In een terugblik op het kalenderjaar van 2018 analyseert Voetbal International het jaar van Luuk de Jong.
De aanvoerder van PSV steekt letterlijk met kop en schouders boven zijn collega eredivisie voetballers uit. De Jong heeft definitief afgerekend met zijn mindere perioden. De spits van PSV had al een prima aandeel in de landstitel van afgelopen seizoen nadat het seizoen ervoor compleet mislukt was.
In het spelersklassement van VI is Luuk de Jong halverwege de competitie met enige voorsprong koploper, begint VI de analyse. Zijn trainer Mark van Bommel maakte zich begin van dit seizoen meteen sterk voor het verlengen van het contract van de spits. Van Bommel geldt als een groot fan van de Jong en ziet in de spits zelfs een nummer 10. Die positie levert weliswaar wisselend succes op. Op Wembley stuurde de Jong in de eindfase Malen de diepte in met een prachtige pass die menigeen niet van de aanvaller verwacht. Daarentegen geldt de min of meer nummer 10 positie van de Jong in de Kuip enkele weken geleden als een mislukt experiment. PSV zakte überhaupt massaal door het ijs in de eerste helft maar slordig balverlies van de Jong op eigen helft leidde meteen tot een treffer van Feyenoord.
Bonkig en log is inmiddels allang niet meer een typering die bij de Jong past want de spits heerst niet alleen in de lucht, weet ook van Bommel die de Jong slechts te weinig snelheid toe weet te kennen.
Over heel 2018 genomen is niemand zo vaak direct bij een Eredivisie-doelpunt betrokken geweest als Luuk de Jong, rekent VI voor. De Jong scoorde 22 treffers, maar heeft ook 8 assists op zijn naam staan.
Deze cijfers ziet VI als de ultieme groei van de Jong, die veel PSV doelpunten weet voor te bereiden maar ook zelf inmiddels weer aan de lopende band scoort. Vijf doelpunten daarvan zijn met het hoofd. Over deze onmiskenbare kopkracht zegt hij tegen VI: ‘Dat is een kwaliteit van me. We proberen bij corners en vrije trappen mij ook vrij te krijgen en om dan die ballen goed te timen, dat vind ik zo lekker. Daar heb ik zo’n goed gevoel bij. Het liefst heb ik alle ballen zo in de zestien. Die timing heeft, denk ik, wel met de volleybalachtergrond van mijn ouders te maken. Dat heb ik meegekregen.’
PSV’s aanvoerder kan over 2018 geweldige cijfers overleggen. In kalenderjaar 2018 was de Jong én het meest betrokken bij een eredivie doelpunt én werd hij het meest in stelling gebracht om juist een doelpunt te maken én won hij in de eredivisie en Champions League de meeste kopduels van al zijn collega’s. Een andere opvallende statistiek is dat hij van alle spitsen in de Eredivie de meeste ballen veroverd.
Over die verdedigende arbeid zegt de spits de volgende geweldige woorden: ‘Lozano en Bergwijn zijn snel en explosief, zij moeten voorin continu intensieve sprints maken die kunnen leiden tot kansen en goals. Dat kost kracht. Die moeten ze niet verspelen met te ver terugverdedigen, dat kan ik dan beter doen’.
Is het dan alleen maar positivisme wat Luuk de Jong aangaat? Nee, er zijn zoals voor een ieder geldt altijd verbeterpunten. De aanvoerder van PSV lijdt namelijk soms op onnavolgbare wijze zeer slordig balverlies. De verloren bal op het middenveld in de wedstrijd tegen Feyenoord zoals eerder aangehaald en waaruit meteen een tegendoelpunt ontstond, is daar een lichtend voorbeeld van.
PSV vaart verder zeer wel bij Luuk de Jong. Je zult deze hardwerkende en bescheiden voetballer maar als aanvoerder hebben. PSV koestert daarom haar uitgangbord met recht. Luuk de Jong is in alle opzichten een sieraad voor PSV.