Home Nieuws ‘Philip Cocu ideale bondscoach Oranje’

‘Philip Cocu ideale bondscoach Oranje’

41
0

De naam van Philip Cocu valt steeds vaker als de trainer die het Nederlands elftal van nieuwe impulsen moet gaan voorzien. In de wandelgangen wordt de naam van Cocu steeds luider uitgesproken als de coach die het in verval geraakte Oranje weer vlot moet gaan trekken.

AD journalist Maarten Wijffels licht toe waarom vanuit zijn perspectief Cocu een ideale coach is om leiding te geven aan Oranje. Wijffels ziet de successen van PSV een seizoen terug in de Champions League als leidraad voor een periode Cocu in Zeist. Het is nog maar kort geleden dat het PSV van Cocu bijna een heel elftal aan Oranje leverde. Dat wil zeggen, zijn gehele basis werd geselecteerd op de buitenlanders Arias, Moreno en Guardado na. Dat was in het seizoen met de bijna-kwartfinaleplaats in de Champions League en de tweede landstitel in twee jaar. In deze rubriek is toen al geopperd: laat een bondscoach daar meer mee doen, schrijft hijDit baseert Wijffels op het feit dat de meest recente wereldkampioenen Spanje en Duitsland het basiselftal hadden toegespitst op de succesvolle elftallen van FC Barcelona en Real Madrid.

Cocu zit een andere fase van zijn loopbaan, stelt Wijffels. ‘Vijfde seizoen bij PSV, nog geen vastomlijnde carrièreplanning voor de tijd hierna. Het buitenland? Hoeft nog niet per se voor hem. Eerst een poosje helpen aan de wederopbouw van Oranje zou hem niet beschadigen of kansloos maken voor toekomstige klussen in dat buitenland.

Cocu is wars van dogma’s in een speelwijze en loyaal aan een werkgever. Hij is geduldig met spelers, maar wil ze niet ‘pleasen’. Hij kent Oranje van binnenuit als speler en als assistent-coach en staat open voor innovatie en nieuwe ontwikkelingen. Internationals als Wijnaldum, Memphis, Strootman, Rekik, Van Ginkel en Pröpper maakten hem al mee in de dug-out en Wijnaldum, Memphis en Pröpper hielp hij recent bij de overstap van de eredivisie naar het buitenland.

Potentiële nieuwe Oranje-internationals als Locadia en Bergwijn gebruikt hij bij koploper PSV in een effectieve tactiek (ruimte maken om hun snelheid en schot te benutten), die ook voor Oranje zeker geschikt kan zijn. Kortom: vooral een kandidaat om (ook) serieus over na te denken, in het eerste grove profiel van bondscoach zoals Eric Gudde deze week naar buiten bracht’, is Wijffels duidelijk over de toekomst van Oranje.


Facebook Comments Box

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here