Home Nieuws PSV overleeft eerste Europese test zonder Europees ‘luchtkampioen’ Luuk de Jong

PSV overleeft eerste Europese test zonder Europees ‘luchtkampioen’ Luuk de Jong

37
0

PSV heeft de eerste serieuze Europese test goed doorstaan. Ondanks de twee fouten van Jeroen Zoet en daarmee onnodige tegentreffers, is de uitgangspositie toch positief te noemen.

Die conclusie valt te trekken na het spel tegen FC Basel. Het was niet alleen de eerste serieuze Europese test maar ook tevens de eerste Europese kraker zonder aanvalsleider Luuk de Jong. Een direct gevolg was dat, mede door het goede spel van Erick Gutierriez, de bal de eerste en tweede helft sneller rond ging dan menig wedstrijd in de tweede seizoenshelft van het afgelopen seizoen. Het huidige PSV kan de bal dus niet meer lang spelen op targetman Luuk de Jong. Daar lijkt de ploeg tot nog toe beter mee om te kunnen gaan dan verwacht.

PSV leunde vorig seizoen nadrukkelijk op de kwaliteiten van 1.88 meter lange De Jong, blijkt uit cijfers van statistiekenbureau Opta Sports. De kopsterke spits ging veruit de meeste kopduels aan in de eredivisie (485). Belangrijker, hij won ook veruit de meeste van die duels (305). Ter vergelijking: de 1.93 meter lange Fortuna-spits Andrija Novakovich, nummer twee op de lijst, vocht 302 kopduels uit. Hij kwam 132 keer als winnaar uit de strijd.

Eenzelfde patroon was terug te zien in de Champions League. Hoewel PSV al in de groepsfase werd uitgeschakeld, ging De Jong verreweg de meeste kopduels (88) aan in Europa’s eerste clubtoernooi. Andere grote, sterkte spitsen als Mario Mandzukic van Juventus en Fernando Llorente van Tottenham Hotspur deden dat beduidend minder, respectievelijk 52 en 57 keer.

De cijfers zijn veelzeggend en laten zien dat Luuk de Jong de absolute ‘luchtkoning’ van Europa was. Cijfermatig gezien was Luuk de Jong de absolute ‘luchtkampioen’ van Europa. Toch moet het spel via Luuk de Jong niet overdreven worden als we de afgelopen 5 jaar nader analyseren. ‘Luuk was een wapen voor ons’, zegt Nick Viergever. ‘Al was het niet zo dat we elke bal naar voren op hem speelden. We hadden ook fases dat we er over de flanken doorheen kwamen.’ Toch beseft ook de verdediger dat een aanpassing in het spel is vereist. ‘We zullen het iets anders moeten invullen, nog beter in balbezit moeten zijn om erdoorheen te voetballen.’


Facebook Comments Box

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here