Home Columns PSV koerst met zwakke Zoet af op plaats twee; spel Zoet legt...

PSV koerst met zwakke Zoet af op plaats twee; spel Zoet legt extra druk op aanval

265
0

PSV heeft dit seizoen op de ranglijst al meermaals een ruime voorsprong gehad maar telkens wist het stabiel presterende elftal van Mark van Bommel de concurrent uit Amsterdam na diverse remises toch onder zich te houden.

Tot afgelopen zondag. PSV moet na 3 tegentreffers de punten delen met Vitesse en verliest daardoor de koppositie op doelsaldo. Na de winterstop heeft het elftal van Van Bommel dus zogezegd maar twee uitwedstrijden in winst weten om te zetten. Uit bij Excelsior en bij VVV werd er gewonnen nadat Dumfries in de laatste minuut de punten veilig stelde met een acrobatische redding op de doellijn. Dit was nadat Jeroen Zoet voor de zoveelste keer dit seizoen was verslagen en liggend op de grond het nakijken had.

De positie van Zoet wordt zo langzamerhand een dingetje. Of beter gezegd, het duurt vrij lang voor het een echt ‘dingetje’ gaat worden. Immers, de keeper is bezig aan een zeer zwak seizoen. Het pijnlijke optreden eerder dit seizoen in de thuiswedstrijd tegen Internazionale werd later nog enigszins teniet gedaan door een redelijke partij tegen Tottenham Hotspur. Zowel uit als thuis keepte Zoet enigszins verdienstelijk. Dat was Europees gezien nog te overzien omdat PSV als geheel weinig Europese punten wist te veroveren.

Voor de rest is het eigenlijk bar en boos wat de doelman en ondertussen ervaringsdeskundige Zoet dit seizoen laat zien. In Oranje is hij terecht voorbij gestreefd door een veel betere en completere Jasper Cillessen. Zoet keept alsof hij weinig zin heeft punten te pakken voor PSV. De doelman met meerdere landstitels op zak straalt nauwelijks vertrouwen uit en staat geenszins onder de lat als een doelman met veel ervaring die voor zijn elftal punten pakt.

Toch krijgt Zoet nauwelijks kritiek van de buitenwacht. De doelman speelt erg zwak maar wordt ontzien door de diverse analisten. Dat terwijl Zoet aantoonbaar veel fouten maakt. Wie de tweede helft van het seizoen analyseert en de tegendoelpunten in ogenschouw neemt, ziet dat Zoet veel mis tast. Het tweede doelpunt van FC Utrecht in de uitwedstrijd 2 maanden terug, is een grote fout van Zoet. Alsmede het eerste doelpunt na enkele minuten in en tegen Heerenveen. De tweede treffer van Heerenveen is ook gewoon een houdbare bal voor een keeper van een topclub. De tegendoelpunten in en tegen Emmen waren niet meteen op het conto van Zoet te schuiven maar ook daar kun je je vraagtekens hebben bij de snelheid van reageren van Zoet. De cijfers spreken boekdelen. PSV en Zoet hebben in 2019 20 doelpogingen tegen gekregen en tevens 14 tegendoelpunten om de oren gehad.

De afstandspegel van Jorgensen in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord is ook geen blunder te noemen maar laat reageren en traag naar de hoek duiken kan wel degelijk als stempel op dit tegendoelpunt geplakt worden. De uitwedstrijd in Amsterdam ging niet verloren door blunders van Zoet maar steeds opnieuw zijn het wel degelijk kleine foutjes te noemen. Ook in Arnhem straalde Zoet weinig tot niets uit en stond hij weer niet als een sterke keepende doelman met vertrouwen onder de lat.

PSV wint in 2019 amper uitwedstrijden en is met een minder doelsaldo hard op weg naar plaats twee in de Eredivisie. Sportief gezien zou plaats twee op de ranglijst een ramp betekenen. Financieel is het leed nog te overzien omdat plaatsing voor de voorronde Champions League wel een feit is. Wel dient PSV in dat geval 3 ronden te overleven in plaats van één ronde als landskampioen zijnde. Bij succes vaart er alsnog een schip met Champions League geld binnen.

De mindere vorm van Zoet kan niet anders dan een flinke deuk in het vertrouwen van het elftal zijn. Immers, PSV dient na de winterstop welhaast twee of drie keer te scoren om een uitwedstrijd te kunnen winnen. Daarmee wordt er onbedoeld extra druk op de aanvallers van het elftal van Mark van Bommel gelegd. Luuk de Jong scoort aan de lopende band maar in uitwedstrijden is het te weinig om een wedstrijd over de streep te trekken. Het is voor PSV en alle fans te hopen dat Jeroen Zoet snel zijn vorm herpakt en zodoende punten gaat pakken voor PSV want anders zal het seizoen als een nachtkaars uitgaan met plaats twee tot gevolg.

Ondertussen kijkt de PSV achterban meer en meer uit naar de komst van de atletische Duitser Lars Unnerstall. Het zou voor Zoet goed zijn om na dit seizoen een stap naar het buitenland te maken, alvorens zijn carrière bij PSV wellicht ook als een nachtkaars uit dreigt te gaan.


Facebook Comments Box

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here