Home Nieuws Marcel Brands nog altijd in de weer met PSV: ‘Het was soms...

Marcel Brands nog altijd in de weer met PSV: ‘Het was soms pijnlijk te volgen’

1323
0

Is Marcel Brands een clubman pur sang? Ja dat is de voetbalbestuurder wel degelijk.

Brands is een PSV man hoewel hij natuurlijk ook warme gevoelens koestert voor RKC en AZ. Maar Brabander Brands heeft nu eenmaal een geweldige tijd gehad bij PSV en denkt vaak terug aan zijn periode in Eindhoven.


Brands straalt, mede door zijn jarenlange ervaringen in het voetbal, absolute klasse uit in zijn vakgebied. De ervaringsdeskundige communiceert op een dusdanige manier dat de duidelijkheid altijd naar voren komt maar mensen absoluut niet beschadigd worden. Het is Brands ten voeten uit en daarom wordt de bestuurder door de gehele voetbalwereld alom gerespecteerd. Nauwelijks enkele maanden na zijn toetreding tot de directie van Everton, werd Brand ook meteen voetbalbestuurder van de tweede club uit Liverpool.

Marcel Brands en zijn opvolger John de Jong. Hoe moeten we dat tot op heden typeren? Eerlijk is eerlijk: PSV heeft het na het vertrek van Marcel Brands naar Everton niet makkelijk gehad. Brands zag PSV vanuit Engeland met zichzelf worstelen en dat deed de bestuurder wel wat wat. Brands vond het pijnlijk om te zien dat PSV er niet in slaagde de boel op de rit te krijgen. “Het was afgelopen seizoen soms pijnlijk te volgen wat er allemaal gebeurde”, zegt Brands in gesprek met Voetbal International.

Er was daar het ontslag Mark van Bommel en de grote supportersdruk op John de Jong. “Het was ook geen makkelijke start die John de Jong moest maken, het zijn direct twee tropenjaren geweest. Toen ik vertrok, gingen Phillip Cocu en hoofd opleiding Pascal Jansen ook weg. Dat was niet gepland en die moesten allemaal worden vervangen. Als je dan intern met posities gaat schuiven, doet dat iets met een club.”

Marcel Brands, die af en toe nog contact heeft met algemeen directeur Toon Gerbrands, kan zich makkelijk verplaatsen in de situatie van De Jong. Brands trekt wat vergelijkingen. “Ik heb met Dick Advocaat ook net de titel gemist en met Fred Rutten extreme druk beleefd. Daar moet je van leren, bepaalde zaken eruit halen en doorgaan met bouwen”, zegt Brands.

“Als je schoon schip maakt, is het onontkoombaar dat je ingrijpende veranderingen moet doorvoeren. Maar vanaf mijn begintijd heb ik John dicht bij me gehad, hem hoofdscout gemaakt en een goed team met goede mensen neergezet. John doet dat nu ook, vaart een nieuwe koers en ik denk dat PSV nu een nieuwe start kan maken”, aldus een optimistische Everton bestuurder over het nieuwe PSV.


Facebook Comments Box