Home Columns PSV op zoek naar eerherstel na de week van het cynisme

PSV op zoek naar eerherstel na de week van het cynisme

177
0

PSV speelt vanavond de eerste competitiewedstrijd in Enschede tegen het gepromoveerde FC Twente.

De club uit het Oosten barst nog van de schulden nadat het jarenlang de gehele Eredivisie besodemieterde en veel te veel geld wist uit te geven. Maar terug is terug.

PSV kreeg in zeven dagen tijd twee tikken te verduren en gaat volgens de media maar ook volgens een deel van de eigen aanhang, als aangeschoten wild naar Enschede.

Het cynisme en negativisme onder een deel van de PSV aanhang is deze week soms ongehoord en even bizar te noemen. Posts op de officiële kanalen van de club op Facebook en Twitter worden veelal cynisch of scheldend becommentarieerd. De club die de eigen aanhang gemiddeld eens per drie jaar een landstitel laat vieren is even helemaal niks meer dezer dagen. Althans, volgens een groot deel van de soms zeer kritische aanhang. Slechts een enkeling roept op tot steun, support en realisme.

Supporters emoties en oordelen op basis van twee voor PSV negatieve uitslagen storten PSV deze week in een sportieve kuil. Althans, volgens veel PSV fans. Gelukkig staat de leiding van de club er als vanouds anders in.

De realiteit ìs gelukkig ook anders. Wie door de uitslagen heen kijkt en het spel beter weet te analyseren, ziet dat de bal al sneller en beter rond gaat dan de tweede helft van het vorige seizoen. Het geschuif van centrale verdediger naar centrale verdediger (van Viergever naar Schwaab en v.v.) en weer terug lijkt verleden tijd. Een blunderende doelman en Malen plus Bergwijn die het vizier niet op scherp hadden staan zijn debet aan de uitschakeling voor het Champions League toernooi.

Wie weet wat voor mooie aanloop er in het toernooi om de Europa League in het verschiet ligt komende maanden? Ook dat is een podium waar spelers als Malen, Gakpo en Bergwijn zich kunnen laten gelden en hoger op de transferladder kunnen geraken met hoge transfersommen tot gevolg.

Ook bij FC Twente heerst een sfeer van ‘een spartelend en aangeschoten PSV’. De Tukkers met hun onbekende elftal ruiken bloed en zijn vol vertrouwen voor de kraker tegen PSV. Er wordt nog net niet denigrerend over PSV gesproken maar de aloude voetbaltermen over ‘vastzetten’, ‘hoog druk zetten’ zijn links en rechts al te horen.

Joël Drommel van FC Twente denkt dat PSV een tik heeft gehad na de verliespartijen tegen Ajax en FC Basel. “Een tik? Ik denk het wel. Het is teleurstellend dat zij niet door zijn en de Johan Cruijff Schaal hebben verloren. We moeten ze niet gelijk onderschatten maar wel gewoon ons ding doen”, vertelt Drommel aan RTV Oost.

Twente lijkt in een positieve modus te zitten nu PSV twee keer op rij verloren heeft, echter barst de ploeg van Mark van Bommel nog steeds van het talent en heeft het nog altijd veel kwaliteiten. Normaal gesproken mag dit FC Twente geen partij voor PSV zijn.

Trainer Gonzalo Garcia-Garcia legt uit waar de kracht van Twente ligt en hoe hij PSV wil bestrijden. “Wij willen tegen elke ploeg de bal hebben. Als we voor onze eigen zestien gaan liggen kun je ook verliezen. Ik denk dat de kans groter is om te winnen door het spel te maken en druk te zetten. We moeten niet bang zijn, maar laten zien waar we op hebben getraind. Hopelijk werkt het.” Het lijkt wat teveel van het goede voor een matige ploeg als Twente om PSV zo te gaan bestrijden.

Kortom, PSV kan de borst nat maken, is de tendens in Enschede. Is hier sprake van zelfoverschatting of onderschat men in Enschede de ware kwaliteiten van het huidige PSV?

Voor PSV en het nog jonge elftal zou het in ieder geval helpen als de eigen aanhang erachter gaat staan en de volledige steun weet te geven. Alleen zo kan het elftal van Mark van Bommel op jacht naar eerherstel.


Facebook Comments Box

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here