Home Nieuws Nederlaag in Nijmegen lijkt in niets op terechte nederlaag, PSV levert goede...

Nederlaag in Nijmegen lijkt in niets op terechte nederlaag, PSV levert goede wedstrijdstatistieken af tegen NEC

730
0

‘Dik verdiend’, ‘een terechte nederlaag’, klinkt het na afloop van NEC – PSV bij ESPN maar ook op sociale media. NEC versloeg PSV maar was dit nu een typische nederlaag die terecht te noemen was?

PSV zou in Nijmegen geen schim van zichzelf geweest zijn en de ploeg van Bosz zou volgens de trainer zelfs hautain en arrogant gespeeld hebben. Afgaande op de wedstrijdstatistieken blijkt dat allemaal mee te vallen. PSV leverde cijfermatig een meer dan goede wedstrijd af in Het Goffert Stadion in Nijmegen. De ploeg van Bosz drukte echter niet door na de 0-1 score door Johan Bakayoko.

Het spel voor de openingstreffer was niet heel goed en dwingend te noemen maar daarentegen heerste PSV zeer zeker wel tegen NEC, dat nauwelijks de eigen helft afkwam en feitelijk geen enkele kans wist te creeren in de eerste 40 minuten. Slechts het verkeerd inspelen van Walter Benítez op Joey Veerman, leverde in de eigen zestien de eerste kans op voor NEC, dat vervolgens een strafschop toebedeeld kreeg van de aandacht beluste Bas Nijhuis. De immer liever niet fluitende Nijhuis, besloot een ‘moment of fame’ te grijpen na een lichte overtreding die buiten de zestien normaal gesproken niet wordt afgefloten door Nijhuis. Dat geldt overigens ook voor de andere en in de tweede helft gegeven strafschop. Beide golden als presentjes.

Bosz noemde zijn ploeg bij vlagen hautain en arrogant maar uit de wedstrijdstatistieken blijkt dat in ieder geval niet. Sterker, de ploeg die zogenaamd ‘verdiend’ verloor op bezoek bij NEC heerste wel degelijk in alle wedstrijdstatistieken. Uit die statistieken blijkt dat PSV in Nijmegen in de eerste helft tot 1,61 Expected Goals kwam. Het gemiddelde van PSV in de eerste 45 minuten van Eredivisie-wedstrijden dit seizoen is 1,31 Expected Goals. PSV kwam tegen NEC voor rust ook tot maar liefst veertien doelpogingen, terwijl het gemiddelde dit seizoen voor PSV 11,67 doelpogingen bedraagt.

Ook de nauwkeurigheid in de passing lag met een percentage van 85% vrij hoog. PSV kwam tegen NEC tot maar liefst 51 balcontacten in de vijandelijke zestien. Sinds Opta deze data bijhoudt, dat betreft seizoen 2010-2022, verloor PSV nooit eerder een Eredivisie-duel waarin het tot zoveel balcontacten in de vijandelijke zestien kwam. PSV speelde dus zeker niet de minste wedstrijd van het seizoen, zoals velen na afloop verkondigden.