Home Nieuws Na 35 jaar ontmoet Edward Linskens doelman Buyo in Bernabeu, ook Spaanse...

Na 35 jaar ontmoet Edward Linskens doelman Buyo in Bernabeu, ook Spaanse kranten halen wonderdoelpunt aan

1166
0

Deze week is het op de kop af 35 jaar geleden dat PSV de toenmalige Europa Cup voor landskampioenen wist te veroveren.

In een bloedeloze finale in Stuttgart tegen Benfica moesten strafschoppen eraan te pas komen de finale te beslissen. En dus kunnen we elk jaar in mei opnieuw concluderen dat het wonderlijke doelpunt van Edward Linskens één van de belangrijkste doelpunten zo niet de belangrijkste is in de historie van de club.

Het is ook tevens het laatste doelpunt van PSV tot aan het moment van het optillen van de beker. PSV nam het spreekwoordelijke punt mee uit Estadio Bernabeu en klaarde in Eindhoven de klus door met 0-0 gelijk te spelen. Ook na een prachtige schaarbeweging en een solo-actie van Gerald Vanenburg die de paal raakte, bleef het 0-0. En dus toog PSV en de complete aanhang naar het zuiden van Duitsland. Na verlenging en strafschoppen was PSV houder van de Europa Cup 1.

Rik Elfrink reisde afgelopen week af naar Madrid om daar samen met Edward Linskens het Estadio Bernabeu te bezoeken én het gesprek met de doelman van toen, Buyo, aan te gaan. Het werd een prachtige reportage. Edward Linskens is inmiddels 54 jaar oud en Francisco Buyo heeft de 65 jarige leeftijd bereikt.

‘Hoe is het in godsnaam mogelijk dat die bal erin ging, man? Wat deed je nou met dat been?”, zegt Linskens tegen Buyo, die nog altijd stevig baalt van de uitschakeling tegen PSV. ‘Je stelt je in op een totaal ander schot en ineens maak je met je been een reflex, omdat je dat bij een harde bal ook zo zou doen. Het ziet er verschrikkelijk slecht uit voor een keeper’, klinkt het.

Buyo gaat verder tegenover Rik Elfrink en zegt over het mislopen van de Europa Cup 1 voor landskmapioenen: ‘We hebben zoveel kansen gehad om in die tijd de eindwinst te pakken. Zes keer kampioen en nooit is het gelukt om hem te winnen. Het is treurig maar er is niks meer aan te veranderen’, aldus Buyo, die Linskens op zijn beurt zag genieten van de ontmoeting dus beide spelers. Linskens vond het vooral interessant om te ervaren hoe destijds voor Buyo was, dat die ene bal zo onder zijn been het doel in rolde.

Het betreft toch een stukje voetbalhistorie want ook 35 jaar na dato wisten de Spaanse sportkranten er aandacht aan te besteden. Linskens, destijds nog maar 19 jaar oud, zegt daarover in het Eindhovens Dagblad: ‘Mooi dat er in de grote sportkranten hier ook veel aandacht was voor mijn goal. Ik heb vandaag de foto’s gezien van Marca, waar ik nog groot in sta’, aldus Edward Linskens.


Vorig artikelPSV dichtbij transfer Stijn Spierings | Opvolging Sangaré bijna afgerond
Volgend artikelWim Kieft kritisch op Marcel Brands, Van Nistelrooij én Roger Schmidt

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in