Home Columns ‘Malen in de spits een probleem’; Journalistiek bedrijven of onrust stoken?

‘Malen in de spits een probleem’; Journalistiek bedrijven of onrust stoken?

66
0

‘Stevie, Stevie’. Dat is de roepnaam die Henk Spaan altijd gebruikt als hij spreekt over Steven Bergwijn. Spaan is een fan van Bergwijn en baalde als een stekker dat de transfer van Bergwijn naar Ajax deze zomer als een boze droom uiteenspatte. 

Een droom, dat was het voor Henk Spaan en vele andere typische Ajacieden als Barbara Barend en Sjaak Swart. Maar een transfer van Bergwijn naar Ajax is überhaupt nooit een thema, en dus ook geen droom geweest maar dat terzijde. Die macht heeft de Amsterdamse club nu eenmaal niet.

Wat kun je dan beter doen dan onrust stoken bij diezelfde concurrent, moet Spaan gedacht hebben. Als het op voetbal aankomt kan ook iemand als Sjaak Swart zich zomaar als een kleuter gedragen. Swart spreekt namelijk altijd over echte ‘Ajax jongens’ als het over Bergwijn en Malen gaat.

Het is voor lieden als Swart en Spaan nu eenmaal onverteerbaar dat Bergwijn en Malen echte PSV’ers zijn geworden. Dus laten ze te pas en te onpas hun onvrede hier over blijken.

Swart doet dat wat directer dan Spaan. De Amsterdammer pur sang roept gewoon in de media dat Bergwijn en Malen Amsterdamse jeugd is maar Spaan draait er wat omheen en laat zijn irritatie daarover op een indirectere manier gelden. Spaan wil dan best hier en daar wat onrust stoken maar tracht dan wel zijn lievelingsspeler, ‘Stevie’ Bergwijn, te ontzien.

Kom niet aan Bergwijn en vriendje ‘Donny’ Donny van de Beek. Want dat gaat er bij Spaan niet in. Dat Bergwijn vaak het overzicht nog niet heeft en met name voor de goal best nog wat beslissender moet zijn, zeker internationaal gezien, gaat er bij Spaan niet in.

De objectiviteit bij Spaan is vaak ver te zoeken. De Parool columnist is er niet vies van om wat onrust te stoken onder de noemer  journalistiek bedrijven. Ook Spaan heeft tenslotte al lang gezien dat zijn Ajax dit seizoen gewoon weer zware concurrentie van PSV zal gaan krijgen.

Henk Spaan stipt daarom maar eens een ‘probleem’ aan bij PSV. Hij vindt in ieder geval dat Donyell Malen in de spits bij PSV ‘weleens een probleem kan worden’. Dat zegt Spaan in de wekelijkse podcast van De Derde Helft.

Dat dit juist de kracht van de PSV aanval is en geen probleem, ziet de Parool journalist klaarblijkelijk niet. De vele positiewisselingen in de PSV voorhoede is menig tegenstander te veel en blijkt vaak niet te verdedigen. Dit was vorig seizoen in mindere mate ook al zo overigens.

Spaan beoordeelde Malen in de uitwedstrijd van PSV tegen RKC Waalwijk en vindt dat Malen niet op zijn plek staat. “Hij was na rust aan de rechterkant meer op zijn plaats dan in het centrum. Steven Bergwijn wil hem graag aanspelen en dat doet hij ook. Malen zei aan het begin van het seizoen: we hebben een klik. Maar die klik is totaal eenzijdig, want Malen geeft never nooit een bal terug.”

Spaan denkt te zien dat het niet gaat werken met Malen in de spits bij PSV en ziet het gebeuren dat van Bommel zal gaan ingrijpen. “Je ziet dat Bergwijn en Mohammed Ihattaren elkaar zoeken en elkaar de bal wel geven. Ik denk dat het uiteindelijk een probleem kan worden voor Malen in de spits”, besluit Spaan.


Facebook Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here