Home Nieuws Wedstrijden PSV in Europese competities volgend jaar niet voor iedereen zichtbaar

Wedstrijden PSV in Europese competities volgend jaar niet voor iedereen zichtbaar

3959
1

Er staat volgend seizoen veel te gebeuren op het vlak van het Europese voetbal voor de Nederlandse clubs en dus ook voor PSV. Daarbij gaan we er alvast vanuit dat PSV opnieuw deelnemer aan de Champions League zal gaan zijn.

Zoals bekend wijzigt de UEFA de opzet van de Champions League drastisch, wat in zal gaan houden dat het prijzengeld enorm omhoog zal gaan maar ook een andere opzet van de speelkalender ligt in het verschiet. Hoe reageren de zendgemachtigden komende maanden? Zo wijzigen de plannen van Ziggo zelfs drastisch. Althans, volgens De Telegraaf.

Dat betekent dat vanaf komend seizoen geldt dat velen de Europese wedstrijden van hun favoriete Nederlandse club niet langer ‘open’ kunnen bekijken, zo meldt De Telegraaf. Vanaf het volgende seizoen heeft Ziggo de uitzendrechten voor de Europese competities in handen. Wat betekent dit voor PSV en de uitzendrechten?

Hoe zit het precies want er gelden al jaren wetten en regels in Nederland, opgelegd en bepaald door de overheid. De wedstrijden van Nederlandse clubs in Europees verband staan op de ‘evenementenlijst’, wat betekent dat ze zonder kosten voor een zo breed mogelijk publiek beschikbaar moeten zijn. Ziggo-klanten in Nederland kunnen de wedstrijden kosteloos op een televisiekanaal volgen, wat voor ongeveer de helft van de huishoudens geldt.

Maar zoals gezegd gaan er zaken wijzigen. Voor niet-klanten is Ziggo van plan de wedstrijden alleen via de eigen app aan te bieden. Maar daar zijn tot op heden ook weer twijfels over. Er worden zaken juridisch getoetst op dit moment. Er wordt namelijk betwist of dit wel in overeenstemming is met de opgelegde wetten en regelgeving.

Volgens VodafoneZiggo voldoet men aan de eisen. “Wij staan in nauw contact met het Commissariaat voor de Media”, aldus een woordvoerster van de grote zendgemachtigde die VodafoneZiggo inmiddels is. “We kiezen in lijn met het door hen gepubliceerde advies voor een combinatie van lineaire televisie en het gemak van een app.”

Het Commissariaat zelf denkt daar echter anders over en communiceert het volgende: “Deze evenementen moeten worden verspreid via een open televisieprogrammakanaal”, laat een woordvoerder van het Commissariaat weten.

“Ziggo mag de wedstrijden óók via een app aanbieden. Bij die manieren van verspreiding is het belangrijk dat de uitzending van het evenement ook daadwerkelijk laagdrempelig, kosteloos en volwaardig te volgen is. Daarnaast houdt het Commissariaat vast aan het vereiste van verspreiding via een televisieprogrammakanaal.”

Er worden ook een aantal zekerheden gesteld. Tot medio 2027 blijft Ziggo Sport de uitzendrechten behouden voor alle wedstrijden in de Champions League, de Europa League en de Conference League, precies zoals vorig jaar, in kalenderjaar 2022 aangekondigd.

Vanaf het seizoen 2024/2025 zullen Europese wedstrijden tussen niet-Nederlandse clubs echter achter een decoder worden geplaatst. Dit betekent dat Ziggo Sport voor het eerst de exclusieve uitzendrechten heeft voor alle drie de competities van het Europese clubvoetbal. Ondertussen verliezen Talpa en RTL de rechten voor de Europese clubcompetities.


Vorig artikelTopspits Romelu Lukaku wijst naar Peter Bosz: ‘Johan gaat nog beter worden’
Volgend artikelCamera’s, fans, spelers Gibraltar; Ronald Koeman stoort zich overal aan

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in