Home Columns Nog belangrijker dan de transfers van Gakpo en Madueke zijn de bizarre...

Nog belangrijker dan de transfers van Gakpo en Madueke zijn de bizarre cijfers van Érick Gutiérrez

19839
1

PSV verloor deze winter sterkhouders als Cody Gakpo en Noni Madueke maar incasseerden miljoenen euro’s voor het duo.

Het deed en doet de clubkas en de financiële situatie van de club erg goed maar tegelijkertijd lijkt het elftal van Ruud van Nistelrooij iets van glans te hebben verloren. Nieuwkomers Thorgan Hazard en Patrick van Aanholt evenals de jonge Portugese spits Silva, brengen wel degelijk nieuw elan in de selectie maar of het genoeg is om weer tot stabiele prestaties te geraken blijft afwachten.

Het euvel is en blijft het groot aantal tegendoelpunten wat het huidige maar ook het PSV onder Roger Schmidt te verwerken krijgt. Welke verdediger Schmidt dan wel van Nistelrooij in het centrum posteren, het houdt niet over want het groot aantal tegendoelpunten is een gegeven waar PSV al seizoenen op rij mee te kampen heeft. Het vertrek van Cody Gakpo en Noni Madueke ten spijt maar het heeft de ploeg niet perse zwakker gemaakt. Het aantal tegendoelpunten is waar het huidige PSV week in week uit tegen weet te strijden.

Op de terugweg is Olivier Boscagli en dat mag met recht goed nieuws worden genoemd. Of de Franse verdediger de oplossing gaat zijn voor het te grote aantal tegendoelpunten, blijft afwachten want ook in het tijdperk Roger Schmidt was de Fransman wel een goede verdediger maar niet de meest stabiele defender getuige het aantal tegendoelpunten waar PSV mee te kampen had en heeft. Hoe dan ook, het aantal tegendoelpunten moet naar beneden worden gebracht.

In dat kader is het interessant de cijfers van de Mexicaanse strijder Érick Gutiérrez in ogenschouw te nemen. De middenvelder gold in Mexico als aanvallende middenvelder die de aanvallers van FC Pachuca de diepte in stuurde en zelf ook geregeld wist te scoren. Eenmaal naar Europa en naar Eindhoven getransfereerd, onderging Érick Gutiérrez een gedaanteverwisseling want de middenvelder werd langzaam omgeturnd tot een verdedigende middenvelder. De Mexicaan diende vooral de balans te bewaken maar mede ingegeven door blessureleed verpieterde Guti bij PSV.

Totdat Roger Schmidt in Monaco noodgedwongen een beroep moest doen op Gutiérrez. De vele blessures noopte Schmidt tot het inzetten van de Mexicaan en dat pakte bijzonder goed uit. Daarna bleek er meer speeltijd beschikbaar te zijn voor Gutiérrez. Inmiddels lijkt ook het PSV van Ruud van Nistelrooij niet meer zonder Erick Gutiérrez te kunnen want zijn statistieken zijn bijzonder indrukwekkend te noemen.

Speelt PSV met Gutiérrez in de basis krijgt het per wedstrijd namelijk gemiddeld 0,86 tegendoelpunten te verwerken en zonder de Mexicaan ligt dit aantal bijna twee keer zo hoog: 1,6 tegendoelpunt per wedstrijd. Zonder de Mexicaan in het basiselftal wordt er dus bijna twee keer zoveel tegen gescoord als met de Mexicaan in het basiselftal, zo wijzen de statistieken uit. Er kan dus met recht worden geconcludeerd dat de transformatie van Gutiérrez van aanvallende middenvelder tot verdedigende middenvelder bijzonder succesvol heeft uitgepakt voor de speler zelf, maar ook voor PSV.

Toch wordt de Mexicaan nog niet altijd gebruikt in het elftal van Ruud van Nistelrooij. Zo koos de trainer in Rotterdam voor loper Guus Til in plaats van een middenveld met krachtpatser Sangaré, voetballende middenvelder met passing in de benen Veerman en breker/bewaker en alleskunner Gutiérrez.

De uitgaande transfers van Gakpo en Madueke waren afgelopen weken de hoofdonderwerpen rondom PSV. Beide transferdossiers zijn belangrijk geweest omwille van vele zaken maar de cijfers van Gutiérrez bieden naar alle waarschijnlijkheid nog meer opties en mogelijkheden voor de resterende maanden van seizoen 2022 – 2023. Dit nog los van het feit dat de Mexicaan zo nu en dan uiterst belangrijke doelpunten voor zijn rekening weet te nemen. Daar kunnen ze in Amsterdam inmiddels over meepraten..


Vorig artikelPrima start Vertessen bij Union | Van Bommel baalt, Belgische spits meteen in feestgedruis
Volgend artikelPSV – FC Emmen: Media gematigd positief, Branthwaite ook in Engeland steeds meer in the picture

1 REACTIE

  1. Iedereen met enig verstand van voetbal weet hoe ongelooflijk belangrijk Guti voor PSV is. Als je dat als trainer van PSV niet ziet moet je jezelf ernstig gaan afvragen of je niet de geheel verkeerde man bij PSV bent op die trainersplek. Ik vind RvN trouwens veel te vaak heel slechte besluiten nemen en het toont mij, dat hij absoluut nog niet klaar is voor de plek die hij nu bij PSV mag invullen. Die benoeming van hem zie ik als een ernstige fout van de leiding. Het moet trouwens eens ophouden met het alsmaar benoemen van “iconen” bij PSV, want het resultaat is vaak vrij droevig! Dat weet iedereen inmiddels die de geschiedenis een beetje kent, maar PSV schijnt niets te leren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in