Home Nieuws Na slechts 5 (!) tegendoelpunten stelt de NOS: ‘Wat te doen met...

Na slechts 5 (!) tegendoelpunten stelt de NOS: ‘Wat te doen met de soms rammelende PSV-defensie?’

2474
1

Het staat er echt en tegelijkertijd staat het vrij koddig. De vraagstelling van de NOS over de defensie van PSV is geenszins een volledig onterechte vraag maar de woorden ‘rammelend’ komen niet overeen met de realiteit.

Wanneer is een defensie rammelend te noemen? Is een defensie rammelend te noemen als er vele tegentreffers geïncasseerd worden of als de keeper vaak handelend moet optreden omdat er vele kansen worden weggegeven en doelpogingen geïncasseerd worden. Koploper PSV wordt door de omroep uit Hilversum even keihard aangepakt als het over de defensie gaat. We kunnen gerust concluderen dat de kop van het artikel van de NOS te krankzinnig voor woorden is.

Koploper PSV incasseerde na 10 speelronden slechts 5 tegentreffers. In die 5 tegentreffers staan twee gescoorde strafschoppen genoteerd, waarvan één gegeven strafschop geenszins een doelpoging was. Fortuna Sittard kreeg in de slotseconden van de wedstrijd tegen PSV in het Philips Stadion een strafschop nadat er tegen de achterlijn een lichte overtreding werd begaan door Malik Tillman. Oftewel, geen gescoord doelpunt uit een weggegeven kans dan wel na een vlot lopende aanval van de Limburgers. Ook verdedigers Jordan Teze dan wel André Ramalho hadden part noch deel aan deze weggegeven strafschop. Tegen FC Volendam was de kans op een doelpunt groter te noemen rond de overtreding in de zestienmeter, die de weggespeelde Volendammers een strafschop wisten op te leveren.

Landskampioen Feyenoord slikte dit seizoen acht tegentreffers en eeuwige vierde dan wel vijfde AZ uit Alkmaar incasseerde dit seizoen vier tegentreffers na negen wedstrijden. De twee geïncasseerde doelpunten die NEC wist te scoren in de afgebroken wedstrijd vorige week, zijn nog niet meegenomen in de ranglijst. De club uit Alkmaar mag dus minimaal twee extra tegendoelpunten gaan bijschrijven, ongeacht de finale uitslag van die nog uit te spelen wedstrijd. Toch vindt de nationale omroep het nodig de defensie van PSV rammelend te noemen.

De veel bekritiseerde André Ramalho is natuurlijk mede-schuldig aan de tegentreffer en gelijkmaker van RC Lens maar daarmee is de defensie van PSV nog niet meteen een rammelende defensie te noemen. Dat blijkt ook wel uit alle statistieken en cijfers van de ploeg van Peter Bosz. De defensie van PSV wordt van alle Eredivisieclubs het minst onder vuur genomen en bezit tevens het minst hoge cijfer aan expected-goals. Ook wist het PSV van Bosz nog enkel doelpunt te incasseren na een vrije trap, dan wel corner van de tegenpartij.

’30 punten, 35 goals en slechts 5 tegentreffers na 10 speelronden. Met die uitstekende cijfers begint PSV zaterdag aan de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo in de elfde eredivisiespeelronde. Toch is er een punt van zorg bij de koploper uit Eindhoven: de nog altijd rammelende defensie’, begint de NOS aan het artikel over de defensie van PSV.

De staatsomroep polste ook Huub Stevens nog over de defensie van PSV. “Als je naar het hele team kijkt, is er zeker nog verbetering mogelijk. Dan kijk ik vooral naar het verdedigende aspect”, aldus Stevens. “Maar op het hoogste niveau zouden ze misschien wat compacter moeten gaan spelen. Dan bedoel ik niet eens in defensief opzicht, maar ook compacter naar voren toe. Want op het middenveld en in de verdediging zie ik soms te veel ruimtes waar de tegenstander te makkelijk gebruik van kan maken. Helemaal als de PSV’ers onnodig balverlies lijden”, aldus Huub Stevens, die het niet meteen eens lijkt te zijn met de scherpe bewoordingen van de NOS.

Hoe moeten we de defensie van AZ en Feyenoord eigenlijk duiden bij het aanschouwen van de stand op de ranglijst incluis het aantal tegendoelpunten van genoemde clubs?

Stevens begrijpt de kritiek op Ramalho, maar vindt het tegelijk overdreven. Stevens sluit zich dus aan bij de woorden van Peter Bosz. “Het gaat ook om het team dat de ruimtes weggeeft, zoals soms op het middenveld het geval is, waardoor Ramalho of Boscagli weer in de problemen komt. Het is vaak niet de schuld van één speler.”

“Een speler kan uiteraard weleens een dekkingsfout maken, maar dan moet een andere speler ingrijpen. Als dat lukt, dan staat het team goed. Het is een samenspel.” Maar een kwaliteitsinjectie is volgens Stevens wel nodig bij PSV. “Ik zou zeker kijken of er versterking bij kan komen”, doelt Stevens waarschijnlijk op de komst van een nieuwe centrale verdediger.

Ook Bosz vindt het “te makkelijk” dat Ramalho dikwijls het mikpunt van de criticasters is. “André doet zeker niet alles goed, maar ik kan bij elke willekeurige wedstrijd wel een moment van iemand benoemen. Heeft André een aantal mindere kanten? Dat is zeker zo en hij moet zich verbeteren, maar ik kan van al mijn selectiespelers wel een mindere kant benoemen. Ik vind het dus wel heel makkelijk om er iemand uit te pikken. We praten bovendien over een centrale verdediger van PSV die dit seizoen vijf tegengoals heeft gehad, waarvan twee strafschoppen en twee tegen Ajax”, wijst Bosz naar zijn defensie.


Vorig artikelWaarom het Eindhovens Dagblad ‘misschien wel vreest’ voor een afstraffing tegen Feyenoord is onduidelijk
Volgend artikelTrainer Heracles geeft spelers opdracht voor Heracles – PSV: ‘Verliezen mag…’

1 REACTIE

  1. Nou, als seizoenkaarthouder vind ik wel degelijk dat psv een rammelende defensie heeft. Dat dit tegen tegenstanders uit met name het rechterrijtje niet tot uitdrukking komt zegt niets over het spel dat je als supporter weldegelijk kunt waarnemen. Tegen betere tegenstanders zal dat helaas ook wel in de cijfers tot uitdrukking komen:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in