Home Columns Ongeloofwaardige Gerbrands neemt schandalige beslissing met ontslag van Bommel; John de Jong...

Ongeloofwaardige Gerbrands neemt schandalige beslissing met ontslag van Bommel; John de Jong is aan zet

180
0

Toon Gerbrands heeft clubicoon Mark van Bommel ontslagen en heeft daarmee zijn geloofwaardigheid verloren.

Het is een ronduit schandalige beslissing te noemen, die meer weg heeft van het willen tonen van macht dan van goed leiderschap. Het ontslaan van een trainer is van alledag maar het ontslag van Mark van Bommel roept onder de achterban veel weerstand op. Het gekozen moment is tevens zeer discutabel te noemen.

De datum van 16 december ligt slechts een week voor de winterstop en hoe kun je dan een clubicoon en talentvolle trainer als Mark van Bommel een week voor de winterstop zijn congé geven?

Hoe dan ook, de uitwedstrijd in de Kuip is Mark van Bommel fataal geworden als er de ochtend na de nederlaag in Rotterdam wordt meegedeeld dat de trainer zijn spullen kan pakken.

De Kuip is voor PSV al jaren een welhaast onneembare vesting en uitgerekend na een wedstrijd waarin PSV goed voor de dag kwam en Feyenoord geregeld bij de strot wist te grijpen, krijgt Mark van Bommel zijn ontslag. Van Bommel kan er niets maar dan ook niets aan doen dat Boscagli Berghuis niet in zijn rug ziet en van Bommel kan er ook niets aan doen dat Denzel Dumfries dramatisch weet te verdedigen in de eigen zestien.

Precies zoals van Bommel er ook niets aan kon doen dat een ervaren keeper ineens in kalenderjaar 2019 de ballen niet meer tegen weet te houden en daarmee een ploeg als FC Basel met zijn geblunder de meerdere van PSV liet zijn. Gevolg: Europa League voetbal, waar Zoet gewoon doorging met blunderen, met als dieptepunt LASK Linz uit.

Van Bommel kan er ook niets aan doen dat Steven Bergwijn in de volgende topwedstrijd tegen Feyenoord weer eens niet thuis geeft en de trekker dus weer niet weet over te halen.
Toon Gerbrands is met zijn besluit veel van zijn geloofwaardigheid verloren. Het eigen contract werd onlangs nog tot 2025 verlengd maar is die recente contractverlenging wel op zijn plaats?

Er zou alles aan gedaan zijn de trainer te steunen en te helpen. was de zwakke uitleg van Gerbrands en John de Jong maandagmiddag. De trainer Mark van Bommel écht steunen zou betekenen een nieuwe linksback aan de selectie toevoegen en in mei 2020 evalueren in plaats van een clubman ontslaan na een nederlaag tegen een club in een stadion waar PSV vrijwel jaarlijks verliest.

Wat was de beslissing van de PSV directie geweest als Lars Unnerstall beide strafschoppen had gekeerd? Hoe had maandag 16 december eruit gezien als de omhaal van Malen niet de rug van Botteghin had geraakt en hoe was maandag 16 december verlopen als Bas Nijhuis niet zijn eigen one-man show had opgevoerd? Oftewel, Gerbrands bezigde maandagmorgen 16 december het door hem altijd verfoeide ‘binnenkant of buitenkant paal’ beleid en ontsloeg tegen alle logica in clubicoon Mark van Bommel.

Phillip Cocu kreeg precies zes jaar geleden externe hulp aangeboden van Guus Hiddink en het heeft er alle schijn van dat van Bommel dit handvat niet als tussenoplossing heeft verkregen. Alhoewel gezegd moet worden dat Mark van Bommel dit natuurlijk ook geweigerd zou kunnen hebben.

Toon Gerbrands en niemand anders dan Toon Gerbrands wist niet hoe snel hij de beginnende trainer Mark van Bommel moest bellen nadat Philip Cocu in de zomer van 2018 besloot op de avances van Fenerbahçe in te gaan. Toon Gerbrands en niemand anders dan Toon Gerbrands stond het toe dat Mark van Bommel twee onervaren ‘ja knikkers’ als assistent naast zich kreeg en tevens gebruik mocht maken van de halve en onduidelijke rol die Bert van Marwijk bij PSV kreeg toebedeeld.

Kortom: allemaal half werk onder leiding en verantwoording van Toon Gerbrands, die daarmee weinig ‘topsportmentaliteit’ daden bezigde. Toon Gerbrands en niemand anders dan Toon Gerbrands stond onder zijn leiding ook toe dat een andere belangrijke positie ook nog eens door een onervaren directeur (lees hoofdscout) werd ingevuld. John de Jong heeft namelijk ronduit gefaald als technisch manager en wat PSV Inside betreft is John de Jong nu zelf aan zet door zijn contract bij PSV meteen in te leveren.

Als dat proces ook voltooid is, kan de positie van Toon Gerbrands onder de loep genomen worden. In het kader van het stokpaardje van Gerbrands zelf, het bezigen van topsportmentaliteit, zullen er dan in ieder geval harde noten gekraakt worden aan het adres van algemeen directeur Toon Gerbrands.

Beste heer Gerbrands, u bent per heden tot einde contractdatum van uw eigen recent verlengde contract niet meer dan ongeloofwaardig te noemen.

Later meer.


Facebook Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here