Home Nieuws Media analyseren en benoemen diverse ‘succesfactoren’

Media analyseren en benoemen diverse ‘succesfactoren’

18
0

Diverse media analyseren de triomf van PSV in Europa. Volgens het Brabants Dagblad komt het succes niet uit de lucht vallen en zijn er vier succesfactoren te onderscheiden. Ook het Algemeen Dagblad analyseert het succes aan de hand van 5 pijlers.

Andrés Guardado is de verpersoonlijking van de mentale veerkracht van PSV, stelt het BD. ‘De Mexicaan ging in de fout bij de 0-1 van CSKA Moskou, maar ging daarna voorop in de strijd op zoek naar de gelijkmaker en de voorsprong. PSV won uiteindelijk met 2-1 in eigen huis. ‘Die mentale veerkracht had Nicolas Boilesen niet toen hij onder Champions Leaguedruk goals weggaf namens Ajax. De succesvolle mix bij PSV van jeugd met routine maakt nog eens duidelijk welke denkfout ze bij Ajax maken als ze Europa denken te kunnen bestormen met een team waarin de keeper van 26 jaar de oudste is’, schrijft het BD. Ook de directie, en met name algemeen directeur Toon Gerbrands, krijgt een pluim. De landskampioen zou een duidelijke, ambitieuze koers varen.Phillip Cocu is de laatste succesfactor. Cocu toonde zich een flexibele coach door terug te schakelen naar andere systemen wanneer daar om gevraagd werd. “Europees voetbal is anders dan de Eredivisie en soms is het nodig om een aanpassing te doen. En die doe ik dan”, aldus Cocu.

Het AD typeert de successen als volgt:

1. Het was eind juli toen PSV al een snelcursus Champions League-voetbal achter de rug had. In de voorbereiding was geoefend tegen Basel, Olympique Lyon, Monaco en Valencia. Vier clubs met status, vier teams met veel ervaring in het belangrijkste Europese clubtoernooi. Cocu evalueerde alles kritisch met zijn groep en vijf maanden later oogst PSV nu lof voor het volwassen spel in de échte Champions League.

2. PSV had het kunnen proberen: Memphis één op één vervangen door een andere buitenspeler. Maar wedden op één duur paard, dat vond technisch manager Marcel Brands geen optie. Daarom ging Brands voor twéé vervangers vanuit de gedachte: het kan ook met twee iets minder dure aanvallers die allebei 10 goals maken en vijf assists geven. Op die manier kwamen Lestienne en Pereiro.


3. Toon Gerbrands werd uitgelachen toen hij kort na zijn aantreden op een supportersavond zei: ‘Mijn ambitie met PSV is overwinteren in de Champions League.’

4. Andrés Guardado was tegen CSKA het bewijs dat ook heel ervaren topspelers op het slechts denkbare moment in de fout kunnen gaan. Maar kijk hoe hij vervolgens reageerde. Guardado liet zijn kop niet hangen, maar ging juist nóg meer voorop in de strijd en forceerde zelf de vrije trap waaruit de 1-1 viel. De succesvolle mix bij PSV van jeugd (Hendrix, Pereiro, Brenet, Willems) en routine (Guardado, Moreno, De Jong, Schaars) maakt nog eens duidelijk welke denkfout Ajax maakt als het Europa wil bestormen met een team waarin de keeper van 26 jaar de oudste is.

5. Cocu speelde vrijwel de hele CL-campagne met drie spitsen. Maar hij schakelde uit in Manchester óók naar vijf verdedigers of verstevigde in delen van wedstrijden bewust zijn middenveld. Hij was kortom flexibel in zijn coaching. ,,Europees voetbal is anders dan de Eredivisie en soms is het nodig om een aanpassing te doen. En die doe ik dan”, zei de trotse coach na de plaatsing.

 

 


Facebook Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here