Home Columns Maakt Peter Bosz PSV Europa-proof? Na finale- én halvefinale plaatsen Feyenoord, AZ...

Maakt Peter Bosz PSV Europa-proof? Na finale- én halvefinale plaatsen Feyenoord, AZ en Ajax is het nu de beurt aan PSV

1495
0

Met de komst van Peter Bosz zal er bij PSV veel, zo niet alles gaan veranderen komende weken en maanden.

Enkele weken voor aanvang van de eerste training is het nog relatief rustig rond PSV en inkomende dan wel uitgaande transfers. De verwachting is dat er veel gaat veranderen komende weken maar de eerste inkomende transfer is nog altijd geen feit. Ook de komst van Stijn Spierings is nog lang geen uitgemaakte zaak, waar eerst aangenomen werd dat Spierings de eerste gepresenteerde speler zou gaan worden.

Kapitein Peter Bosz mag het PSV schip dusdanig vlot gaan trekken zodat er straks sprake zal zijn van nationale maar ook vooral van internationale successen. Na vijf jaar moet Peter Bosz de landstitel weer terug brengen naar Eindhoven. Maar het is ondertussen ook wel een keer tijd voor internationale successen. Na een finale- én halve finaleplaats van Ajax, een finaleplaats van Feyenoord én een halvefinaleplaats van AZ, is de tijd nu voor PSV aangebroken internationale successen te gaan behalen. Dat vertrouwen we volledig toe aan Peter Bosz.

De waarheid gebiedt namelijk te zeggen dat PSV eigenlijk totaal niet Europa-proof te noemen is. Bij de minste of geringste vorm van weerstand zakte de ploeg afgelopen jaren hard door de hoeven. Een club met gewonnen Europacups in de prijzenkast mag nooit en te nimmer verliezen op bezoek LASK Linz of op bezoek bij Basel. PSV moet zich eenvoudig kunnen meten met clubs als Sporting Lissabon en Benfica. Op bezoek bij Sporting werd PSV enkele jaren geleden weggeblazen door de thuisclub, evenals enkele jaren later in San Sebastian, waar PSV slechts gelijk diende te spelen om door te kunnen in de Europa League, maar kansloos met 3-0 verloor.

Ruim 4000 PSV maakten zich op voor een mooie Europa League wedstrijd in Sevilla. Opa’s, oma’s, kinderen en duizenden volwassen mannen en vrouwen reisden de club achterna naar Andalusie en gingen er eens goed voor zitten in het uitvak. Binnen een tijdsbestek van een minuut of 20 gaf het angstige zielloze PSV de wedstrijd en daarmee Europees voetbal seizoen 2022-2023, volledig weg. Duizenden PSV fans begaven zich vol ongeloof uiterst teleurgesteld in het uitvak en in de thuisvakken, om vervolgens wederom te moeten concluderen: PSV is niet Europa-proof. Met verdedigers als Jordan Teze, Armando Obispo en André Ramalho kun je de grens niet over.

PSV heeft al jaren geen zicht meer op Europees succes. Een kwart finale, halve finale of finale in de Europa League of Conference League, moet ieder seizoen de standaard zijn. In diezelfde Conference League had PSV zich moeten opmaken voor een finale tegen Feyenoord maar het verloor in Eindhoven op een treurige manier van Leicester City. PSV was zeker niet kansloos maar kon niet op tegen het veel fittere Leicester City. Spelers vielen op de grond van vermoeidheid en krampverschijnselen, waar Feyenoord een heel seizoen door Europa denderde alsof het niets was. AZ herhaalde die prestatie een jaar later.

Rond PSV is dat helaas anders gesteld. Zodra er weerstand om de hoek komt kijken, zakt PSV genadeloos door de hoeven als het de grens oversteekt. PSV is afgelopen jaren totaal niet Europa-proof gebleken en is in feite niet in staat grote wedstrijden over de grens te spelen. De club moet de ambitie hebben zich te kunnen meten met clubs als Benfica, Celtic, Sevilla, Dortmund en niet blij en opgetogen zijn na uitoverwinningen in Zurich en in het noorden van Noorwegen op bezoek bij FK Bodø/Glimt. De moet duidelijk omhoog. Een mooie overwinning in Kopenhagen op thuisclub FC Kopenhagen, moet de opmaat worden naar een halve finale en finaleplaats.

Verdediger Jordan Teze zakte na de ruime overwinning bij Kopenhagen dankaar door de benen en hief zijn handen naar de hemel van blijdschap. De kwartfinale in de Conference League was toch maar mooi binnen. Natuurlijk, het was een mooi resultaat in Denemarken maar het bereiken van de kwartfinale moet nog geen aanleiding zijn om euforisch naar de grond te zakken van blijdschap. Het moet het begin zijn van een race naar de finale.

We zijn dan ook erg benieuwd of Peter Bosz PSV eindelijk met lef en branie Europese uit- en thuiswedstrijden kan laten spelen zodat de club eens een Europees succes kan bijschrijven. Een remise in Monaco en een week later een 3-2 overwinning is een prima resultaat in een Europees tweeluik maar een ronde later door Rangers FC worden uitgeschakeld, brengt alles weer bij het oude. Peter Bosz, maak PSV alsjeblieft Europa-proof.


Vorig artikelPOLL | De concrete interesse van Ajax en buitenlandse clubs in Shurandy Sambo
Volgend artikelPSV hoort vraagprijs Noa Lang: ‘De vraag is of PSV zover kan gaan’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in