Home Columns Lofzang voor handelswijze PSV inzake Guardado

Lofzang voor handelswijze PSV inzake Guardado

18
0

VI heeft naar aanleiding van de ongekende successen van aanvoerder Andres Guardado op de Gold Cup in Noord Amerika, een column cq analyse over Andres Guardado geschreven. Het moge duidelijk zijn dat Guardado sinds hij naar PSV is getransfereerd, de ene na de andere topprestatie levert maar bovenal prima in zijn vel zit getuige zijn constante prestaties. VI columnist Jansen prijst hierin ook de handelswijze van PSV met het definitief vastleggen van de veelzijdige Guardado.

Lees hier de column van Freek Jansen over Guardado:

Rodolph Austin is de aanvoerder van Jamaica. De dertigjarige middenvelder is een imposante verschijning. Hij bikkelde de afgelopen drie seizoenen voor Leeds United en zoekt momenteel een nieuwe club. Voor wie fysieke suprematie wil scheppen, zit goed bij Austin. De captain is 1 meter 90 lang en op het oog bijna net zo breed. Afgelopen zondag moest Andrés Guardado op het middenveld namens Mexico menig duel met de krachtpatser uitvechten. De slimme strateeg is 1 meter 69 lang, maar was toch vrijwel elke keer Austin te slim af.

Het persoonlijke treffen tussen de twee aanvoerders stond symbool voor de finale van het toernooi om de Gold Cup. Jamaica koos een fysieke speelstijl en schuwde geen duel, Mexico speelde met de voeten en verstand. Met Guardado als absolute uitblinker. Na een half uur zag hij rechtsback Paul Aguilar opduiken aan de zijkant. Vlak voordat de voorzet kwam, maakte de middenvelder van PSV de vooractie. Guardado zag de vrije ruimte in het overvolle strafschopgebied, dook in het gat om vervolgens geheel vrijstaand met de binnenkant van zijn linkervoet de bal richting de bovenhoek te sturen. Het was alweer zijn zesde goal van het toernooi en daarmee wees hij zijn land de weg naar een 3-1 zege en de zevende Gold Cup in de historie.

Na afloop kroonde de Centraal-Amerikaanse voetbalbond CONCACAF Guardado tot Speler van het Toernooi. Een meer dan terechte onderscheiding. In de drie weken in de Verenigde Staten haalde de Mexicaanse aanvoerder een ongekend hoog niveau. Als een van de twee controleurs in de 5-3-2-formatie van Mexico was de 121-voudige international de grote regisseur van de ploeg. Hij heeft een sterk tactisch inzicht en komt continu vrij van zijn tegenstander. Zijn eerste aanname is altijd richting de vrije ruimte en hij kan als geen ander over de bal heen kijken. Guardado denkt en handelt sneller dan de rest. Daarom begint vrijwel iedere aanvalsopbouw van Mexico ook bij de controleur. Vaak beschikt hij niet over de fysieke bagage van zijn directe tegenstander, maar toch verliest hij zelden een duel. Guardado compenseert het met voetbalgogme en kiest het juiste moment om agressief druk op de bal te zetten.

Wie hem tijdens de Gold Cup wedstrijd na wedstrijd zag schitteren, krijgt steeds meer bewondering voor de handelwijze van PSV. In 2007 hengelde de club al naar de Mexicaan, maar werd op het laatste moment afgetroefd door Deportivo La Coruña. Guardado werd niet vergeten. Marcel Brands kreeg hem vorig jaar opnieuw op de radar, nadat Guardado een paar mindere seizoenen had beleefd bij Valencia. Een half jaar op huurbasis bij Bayer Leverkusen was ook geen succes en dus was dit hét moment om hem – tijdelijk – naar Eindhoven te halen. Dat zijn huurperiode van Valencia in het voorjaar kon worden omgezet in een driejarige verbintenis, geldt als de absolute bekroning. Financieel had Guardado een paar maanden geleden veel lucratievere keuzes kunnen maken, maar ook daarin is hij anders dan de rest. En dus speelt de beste speler van het Noord-Amerikaanse continent op zijn 28ste, in de bloei van zijn carrière, niet in de grote Europese competities, maar voor PSV in de Eredivisie. Hij is op zijn plek in Brabant, voelt waardering en moet PSV de komende maanden gidsen door de Champions League. Als de strijd om de Gold Cup daarvoor een graadmeter is, dan heeft de Eindhovense club goud in handen.


Facebook Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here