Home Nieuws Ontvangt PSV de fans in het Philips Stadion pas in januari 2022?

Ontvangt PSV de fans in het Philips Stadion pas in januari 2022?

788
0

De meeste recente berichtgevingen over supporters in de stadions wijzen naar een situatie waarbij de clubs pas in januari 2022 weer fans kunnen ontvangen.

Dat zou betekenen dat het Philips Stadion de poorten pas over 11 maanden weer zou kunnen openen en dat er dan ruim 22 maanden zonder publiek gespeeld is. Het is een horrorscenario maar wel een realistisch scenario.


Zondag wordt in Nijmgenen bij NEC – De Graafschap getest met publiek. Het betreft een onderdeel van het Fieldlab-programma wordt met 1500 toeschouwers getest hoe een beperkt aantal fans een voetbalwedstrijd kan bezorgen. Ook in theaters en op festivals worden testen gehouden komende maanden.

In een reactie aan de NOS laat OMT-lid, arts-microbioloog en hoofdonderzoeker van het programma Andreas Voss echter weten dat het niet waarschijnlijk is dat in dit kalenderjaar gevoetbald kan worden met volle tribunes en gevulde stadions. “Ook als de uitkomsten van de Fieldlabs louter positief blijken te zijn, verwacht ik niet dat het kabinet op stel en sprong toestaat dat de poorten van de voetbalstadions in 2021 weer volledig open mogen”, aldus de arts.

Voss zegt dat er voorzichtig vooruit gekeken wordt. “We gaan onderzoeken hoe steeds meer toeschouwers in steeds grotere bubbels veilig op de tribunes kunnen plaatsnemen. Tot op heden zijn we ervan uitgegaan dat wanneer tienduizend toeschouwers op een wedstrijd afkomen iedereen automatisch risico loopt besmet te raken. Wat we willen aantonen, is dat wanneer je zo’n groep verdeelt in tien bubbels van duizend toeschouwers die geen contact met elkaar hebben, het gevaar op besmetting significant kleiner is.”

“Met de bevindingen van het Fieldflab hopen we tot een model te komen waarmee clubs uit het betaald voetbal de rest van dit kalenderjaar een beperkte hoeveelheid supporters kunnen ontvangen om zodoende financieel het hoofd boven water te houden. Pas in januari 2022, wanneer iedereen in Nederland ingeënt is en de mutaties van het virus hopelijk niet dusdanig zijn dat het effect van de vaccinaties minder wordt, kunnen we er weer aan denken om massaal naar de stadions te gaan.”

De KNVB kan zich niet vinden in de uitspraken van de onderzoeker en reageert als volgt: “Niemand in Nederland kan en durft verder vooruit te kijken dan een week of vier. Hoe kan meneer Voss dan zeggen hoe de situatie zich volgens hem de komende tien maanden ontwikkelt?”, zegt secretaris-generaal van de KNVB Gijs de Jong tegen Voetbal International. “Onze hypothese is een geheel andere. Wij zijn ervan overtuigd dat de komende maanden op basis van de vaccinatiestrategie en het seizoenseffect de druk op de zorg zal afnemen. Dit gecombineerd met een hybride model van vaccineren en testen moet meer mogelijk maken dan Voss nu voorspiegelt.”


Facebook Comments Box