Home Columns PSV is niet Europa-proof

PSV is niet Europa-proof

2343
0

PSV is donderdagavond voor de tiende keer in de clubgeschiedenis deelnemer aan het Europa League toernooi.

De UEFA wist het clubtoernooi, vergelijkbaar met het vroegere Europa Cup III toernooi, de afgelopen jaren aardig te upgraden maar voor PSV was de kwartfinale steeds het eindstation. De finale van het kwalificatietoernooi van de Champions League bleek voor PSV afgelopen twee seizoenen ook een niet te nemen horde op weg naar het miljardenbal van de UEFA. PSV verloor thuis in 12 maanden tijd van zowel Benfica als van Rangers FC met 0-1. En dus opnieuw Europa-League voetbal.

PSV lijkt simpelweg niet Europa-proof te zijn want bij het minste of geringste greintje echte weerstand, heeft de ploeg van Ruud van Nistelrooij en eerder Roger Schmidt simpelweg geen antwoord. Natuurlijk, uitzonderingen daargelaten want ploegen als Galatasaray en AS Monaco werden afgelopen jaar wel verslagen. Maar clubs als Olympiakos en Leicester City mogen normaal gesproken voor PSV geen eindstations zijn. Dat zijn ze echter wel en steeds heeft PSV geen antwoord op verschillende wedstrijdomstandigheden.

Op dat vlak is er sinds de aanstelling van Ruud van Nistelrooij nog niet veel anders dan onder Roger Schmidt. Net als onder Schmidt wordt Ajax geregeld met speels gemak verslagen maar Rangers FC bleek een maatje te groot als we kijken naar pressing, energie, duelkracht en de gekozen tactiek. Feitelijk is Rangers FC geenszins een maatje te groot voor PSV, zoals eerder Olympiakos en Leicester City ook geen maatje te groot bleken te zijn. Maar PSV verloor wel. PSV diende in San Sebastian gelijk te spelen om na de winterstop in de Europa League actief te kunnen blijven maar het werd 3-0 voor Real Sociedad. PSV was letterlijke en figuurlijk kansloos in de noordelijk gelegen Spaanse stad. Ook in San Sebastian was PSV niet bepaald Europa-proof te noemen.

PSV is de laatste jaren eigenlijk niet Europa-proof te noemen. Begeeft het PSV van de laatste jaren zich in een situatie van moeten presteren, geeft de club helaas niet thuis. Nationaal idem dito. Topwedstrijden tegen Feyenoord, AZ en Ajax worden nauwelijks gewonnen. De weerstand die FC Twente afgelopen zaterdagavond aan de dag legde, was het huidige PSV te gortig te noemen. Dat was jongstleden april precies zo, al volgde er toen een prima reactie die leidde tot de 3-3 in de Grolsch Veste. Feyenoord uit is vergelijkbaar met een Europese wedstrijd maar PSV geeft al jaren niet thuis in de Kuip want er zijn gewoon geen pasklare antwoorden op de weerstand waarmee de ploeg in de Kuip te maken krijgt.

Bij het aanschouwen van twee avonden Champions League voetbal in seizoen 2022 – 2023, kunnen we constateren dat de exit tegen Rangers nog pijnlijker dan pijnlijk is te noemen. Clubs als Zagreb, Leverkusen, Porto en Club Brugge spreken deze week gewoon een aardig woordje mee op de Europese velden maar PSV niet. Nog pijnlijker voor de PSV fans, spelers en beleidsbepalers, moet de afstraffing van Rangers in Amsterdam zijn geweest. Rangers FC is een zeer matige ploeg die met hoge intensiteit en juist druk zetten, eenvoudig naar huis kon worden gespeeld. En dus volgden er al in de rust van het duel in Amsterdam pijnlijke conclusies over het spel en de prestatie van PSV.


Vorig artikelDe reputatie van PSV in Noorwegen
Volgend artikelOverwinning op Bodø/Glimt cruciaal, Noorse club kent ongekend track record in thuiswedstrijden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in