Home Nieuws Meer uitleg over de zogenaamde financiële risico’s, die PSV klaarblijkelijk toch genomen...

Meer uitleg over de zogenaamde financiële risico’s, die PSV klaarblijkelijk toch genomen heeft

5120
0

Met een zeer positief eigen vermogen is de financiële staat van PSV, naast de sportieve staat, goed te noemen. PSV staat er zowel sportief als financieel goed voor. Dat het in de voetballerij in een moordend tempo kan veranderen, is een vanzelfsprekendheid te noemen.

Echter gaat die vlieger momenteel zeker niet voor PSV op want de ploeg van Peter Bosz staat er zoals gezegd sportief erg goed voor. Dat in een seizoen waarin PSV de meeste recente jaarcijfers goed kon en mocht noemen. PSV is met name de afgelopen jaren erg transparant in de het delen van de cijfers en alles wat daar mee samenhangt. Vaak wordt een schare trouwe fans uitgenodigd om nog voor dat de media inzage krijgt, op de hoogte te worden gebracht van de financiële situatie van de club.

PSS wist afgelopen zomer maar feitelijk het gehele afgelopen jaar miljoenen euro’s op de nationale en internationale transfermarkt te besteden. Het eerste elftal werd van een stevige kwaliteitsimpuls voorzien maar ook Jong PSV zag spelers toegevoegd worden. De bekendste en grootste aankopen luisteren natuurlijk naar de namen van Noa Lang, Ricardo Pepi, Jerdy Schouten en Hirving Lozano.

Jaap van Baar geeft als financieel directeur graag tekst en uitleg de financiële situatie van PSV en hoezeer de genoemde spelers afgelopen maanden tot PSV’er konden worden gekroond. De financieel directeur geeft aan hoe PSV de voorbije transferzomer heeft gehandeld en hoe het de vele miljoenen aan transfersommen kon uitgeven voor spelers als Noa Lang, Ricardo Pepi, Jerdy Schouten en Hirving Lozano.

“Ik denk dat niet goed duidelijk is dat wij afgelopen seizoen veel financiële ballast uit het verleden hebben opgelost”, aldus Van Baar in gesprek met Voetbal International en verwijzend naar Romero, Bruma, Max en Baumgartl. PSV schreef eerder al miljoenen euro’s af op het genoemde viertal, dat de club weinig heeft gebracht. Van Baar wijst ook nog naar de miljoenen euro’s die PSV voor Cody Gakpo en Noni Madueke wist te ontvangen in december, terwijl er geen enkele speler voor werd teruggehaald.

“Haal je hem zes maanden later, na dertien miljoen winst, dan vraagt iedereen: Waar betaal je dat van?”, wijst van Baar naar Noa Lang, die PSV niet in de winterstop kocht.

“Jerdy Schouten haalden we pas toen we zeker waren van de play-off-bonus, Lozano en Bella-Kotchap pas toen de groepsfase een feit was. Wat meewoog, is dat de Eredivisie een extra plaats krijgt waardoor het vooruitzicht op kwalificatie is verbeterd.”

“Had Nederland negende gestaan op de coëfficiëntenranglijst, dan was de afweging lastiger geworden. Verder stijgen de komende jaren de UEFA-premies en de Nederlandse mediagelden. Wij nemen een gecalculeerd risico. Ook gezien de stille reserves in onze selectie, denken wij dat onze uitgaven ook zonder Champions League te behappen zijn”, aldus Van Baar over de sportieve en financiële rooskleurige situatie van de club.

De eenvoudige conclusie luidt dus dat PSV een zeer gering risico genomen heeft afgelopen zomer. Die conclusie mag slechts de naam ‘zeer gering risico’ dragen gezien de situatie die de UEFA de clubs die aan het nieuwe format van de Champions League gaan deelnemen, gaat voorschotelen.


Vorig artikelPSV stevig op koers voor rechtstreekse plaatsing groepsfase Champions League 2024
Volgend artikelAad de Mos gelooft niet in kansen FC Twente tegen PSV: ‘Dat gaat niet gebeuren’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in