Home Columns Luuk de Jong wijst naar gedrag Ajax spelers en heeft daarin groot...

Luuk de Jong wijst naar gedrag Ajax spelers en heeft daarin groot gelijk | Dusan Tadic is aanvoerder in naar gedrag

6092
0

De gewonnen bekerfinale ten spijt, het gedrag van de spelers van PSV en Ajax bleek dagen achtereen gespreksonderwerp nummer één te zijn. Maar is dat wel helemaal terecht?

Ja én nee, kan er op die vraag als antwoord worden gegeven. Ja, omdat het gedrag der Ajacieden ver over de grens van het acceptabele was. Nee, juist weer omdat vanuit PSV zijde niet bijzonder vervelend gedrag viel te noteren. Hier en daar werd wellicht enigszins overdreven gereageerd maar overall bezien maakten de PSV’ers zich niet schuldig aan vervelend gedrag.

Het geheel begon al in de tweede minuut toen Dusan Tadic, niet alleen aanvoerder der Ajacieden maar ook aanvoerder in achterlijk en bijzonder irritant gedrag, naar de grond en meteen zijn beklag deed bij de scheidsrechter. In de tweede minuut welteverstaan! Dat de heren Ajacieden als gefrustreerde spelers over het veld liepen, kan geen PSV’er direct worden verweten. Hoogstens indirect gezien de vier nederlagen op rij voor de meest recente bekerfinale tussen beide clubs.

De 1-0 van Steven Bergwijn, althans de bal vertrok van de voet van Bergwijn maar viel binnen via de speler die PSV net daarvoor bijna op 0-1 wist te zetten. Gevolg: cornerbal aan de overzijde want Alvarez, samen met Tadic en Klaassen de vervelendste van allemaal, werkte de afgesneden voorzet vanaf de flank in een uiterste poging tot corner. En dus volgde er een normaal en niet overdreven protest in de vorm van een normale vraagstelling aan de scheidsrechter waarom er geen corner gegeven werd. De VAR, horen we u zeggen? Die was er gewoon even niet.

Ten tijde van de normale vraagstelling van Luuk de Jong aan de scheidsrechter van dienst, vond Tadic het nodig om stiekem en achterbaks als hij is, Luuk de Jong een schouderduw te geven in de rug, van achter ingezet. Die vervelende gemene glimlach erachteraan. Het is Dusan Tadic ten voeten uit.

De Jong reageerde deze week opnieuw op de schermutselingen tijdens de bekerfinale. De aanvoerder kreeg namelijk na finale bakken kritiek te verwerken vanuit de media maar het is geenszins terecht te noemen. Luuk de Jong valt niets te verwijten. De Jong weet uit eigen ervaring hoe het er in andere competities aan toe kan gaan. De Jong gaf nog aan dat het gedrag van de Ajacieden volgens hem te maken had met feit dat een week daarvoor kansloos met 3-0 verloren werd.

“Ik had een beetje het gevoel dat Ajax na drie keer van ons te hebben verloren, er alles aan wilde doen het niet nog een keer zover te laten komen”, zegt De Jong in gesprek met Voetbal International. “Dat ze niks verweten kon worden en dat ze er werkelijk alles aan hadden gedaan om die beker te winnen. De belangen waren groot, het is een finale, er zit spanning op en dan komt er emotie bij kijken. Dat merkte je in het veld heel erg”, aldus Luuk de Jong, die ook in de spiegel kijkt maar tegelijkertijd niet anders in het geheel staat dan net na de gewonnen finale.

Terug naar het gedrag van Dusan Tadic. De stiekeme en gemene duw van Tadic werd niet bestraft, wat bijzonder te noemen is, maar bijzonder is vooral dat Luuk de Jong zich niet liet provoceren en Tadic feitelijk negeerde. De Jong heeft als aanvoerder het recht om de scheidsrechter een vraag te stellen over een genomen beslissing. Dusan Tadic voelde die middag in de Kuip waarschijnlijk feilloos aan dat hij en zijn collega’s voor de vijfde keer op rij van PSV zouden gaan verliezen.

Luuk de Jong werd na het voorval met Tadic nog uitgedaagd door Steven Berghuis en Alvarez, waarna Tadic besloot Luuk de Jong opnieuw fysiek en verbaal te bejegenen. Ook Steven Berghuis liet zich niet onberoerd, want Berghuis vond het nodig in al zijn frustraties Luuk de Jong ook weer van achter in de rug, net als de stiekeme Tadic eerder deed, fysiek te bejegenen door twee keer aan het shirt van de Jong te trekken. Beide aanvallers waren nog geen drie maanden collega’s in Qatar maar frustraties zitten soms nu eenmaal diep verstopt. Opvallend was dat Luuk de Jong zich opnieuw niets aantrok van de bejegeningen en ‘gewoon’ zijn gang naar de scheidsrechter voort wist te zetten.

Enkele seconden later besloot een andere gefrustreerde Ajacied, die eerder de spierballen beweging van Patrick van Aanholt uit de 3-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen de heren Ajacieden belachelijk probeerde te maken, nog een paar scheenbeschermers naar Luuk de Jong te gooien. Opnieuw liet de Jong zich niet gaan richting deze keer Alvarez. Het gedrag van de opgefokte Davy Klaassen behoeft deze keer verder geen uitleg. U heeft de finale vast zelf ook kunnen aanschouwen.

Luuk de Jong wordt door menig medium, journalist en analist ‘meegenomen’ in de verwijten over het zogenaamde schandalige gedrag in de bekerfinale maar de aanvoerder valt eigenlijk niets te verwijten. Het schandalig gedrag van Dusan Tadic en veel van zijn collega’s in de bekerfinale, is waarschijnlijk te herleiden naar de angst om voor de vijfde keer op rij te verliezen van ‘angstgegner’ PSV.

Een simpele conclusie luidt: de Ajax aanvoerder en zijn collega’s, inclusief trainer Johnny Heitinga die dacht met een agressieve stap voorwaarts richting de zijlijn de opstomende Xavi Simons nog even te kunnen laten schrikken, voelden allen de gehele wedstrijd de vijfde nederlaag tegen PSV al aankomen.


Vorig artikelBlunder UEFA | Europese voetbalbond verwisseld PSV met FC Eindhoven
Volgend artikelWaanzinnige statistieken – Branco van den Boomen en Stijn Spierings samen op het middenveld bij PSV?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in