Home Nieuws Oranje zet dankzij uitblinker Dumfries enorme stap richting EK-kwalificatie

Oranje zet dankzij uitblinker Dumfries enorme stap richting EK-kwalificatie

871
0

Nederland heeft zondagavond goede zaken gedaan in de strijd om EK-kwalificatie. Op bezoek bij Ierland werd een 1-0 achterstand uiteindelijk omgebogen in een 1-2 zege.

Bondscoach Ronald Koeman voerde ten opzichte van de gewonnen wedstrijd tegen Griekenland (3-0) drie wijzigingen door. De geblesseerd afgehaakte Lutsharel Geertruida werd vervangen door Matthijs de Ligt, terwijl Mats Wieffer op het middenveld de voorkeur kreeg boven Marten de Roon. Voorin mocht Donyell Malen het vanaf het eerste fluitsignaal laten zien, waardoor Wout Weghorst genoegen moest nemen met een plek op de bank.

Oranje begon dramatisch in Dublin. Het keek na vijf minuten al tegen achterstand aan, nadat er in de opbouw van alles misging. Na geklungel van doelman Mark Flekken en hands van aanvoerder Virgil van Dijk legde scheidsrechter Irfan Peljto de bal op de penaltystip. Vanaf elf meter bleef Adam Idah koel: 1-0.

Nederland bleef stroef spelen, maar kwam in de 18e minuut alsnog langszij. Cody Gakpo had een splijtende steekpass in huis op Denzel Dumfries, die door doelman Gavin Bazunu werd neergehaald in het zestienmetergebied van de Ieren. Gakpo ging achter de bal staan en bracht Oranje met een benutte strafschop weer terug in de wedstrijd.

Koeman koos ervoor om na rust terug te schakelen naar een 4-3-3-systeem, hetgeen effect had. Oranje domineerde het balbezit en pakte dankzij invaller Wout Weghorst de overwinning. Frenkie de Jong stuurde Dumfries met een lepe bal weg. De rechtsback kopte de bal in één keer voor het doel, waar Weghorst voor zijn directe tegenstander kwam: 1-2.

Het Nederlands elftal kwam in het restant van het duel nauwelijks nog in de problemen. Met Noa Lang als invaller werden de drie belangrijke punten in de slotfase over de streep getrokken. Oranje behoudt de tweede plek in Groep B en heeft alles in eigen hand.

Vorig artikelVermoedelijke opstelling Oranje: Deze 11 moeten het tegen Ierland gaan doen