Home Nieuws Na Guus Hiddink had PSV geen trainer met zoveel ervaring | Bosz...

Na Guus Hiddink had PSV geen trainer met zoveel ervaring | Bosz gruwelt van spelers die veel balverlies lijden

6110
0

PSV heeft de macht voor de komende drie seizoenen in de goede zin van het woord uit handen gegeven aan Peter Bosz.

Over enkele weken begint de voorbereiding op het nieuwe seizoen en er staan vele veranderingen in de selectie te wachten. De aanstelling van Peter Bosz kan onder de aanhang op veel bijval en enthousiasme rekenen. De komst van de Apeldoorner is bijzonder goed ontvangen. Er is veel vertrouwen in Bosz, die na omzwervingen via de Eredivisie, de Israelische competitie, de Bundesliga en Ligue 1 met een volle tas aan internationale ervaring de PSV gelederen komt versterken.

Na Phillip Cocu, Mark van Bommel, Roger Schmidt en Ruud van Nistelrooij kiest PSV voor een trainer met veel meer ervaring. De korte periode van Huub Stevens bij PSV niet meegerekend, is Peter Bosz na Guus Hiddink pas de eerste trainer met zoveel nationale en internationale ervaring. Voormalig PSV coach Ronald Koeman had op het moment van instappen bij PSV in de zomer van 2006, niet zoveel internationale ervaring als trainer als Guus Hiddink dat had.

Toch kan niet iedereen zich vinden in de keuze voor Peter Bosz. Zo is Aad de Mos uiterts kritisch op de aanstelling van Bosz. Dat begrijpt Kees Jansma op zijn beurt dan weer niet. “Aad de Mos? Waarom verwacht hij een cultuurshock? Peter Bosz is gewoon een goede trainer. Een vakman. Die is gepokt en gemazeld en hij kan die klus bij PSV wel aan, hoor. Wat zijn de alternatieven zo langzamerhand? Iedereen is op zoek naar een andere trainer. Ik vind Peter Bosz gewoon een prima keuze.”

Staat er nu heel wat te gebeuren bij de club of wordt het geheel sterk overdreven? Als we de zienswijze van de coach Peter Bosz analyseren, kunnen we concluderen dat het typische Peter Bosz spel begint met het druk zetten voorin. Bosz stelt steeds opnieuw en opnieuw vast dat het geliefde aanvalsspel wat hij zijn team wenst te laten spelen, begint met het op de juiste manier druk zetten van zijn voorhoede spelers. De gemiddelde PSV fan is maar wat benieuwd naar het nieuwe PSV onder Peter Bosz. In gesprek met Voetbal International en de NOS zei Bosz eerder over zijn systeem het volgende:

‘Ik snap het als mensen het vreemd vinden dat ik geen concessies aan mijn aanvallende filosofie wil doen’, zei Bosz. ‘Ze mogen dat raar vinden, maar ik kan en ik wil niet anders voetballen. Aanvallend aantrekkelijk voetbal blijft altijd het uitgangspunt. Het is ook niet waar dat dominant en aanvallend voetbal niet hand in hand kunnen gaan met succes. Manchester City, Liverpool en Barcelona doen niet anders. Ik ontwikkel me als trainer echt wel door, maar wel binnen mijn eigen filosofie. En niemand overtuigt mij dat dit niet kan’, is Bosz duidelijk.

Of zijn speel- en werkwijze bij PSV gaat passen, zal moeten gaan blijken maar daar hebben we het volste vertrouwen in. ‘Mijn visie blijft altijd hetzelfde, alleen de manier waarop we het uitvoeren kan veranderen’, zei Bosz eerder tegen VI. ‘Omdat je altijd te maken hebt met andere landen, culturen en spelers. Maar mijn filosofie blijft overeind. Als morgen Atlético Madrid op de stoep staat, mij wil als trainer, maar ik dan wel door moet gaan op de weg van Diego Simeone, dan moeten ze verder zoeken. Dan ben ik niet de juiste man, want dat kan ik niet. Dat is niet disrespectvol naar Simeone, want het is ongelooflijk wat hij heeft gepresteerd. Het is alleen niet mijn manier.’

Bosz kijkt nog vaak achterom, naar hoe zich als coach wist te ontwikkelen. Daarbij denkt hij nog terug aan de jaren als beginnende trainer, bij AGOVV in zijn woonplaats Apeldoorn. Toch blijft hij steevast uitgaan van balbezit. Hoe is dat ontstaan, die denk- en werkwijze gericht op balbezit?

‘Bij AGOVV merkte ik direct in de voorbereiding tegen Feyenoord dat ik veel rustiger op de bank zat als we de bal hadden. Als we die niet hadden, was ik onrustig en zenuwachtig. Ik wilde dus altijd de bal hebben en die niet verliezen. Wie verliezen er geen bal? Technisch vaardige spelers die voetbalintelligent zijn. Zo is het begonnen’, is Bosz duidelijk.

Dan wijzen we op onze beurt naar de uitwedstrijd die PSV het voorbije seizoen in de Kuip wist af te werken. PSV leek in Rotterdam totaal geen plan te hebben en rende als kip zonder kop achter de bal aan, om hem na verovering weer zo snel als mogelijk bleek, weer in te leveren bij Feyenoord. Met name Jordan Teze maakte zich schuldig aan veelvuldig balverlies. Peter Bosz kennende en zijn speelstijl analyserend, komen er voor Teze zware weken aan als de voorbereiding begint. Teze zal welhaast een transitie moeten ondergaan om onder Peter Bosz succesvol te kunnen gaan zijn.

Peter Bosz wil de PSV aanhang gaan vermaken, zoveel is duidelijk. ‘Ik wil genieten, het naar mijn zin hebben als ik naar het voetbal van mijn ploeg kijk. Want als ik dat heb, dan hebben al die duizenden mensen in het stadion toch ook? Je wil de oeh’s en de ah’s toch van de tribune horen rollen’, klinkt het.


Vorig artikelFabio Silva wil vertrekken bij Wolverhampton: ‘Plan is niet om door te gaan bij Wolves’
Volgend artikelGeorginio Wijnaldum laat zich uit over terugkeer naar PSV

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in