Home Columns ‘Mino Raiola stal’ bij PSV fors kleiner na vertrek Ihattaren, Dumfries, Malen,...

‘Mino Raiola stal’ bij PSV fors kleiner na vertrek Ihattaren, Dumfries, Malen, Rosario en Luckassen

8260
0

Er waait een andere wind in het Philips Stadion. PSV oogt energiek en gretig en speelt inmiddels ook meer dan behoorlijk voetbal.

De club vaart zeker geen andere koers maar de selectie van Roger Schmidt is wel fris en vol nieuwe energie aan het seizoen begonnen. Slechts een enkele nederlaag in een wedstrijd of 11. Alleen Benfica wist van PSV te winnen.


Wie de twee Champions League wedstrijden goed weet te analyseren ziet dat het nieuwe PSV van de 180 speelminuten zeker 160 minuten de betere ploeg van de twee play-off clubs was. Dat mag een prestatie worden genoemd want het elftal van Jorge Jesus geldt als subtopclub in Europa. Het huidige PSV wist Benfica toch 160 minuten lang de wil op te leggen. Kortom, een enkele nederlaag in drie maanden topvoetbal. Dat is het resultaat van het zogenaamde blok 1 van het nieuwe seizoen 2021-2022. Of dat te danken is aan de nieuwe hiërarchie in de selectie of juist niet, valt nog te bezien en is bovendien lastig te analyseren.

Het gaat bij PSV na het sluiten van het Europese transferwindow veelal over een nieuwe hiërarchie in de selectie. Journalisten, analisten en PSV watchers spreken allen over een nieuwe frisse wind en zien een ander PSV in vergelijking met vorig seizoen. Met het vertrek van Denzel Dumfries, Pablo Rosario, Donyell Malen, Mohamed Ihattaren en ook Derrick Luckassen zijn alle spelers van spelersmakelaar Mino Raiola weg bij PSV. Of er veel samenhang is met de nieuwe energie en hiërarchie valt lastig te analyseren.

Eerder vertrok ook Mark van Bommel als cliënt van Mino Raiola bij PSV dus er is zeker wel sprake van een andere situatie, die gevolgen tot in de hiërarchie kan hebben. PSV watcher Marco Timmer zegt te weten dat er binnen de directiekamer van het Philips Stadion geen opzet zat of zit in de veranderingen en wisselingen. ‘Toeval’, zeggen ze bij PSV, in de wetenschap dat ze de superzaakwaarnemer in de toekomst weer hard nodig zullen hebben. Maar geheel toevallig is het natuurlijk ook niet’, zei Marco Timmer namens Voetbal International over de uitgedunde ‘spelersstal van Mino Raiola’.

Dat het directe gevolgen voor de hiërarchie zou gaan was op voorhand ergens wel te verwachten. Het was toch echter Roger Schmidt die vorig seizoen een grote vinger in de pap had door Denzel Dumfries, Pablo Rosario, Donyell Malen allen tot aanvoerder van de selectie te maken. Denzel Dumfries was uiteraard de eerste aanvoerder van de selectie maar Roger Schmidt maakte de overige twee ‘Raiola clienten’ ook belangrijk door ze verantwoordelijkheid richting de rest van de groep te geven. Een groep die met de ervaren Zahavi en Gotze twee totaal andere types wist te herbergen, die bovendien veel ouder waren. Pablo Rosario werd regelmatig ‘keyplayer’ en/of ’toplevelplayer’ genoemd. De verhoudingen in de huidige selectie zijn inmiddels totaal anders dus we kunnen gerust concluderen dat Roger Schmidt zich wist te ‘herstellen’ in het creëren van nieuwe en juiste hiërarchie.

Het resulteerde in een nieuwe aanvoerder plus reserveaanvoerder en een nieuwe bezetting van de spelersraad. Cody Gakpo lijkt als geboren Eindhovenaar in combinatie met zijn grootse ontwikkeling, hard op weg om eerste aanvoerder van PSV te worden.