Home Columns ‘PSV is er minder op geworden’

‘PSV is er minder op geworden’

50
0

In zijn column in VI is Ronald de Boer duidelijk in zijn oordeel over PSV. De Boer denkt dat PSV er minder op geworden en ziet de top van de Eredivise naar elkaar toe trekken.

Met het vertrek van Georginio Wijnaldum en Jordy Clasie zijn PSV en Feyenoord afgelopen week hun aanvoerders kwijtgeraakt. Het geeft nog maar eens aan hoe moeilijk het is voor Eredivisie-clubs de beste spelers binnenboord te houden. Vooral bij PSV ben ik benieuwd naar de gevolgen, na de eerdere transfers van Memphis Depay en Karim Rekik. Depay was de smaakmaker en topscorer in Eindhoven, Wijnaldum was de grote aanjager in het geloof dat PSV vorig seizoen de belangrijkste titelkandidaat was. Rekik was van deze drie spelers degene met de meeste foutjes in zijn spel, maar hij blijft een verdediger met veel potentie.

Het vertrek van dergelijke jongens vang je niet zomaar op. Maxime Lestienne is voor mij geen onbekende: ik ken mensen van de investeringsgroep die spelers bij zijn vorige club Al Arabi onderbrengt. Die club uit Qatar zal bij weinig mensen een lichtje doen branden, maar de investeerders die erachter zitten, kennen de weg in het topvoetbal. Je kunt het vergelijken met de Doyen Group die stevig investeert in talentvolle spelers. En van Lestienne hebben ze hoge verwachtingen. Toch zal hij het zwaar krijgen om Depay te doen vergeten. Ook van Gastón Pereiro moeten we afwachten hoe hij het gaat doen bij zijn eerste Europese club. Hoewel je ervan uit kunt gaan dat het met zijn mentaliteit wel goed zit, vanwege zijn afkomst uit Uruguay. Verder moet nog blijken hoe Nicolas Isimat-Marin met zijn nieuwe status bij PSV zal omgaan. Van Davy Pröpper weten we allemaal dat hij kwaliteit heeft, maar hij moet nog dominanter worden in zijn spel en in zijn betrokkenheid bij doelpunten. Alles overziend denk ik dat PSV er minder op is geworden. Het zou me verbazen als ze hetzelfde niveau kunnen brengen als vorig seizoen.

Intussen doen ze in Newcastle alsof met Wijnaldum de grote verlosser is binnengehaald. Georginio is een prima voetballer, maar geen type dat een Engelse middenmoter eventjes naar het kampioenschap loodst. En die sfeer wordt momenteel gecreëerd in Newcastle. Dat is linke soep. Wijnaldum is een uitstekende teamspeler, maar hij heeft bijvoorbeeld nog steeds veel kansen nodig om tot scoren te komen. Daar wordt in Engeland voor het gemak aan voorbijgegaan. Met de huidige hype in Newcastle zal het lastig worden voor Wijnaldum om aan de torenhoge verwachtingen te voldoen.

Ook bij Feyenoord zijn de verwachtingen elke zomer hoog en dit keer is dat in mijn ogen terecht. Het vertrek van Clasie naar Southampton is een flinke aderlating, maar met de komst van Marko Vejinovic had de clubleiding daar al goed op geanticipeerd. Vejinovic is niet alleen een goede middenvelder, met zijn vrije trappen en strafschoppen voorziet hij Feyenoord ook nog eens van een extra wapen. Daarnaast is het positief dat Jean-Paul Boëtius en Tonny Vilhena hun ambities voor komend seizoen hebben uitgesproken. Dat zijn grote talenten, net als Sven van Beek en Terence Kongolo. Allemaal zijn ze een jaartje ouder en wijzer, met de teruggekeerde Dirk Kuijt als inspirerende mentor in de groep. Met Kenneth Vermeer hebben ze een prima keeper en van Colin Kazim-Richards kunnen mensen roepen wat ze willen; hij blijft een lastpak voor zijn tegenstanders en gaat er minimaal vijftien goals inleggen. Van de topclubs maakt Feyenoord de meeste kans om een stap voorwaarts te maken. Ik zeg niet dat ze kampioen worden, maar ik verwacht zeker dat ze langer bovenin gaan meedraaien dan vorig seizoen.

Bij Ajax lijkt de selectie intact te blijven. Al blijft het risico bestaan dat Manchester United met een grote zak geld voor Jasper Cillessen komt aankloppen. En als een Nederlandse club 35 miljoen euro voor een keeper kan vangen, zie ik daar niemand nee tegen zeggen. Daarnaast is de spitspositie dun bezet. Aan Arek Milik gaat Ajax nog veel plezier beleven, maar in het meevoetballen en druk zetten kan hij nog stappen maken. Sowieso is dubbele bezetting op iedere positie belangrijk en in de spits geldt dat al helemaal. Je kunt beter niet op één paard wedden. Het laatste seizoen van Ajax heeft uitgewezen hoe belangrijk goals zijn in de titelstrijd. Van de huidige selectie zou Anwar El Ghazi ook centraal voorin kunnen spelen. Hij is snel en zeer doelgericht. Ook Queensy Menig is een optie vanwege zijn snelheid. Om meer diepte en gevaar in het spel te krijgen is het belangrijk dat spelers voorin gelanceerd kunnen worden. Jongens die niet meer achterhaald kunnen worden, zodra ze zijn weggesprint. Dat is een wapen op de vleugels, maar ook in de punt van de aanval. Het is dus begrijpelijk dat Ajax achter Yaya Sanogo is aangegaan.

Als je de selecties van Ajax, Feyenoord en PSV nu op een rijtje zet, groeit het niveau dichter naar elkaar toe. De transfermarkt is nog een tijdje open en er kan dus nog van alles gebeuren. Maar zoals het er nu uitziet, gaan we een ouderwetse en langdurige strijd tussen de traditionele topclubs tegemoet.


Facebook Comments Box

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here