Home Nieuws Neemt Bas Nijhuis vaker twee goede beslissingen op rij? ‘Bas was een...

Neemt Bas Nijhuis vaker twee goede beslissingen op rij? ‘Bas was een beetje Oost-Indisch doof’

2874
0

Toegegeven, Bas Nijhuis floot helemaal geen slechte wedstrijd in het Philips Stadion donderavond.

Wat er kleeft rond Nijhuis is dat er veel voetbalfans niet bepaald enthousiast worden van een nieuwsbericht over Nijhuis die aangesteld wordt als scheidsrechter van zijn of haar favoriete club. Dat geldt overigens ook voor Danny Makkelie. Vrijwel elke Eredivisie-wedstrijd roept Bas Nijhuis irritatie op. De Tukker mag al jaren niet meer Europees fluiten. De reden? Nijhuis is simpelweg niet goed genoeg en hanteert eigen regels en wetten.

En daar zijn ze bij de UEFA niet van gediend. Eigen regels hanteren is en blijft bizar te moeten benoemen. Dat dat gegeven überhaupt kan in de wereld van het professionele topvoetbal is eigenlijk onbestaanbaar maar Nijhuis en het hanteren van eigen regels worden door de KNVB gewoon getolereerd.

In minuut 38 van de wedstrijd tussen PSV en Heerenveen viel precies waar te nemen waarom Nijhuis fluiten zo leuk vindt. Een zware maar ook duidelijke overtreding op Joey Veerman werd niet bestraft door Nijhuis, die de voor hem zo kenmerkende beide handen hoog wist te houden. Daarmee kon hij laten zien ‘doorgaan, doorgaan want het is wel een overtreding maar ik vind van niet en dus doorgaan, doorgaan want ik bepaal de regels en ik wil de aandacht op me gericht hebben want daarom fluit ik’, aldus de gedachtengangen van Bas Nijhuis, die zo in minuut 38 van PSV – Heerenveen toch weer zijn ‘moment of fame’ had.

We moeten Nijhuis na PSV – Heerenveen toch ook een enkel compliment geven want het komt niet vaak voor dat de irritante Tukker twee keer achter elkaar een juiste beslissing maakt. Nijhuis trok in het laatste deel van de wedstrijd twee gele kaarten, die beide terecht konden worden genoemd. Een kaart aan PSV-zijde en een kaart aan Heerenveen-zijde. Hulde voor Bas Nijhuis.

Na afloop van het duel tegen Heerenveen kwam Guus Til ook nog even terug op zijn moment met Nijhuis. De scheidsrechter uit het Oosten des lands, die enkele jaren geleden in de Kuip tegen Luuk de Jong na een duidelijke overtreding in de zestienmeter riep ‘ga eerst maar eens goed voetballen en dan om een strafschop vragen’, had een aanvaring met Guus Til.

Met de voor Til kenmerkende lach op zijn gezicht zei hij over akkefietje met Nijhuis: ‘Bas was een beetje Oost-Indisch doof’ Aanleiding voor het akkefietje was een duel tussen Til en Heerenveen-speler Simon Olsson. Beide spelers leken elkaar vast te houden, maar Nijhuis floot voor een overtreding van Til. Daar was Til het absoluut niet mee eens, vertelde hij na afloop bij ESPN. Til rende achter Nijhuis aan en riep hem dingen toe, bleek duidelijk waarneembaar op camera.

‘Bas was een beetje Oost-Indisch doof, dus ik bleef achter hem aan rennen. Later was hij aanspreekbaar, maar ik heb twintig minuten achter hem aangerend’, lachte Til met gevoel voor enige overdrijving. ‘Bas zei nog dat hij me wel hoorde, maar dat hij bij me wegrende omdat ik hoog in de emotie zat. Ik dacht nog: hij zal me toch geen geel geven?’, aldus Guus Til over zijn nog niet eens negatieve ervaring met Nijhuis.

Volgens Til maakte hij geen overtreding. ‘Ik denk dat ik sneller ben dan Olsson, dus waarom zou ik vasthouden? Verder ben ik wel goed met Bas, hoor. In de heat of the moment mag je ook wel emotie tonen, toch?’, aldus Til, die tegelijkertijd ook weet dat als Nijhuis het niet zo naar zijn zin heeft en de nodige aandacht op zich gericht wenst te hebben, zomaar een gele kaart kan uitdelen.

Genoeg verder over de meest irritante scheidsrechter van Nederland. Til sprak na afloop ook over zware benen. ‘De concentratie was er wel, maar de energie was minder. Dat is ook niet raar na zo’n intense wedstrijd. Het is alsnog knap dat we zo weinig kansen weggaven. Ik voelde het wel in de benen, hoor. Vandaag kwam het niet aanwaaien. Doordat we veel kansen misten, bleven we ertegenaan hikken en was het lang spannend’, aldus Guus Til over PSV – Heerenveen, waarin hij opnieuw belangrijk was voor PSV.


Vorig artikel‘Je gaat je afvragen of er ooit een club ongeslagen kampioen is geworden‘
Volgend artikelPeter Bosz kan zich vinden in woorden Perez: ‘De laatste weken speelt hij ongelooflijk!’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in