Home Nieuws Mart van den Heuvel haalt hard uit: ‘Door Mark van Bommel wilde...

Mart van den Heuvel haalt hard uit: ‘Door Mark van Bommel wilde ik stoppen’

2917
0

Voormalig teammanager Mart van den Heuvel heeft ongenadig hard uitgehaald naar clubicoon Mark van Bommel.

De net 68 jaar geworden van den Heuvel nam geen blad voor de mond in gesprek met de voetbalpodcast van Voetbal International en dat is opvallend te noemen voor de man die immers altijd de rust zelve is.


Van den Heuvel is nog altijd aan PSV verbonden en des te opmerkelijker zijn de harde uitspraken. Van de Heuvel begint zijn relaas met het feit dat hij als teammanager gestopt is bij PSV vooral is gekomen door Mark van Bommel.

Dat geeft hij aan in de Skiete Willy Podcast van Voetbal International. “Zijn periode als trainer was echt dramatisch. Als speler had ik echt een heel goede band met hem. Toen hij de Gouden Schoen won heb ik die nog uitgereikt. Dat was echt een leuke periode”, aldus Van den Heuvel. “Toen werd hij trainer… Bij de jeugd kreeg hij al aanvaringen met de hoofd opleiding. Hij deed volledig zijn eigen ding en ging niet mee volgens de structuur.”

Van Bommel werd vervolgens redelijk onverwacht hoofdtrainer toen Philipp Cocu naar Fenerbahce vertrok. Gerbrands legde meteen contact met van Bommel en zo geschiedde dat clubicoon tot wens van vele supporters de trainer van PSV werd. Van den heuvel zegt daarover:

“Dat was schijnbaar zo beloofd en dat helemaal fout. Ik snap ook echt niet wat hem bezielde en ik heb ook helemaal geen contact meer met hem gehad toen hij ontslagen werd. Hij heeft mij één keer gebeld, daags nadat hij ontslagen was. Hij schold me helemaal verrot en toen heb ik hem neergelegd. Hij belde nog een keer met een geheim nummer. Toen heb ik hem gezegd dat hij maar naar Veldhoven moest komen en dan zou ik hem vertellen wat voor grote lul hij is. Daarna heb ik nooit meer iets van hem gehoord.”

Het stoorde Van den Heuvel vooral dat Van Bommel vond dat hij alles kon bepalen toen hij hoofdtrainer werd. “Ik hem gezegd dat als hij zou zorgen dat het elftal ging voetballen, dat wij dan, de dokter, ik, de materiaalmannen en de fysiotherapeuten voor het overige zorgden. Hij zei dat hij alles zou bepalen”, zegt Van den Heuvel daarover. “Dat liep helemaal uit de hand. Rob van den Ouwenland liep gewoon weg en stopte er mee. Ik heb de dokter ooit bij me gehad die zat te trillen toen hij bij hem was geweest en moest gaan opereren. Ik heb het ook tegen Bert van Marwijk gezegd. Maar daar luisterde hij ook niet naar. Hij was niet voor rede vatbaar. Voor ons was het een heel moeilijke en vervelende periode.”

Die periode speelde dan ook mee dat Van den Heuvel er zelf snel uit was in gesprekken met Toon Gerbrands dat hij zou gaan stoppen. “Die gesprekken waren al bezig toen hij er nog was, maar ik heb gezegd dat ik dit niet nog twee jaar zo zou gaan doen. Dat konden ze echt vergeten. We zijn een oplossing gaan zoeken. We zijn uiteindelijk rond gekomen toen Mark al weg was, maar toen was het al ingezet en ik vond het wel prima. Dit is wel een van de redenen dat ik ben gestopt.”

Van den Heuvel gaat verder: “Het derde jaar onder Erik Gerets was ook zwaar, maar vooral de communicatie met Mark was echt een drama. In het eerste half jaar wonnen we nog alles en dan kun je natuurlijk niks zeggen. Maar zelfs dan moet je zeggen dat hij zich met het elftal bezig moet houden en wij de rest doen, maar dat pakte hij niet. Toen we op een gegeven moment gingen verliezen kregen wij onderhand de schuld dat hij verloor. Als wij met 2-2 gelijk spelen als we net uit Qatar komen moet hij ons niet de schuld gaan geven. Dat ze bij Emmen een kunstgrasveld hebben, kunnen wij niks aan doen en dat ze dat niet sproeien ligt ook niet aan mij. Hij projecteerde alles op één persoon. Hij is de reden dat ik heb gezegd dat ik ermee ging stoppen. Als er een andere trainer had gezeten hadden we de constructie wel anders gemaakt.”