Home Nieuws NRC: Dominantie PSV en Ajax is indrukwekkend

NRC: Dominantie PSV en Ajax is indrukwekkend

5
0

Het NRC komt maandagmorgen met een vooruitblik op de onderlinge wedstrijd tussen PSV en Ajax van 20 maart. De krant stelt de dominantie van beide clubs aan de kaak.

Nivellering heette de trend de afgelopen jaren: de eredivisie schoof in elkaar en iedereen kon van iedereen winnen. Maar de dominantie van Ajax en PSV dit seizoen is indrukwekkend. Feit is nu dat PSV tien competitiewedstrijden achter elkaar won, Ajax is al evenzoveel wedstrijden ongeslagen. Terwijl alle andere ploegen in de eredivisie minimaal negen keer verloren, leed PSV slechts één nederlaag tegen Heracles (uit) en verloor Ajax alleen van PSV (thuis) en FC Utrecht (uit). Ajax hield zestien keer de nul, in de overige tien duels kreeg doelman Jasper Cillessen zestien doelpunten tegen. PSV is, inclusief het Champions League-duel met Atlético Madrid, al zes wedstrijden zonder tegentreffer. De statistieken zijn veelzeggend.

Het zijn ongelijke grootheden. Klein zijstapje: gisteravond won FC Barcelona van het nietige Eibar (4-0), een duel dat nog wel eens wordt aangehaald als toppunt van ongelijkheid in competitievoetbal. Maar inmiddels heeft Eibar met een omzet van ruim 32 miljoen euro een twintigste van FC Barcelona’s financiële omvang. In die zin zou je de Nederlandse eredivisie eveneens geperverteerd kunnen noemen: Ajax had vorig seizoen een omzet van ruim 105 miljoen tegen bijvoorbeeld Excelsior dat het met een twintigste daarvan doet. Ook hier zijn de verhoudingen zoek.

VI plaatst de reeks van PSV en Ajax in een ander daglicht en zet de prestatie van Feyenoord op de achtergrond als slechtst presterende nummer 3.

Het gat tussen de eerste twee en de rest na 26 duels is deze eeuw nimmer zo groot geweest. Feyenoord is met 43 punten ook de slechtste nummer drie in de Eredivisie sinds 2000. Het oude record was in handen van de Rotterdammers, die vorig jaar 48 punten hadden verzameld in de eerste 26 wedstrijden.

De slechte cijfers van Feyenoord vertellen slechts een kant van het verhaal. De successen van PSV en Ajax van dit seizoen dragen ook nadrukkelijk bij aan het ongekende verschil. De twee titelkandidaten vormen met samen 129 punten na 2009/10 (FC Twente en Ajax hadden 132 punten) de meest dominante toptwee van deze eeuw.

De Amsterdammers komen met de vergaarde 64 punten in de buurt van de beste score in deze eeuw voor een nummer twee. In het seizoen 2009/10 waren de 65 punten niet genoeg om FC Twente voor te blijven.

Dat seizoen biedt weinig hoop voor Ajax aangezien het aan het einde van de rit de schaal aan FC Twente moest laten ondanks een oogst van twintig punten uit de laatste acht duels. Dit seizoen is er nog wel een directe confrontatie om de achterstand op PSV om te zetten in een voorsprong.


Facebook Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here