Home Nieuws PSV – Ajax had niets weg van enige Amsterdamse dominantie in de...

PSV – Ajax had niets weg van enige Amsterdamse dominantie in de Eredivisie

3734
0

Plots was daar enkele weken terug het goede nieuws van een forse financiële injectie voor het aankomende seizoen.

Dat betekent goed nieuws voor PSV én Feyenoord fans die aanhikken tegen (niet bestaande) zogenaamde dominantie van landskampioen Ajax. Daarover later meer.

Het nieuws dat PSV een grote investering staat te wachten deed de fans goed in de weken dat de landstitel definitief uit zicht verdwenen was. Met het zicht van de tweede plaats aan de finishlijn en de kansen in het nieuwe seizoen, vallen er genoeg positieve aanknopingspunten te ontdekken voor de PSV fans.

De ambitieuze directie en Raad van Commissarissen onder leiding van Robert van der Wallen kon het simpelweg ook niet langer aanzien en wil met het verleggen van de koers weer succesvol worden. Die insteek valt alleen maar te prijzen. PSV maakt nog steeds kans op Champions League voetbal en dat zou de komende maanden de eerste positieve stip aan de horizon moeten zijn voor de achterban.

Als de missie slaagt zou dat betekenen dat het nieuwe seizoen start met 6 Champions League wedstrijden in de groepsfase. Met welke spelers gaat Roger Schmidt aan die missie beginnen? Want om nu al te concluderen dat het huidige PSV Champions League waardig is..

De enthousiaste plannen van de directie en Raad van Commissarissen worden in den lande in ieder geval positief ontvangen. Niet alleen de achterban van de club is te spreken over de ambities maar ook andere prominenten in de voetbalwereld zijn blij met de ambities van de club.

Zo is marketingstrateeg Chris Woerts zeer te spreken over het ambitieuze PSV. Woerts kijkt naar de bedragen die de ronde doen en denkt dat PSV een goede slag kan slaan als de opzet gaat lukken: “Met Champions League-plaatsing pakt Ajax gegarandeerd 40 miljoen euro. En met de nieuwe opzet, vanaf 2024, wordt dat 70, 80 miljoen euro. PSV moet nu een brug slaan, anders komt Ajax op eenzame hoogte. Het is do or die voor PSV”, zegt Woerts tegen Nu.nl.

In Duitsland is Bayern heersend en dat valt ook wekelijks op het veld terug te zien. In de Eredivisie is dat nog lang niet zo. Bayern heeft structureel meer te besteden door hogere tv-gelden en hogere commerciële inkomsten. In Amsterdam zijn het vooral incidentele inkomsten als Champions League gelden en verkoop van spelers die ervoor zorgen dat er meer binnenkomt dan in Eindhoven. Op het veld lukte het Ajax nog niet altijd dat te vertalen in daadwerkelijke en langdurige overmacht.

Dit seizoen mag het duidelijk zijn dat Ajax het beste team van de Eredivisie is en een zekere vorm van dominantie wist te vertonen maar structureel? Nee, zo ver is de ploeg van Erik ten Hag nog niet. Ging het allemaal zo gemakkelijk voor de Amsterdammers? Niet bepaald. Uiteraard liegen de cijfers niet en was Ajax het meest dominant in het aantal doelpogingen en gecreëerde kansen. Dat resulteerde in een gigantisch doelsaldo. Maar is het onoverbrugbaar en is het structurele dominantie?

Europees gezien vallen de prestaties van het veel geld uitgevende Ajax zelfs tegen dit seizoen. De ploeg van Erik ten Hag geraakte met de miljoeneninvesteringen net een rondje verder dan PSV. PSV zou in het nieuwe seizoen weleens veel dichter op de concurrent kunnen zitten dan de stand op de ranglijst momenteel laat zien.

Een transfer van Ihattaren naar Amsterdam? Het zou kunnen maar dan enkel en alleen doordat het contract van de jonge Utrechter binnenkort zal gaan aflopen maar niet omdat er Amsterdamse dominantie zou zijn. Wie de Amsterdammers de Eredivisie zien afstruinen, ziet vaak een elftal wat toch met enige regelmaat moeite heeft in uitwedstrijden tegenstanders als Heerenveen, Twente en Heracles makkelijk van zich af te schudden.

Terug naar dominantie. Enkele maanden terug was het dan zover en mocht Ajax haar zogenaamde nationale machtspositie in Eindhoven laten zien. Het werd een zeer zwakke wedstrijd van de Amsterdammers, die 90 minuten lang niets geen indruk wisten te maken en met veel fortuin een late strafschop kregen toebedeeld.

Ook eerder dit seizoen lukte het Ajax niet PSV van zich af te schudden. Toegegeven, de tweede helft in Amsterdam werd voor PSV een stukje achteruit lopen maar in het eerste bedrijf maakte de ploeg van Roger Schmidt veel indruk en had het zomaar 0-3 kunnen staan na 45 minuten. Het zogenaamde machtige Ajax was 45 minuten lang niet in staat een passend antwoord op het voetbal van PSV te geven. Een structureel ‘Bayern scenario’ in de Eredivisie is dan ook nog ver weg, ondanks de overmacht die Ajax dit seizoen had in de kampioensrace met PSV. Die race duurde feitelijk maar tot eind januari. Bundesliga-deskundige en ex PSV’er Erik Meijer is in ieder geval blij met het ambitieuze PSV.

“Ik ben blij dat PSV dat voor mekaar heeft gekregen. Goed nieuws voor de Eredivisie”, zegt Erik Meijer. De enkelvoudig Oranje-international, die in Duitsland speelde voor onder meer Bayer Leverkusen en Hamburger SV, weet wat de dominantie van een club met een competitie kan doen. Meijer heeft dan ook veel vertrouwen in de plannen van PSV.


Facebook Comments Box

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here