Home Columns Negatieve hoofdrollen voor Roger Schmidt en mysterie Bruma na remise in Almelo

Negatieve hoofdrollen voor Roger Schmidt en mysterie Bruma na remise in Almelo

6608
0

PSV behaalde in Almelo een remise en dat was meteen het maximale wat de ploeg verdiende en ook kon behalen.

Het 1-1 gelijkspel mag zeker op het conto van Roger Schmidt worden geschreven want de sympathieke Duitse coach dacht de klus in Almelo met een soort fantasie- en half B-elftal te kunnen klaren. Daarmee kan wellicht worden geconcludeerd dat Heracles onderschat is door Schmidt en zijn staf. Dat viel eigenlijk al af te lezen van de beginopstelling.

Schmidt wilde gelukkig snel repareren en paste in de rust een drie dubbele wissel toe. Een basisopstelling met Michael Sadilek in de gelederen brengt doorgaans nu eenmaal weinig creativiteit, moet Roger Schmidt toch ook inmiddels hebben geconcludeerd na drie maanden PSV.

De niet fit en ongelukkig ogende Ihattaren stond naar voren geschoven in de voorhoede geposteerd en had als mede aanvalskompaan de falende Bruma om zich heen. Ook Cody Gakpo leverde niet wat wel van hem verwacht mag worden.

Donyell Malen kreeg rust, evenals Ryan Thomas. Het was merkbaar want PSV startte tam en was veelal machteloos. Ook werden er veel duels verloren. Schmidt en PSV leken al druk doende met de volgende kwalificatiewedstrijd voor de Europa League en het belang daarvan behoeft niet eens te worden onderstreept. Maar drie punten in Almelo zijn wel van levensbelang in een titelrace.

Daarnaast kampt de PSV selectie met een heus mysterie. Het mysterie luistert naar de naam Bruma. De Portugese loper, want meer komt er momenteel niet uit bij de aanvaller, doet feitelijk alles fout wat hij fout kan doen.

Bruma speelde op een goede maar iets te harde steekpass in de eerste helft na, een ronduit dramatische wedstrijd. Bruma past überhaupt al niet in een spelsysteem waarin een ploeg vanuit balbezit wil domineren, wil pressen en aanvallen dus een goede wedstrijd van Bruma in het spelconcept van Roger Schmidt lijkt op voorhand al een utopie te zijn.

Dit mag het technisch kader van de club zich zeker aanrekenen want Bruma behoorde dit transferwindow met het gewenste spelsysteem op de transferlijst geplaatst te worden. Maar welke club legt miljoenen euro’s op tafel voor een speler die sommige basisprincipes van het voetbal lijkt te missen?

Van iedere speler die in de top van de Eredivisie speelt mag men verwachten dat de basisprincipes van het profvoetbal zeer goed beheersbaar zijn. Een bal perfect aannemen, goed breed leggen, een pass over enkele meters; het lijkt allemaal een brug te ver te zijn voor het mysterie Bruma. Los daarvan lijkt de Portugees te kampen met ogenschijnlijke concentratie problemen.

Het kan niet lang meer duren alvorens Bruma door ploeggenoten echt overgeslagen gaat worden want een pass of steekbal op de rappe aanvaller levert standaard balverlies op. Het is geregeld onthutsend slecht wat Bruma laat zien.

Het zeer zwakke spel kan ook niet anders dan een doorn in het oog zijn van het scoutingapparaat van de club. Dat goed scouten een kunst is en verworden is tot een zeer serieus vak, moge duidelijk zijn. Toch vraag je je af in welke periode scouts van PSV daadwerkelijk zijn gaan denken dat Bruma een meerwaarde zou kunnen zijn voor de club.

PSV lijkt duidelijk in de maag te zitten met de zeer zwak presterende Bruma. Er is nu al sprake van een forse afschrijving op de enorme transfersom van ruim 14 miljoen euro. Roger Schmidt zal hopelijk volgende keer nóg beter nadenken alvorens hij besluit een kruisje achter de naam van Bruma te zetten wat zijn basisopstelling aangaat.


Facebook Comments Box

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here