Home Columns Column: Kwijlende Henk Spaan voelt de jaloezie en frustratie tot in zijn...

Column: Kwijlende Henk Spaan voelt de jaloezie en frustratie tot in zijn vezels

279
0

Welhaast kwijlend mijmert journalist Henk Spaan momentel over de prestaties van zijn club. Vijf jaar lang is er geen prijs veroverd maar getuige zijn visie denkt Spaan dat Ajax ver verheven is boven alle andere clubs. 

Henk Spaan wil zijn betoog in zijn krant nog wel enige PSV kleur meegeven door een lans te breken voor Mark van Bommel. Echter stelt de Amsterdammer met een omweg vast dat het centrum van PSV dramatisch en het centrum van zijn Ajax het beste centrale duo van Europa is.

Rond de transfer van Daley Blind zou je in eerste instantie denken dat de komma verkeerd stond toen het bedrag van 18 miljoen euro als transfersom in de media verscheen. Voor Matthijs de Ligt kun je natuurlijk enkel respect en bewondering hebben. Wat men in Amsterdam wel vergeet is dat het bekritiseerde centrum van PSV nagenoeg niets heeft gekost maar wel minder tegendoelpunten heeft moeten incasseren als het omhoog gevallen duo De Ligt en Blind.

De Ajax jongeling is zeer talentvol maar maakt ook grove fouten naast het feit dat Oranje toch echt dankzij De Ligt het EK in Frankrijk is misgelopen na zijn geschutter en geblunder in en tegen Bulgarije.

De columnist van Het Parool schrijft in zijn column dat Mark van Bommel ‘een hoop shit over zich heen krijgt’, maar Spaan vindt dat onterecht. Je zou zeggen dat Spaan van Bommel wil complimenteren maar de schrijver wil niets liever dan Ajax’ grootste concurrent en vijand afkraken. Spaan doet het met een vervelende ‘omweg’, waaruit weer eens blijkt hoe diepgewortelde jaloezie en frustratie in Amsterdam tot uiting komt.

Inhoudelijk slaat Spaan ook over dat het huidige Amsterdamse elftal miljoenen en miljoenen euro’s aan transfersommen heeft gekost. Een kleine 60 miljoen euro is er voor Tadic, Ziyech, Neres en Blind betaald en nog staan ze maar net een paar weken op doelsaldo bovenaan.

Henk Spaan is het type journalist die denkt dat de voetbalsport in Amsterdam is uitgevonden en in de hoofdstad zijn geboorte heeft gehad. Spaan denkt met zijn subjectieve, dromerige kijk op voetbal tussen de regels door ook nog even Ajax en PSV te kunnen adviseren Bergwijn te verhandelen. Alsof Steven Bergwijn zit te wachten op een toekomst bij een club die labiel in prestaties is. Spaan is het type journalist die denkt met zijn poëtische blik op voetbal een journalistieke meerwaarde te hebben. Het is vaak louter onzin en subjectieve dromerigheid die de beste man uitspreekt en zeker als het over Ajax gaat.

Van Bommel wordt de laatste tijd bekritiseerd vanwege zijn wissels en zijn gedrag langs de lijn, maar daar wil Spaan niet in mee, schrijft hij in zijn column in zijn Amsterdamse krant. ‘Vergelijk het centrum De Ligt/Blind met Viergever/Schwaab en je weet meteen hoe groot Van Bommels prestatie met PSV is’, schrijft hij in zijn column in Het Parool. ‘Welke middenvelders heb je liever: De Jong en Van de Beek, of Hendrix en Pereiro?’

Je gaat als vanzelf na het lezen van het betoog van Spaan even graven in je geheugen; welke club is nu afgelopen 4 jaar 3 keer landskampioen geworden? Dat was toch PSV, of Ajax?

Beste Henk, Donny van de Beek kent momenteel een goede periode met goed spel maar doorgaans is het nauwelijks bijzonder wat de eenvoudige middenvelder met zijn beperkte kwaliteiten laat zien. Wij kijken dan liever maar Gaston Pereiro, die afgelopen jaren al meermaals nog meer zout in Amsterdamse wonden wist te strooien.

‘Van zijn voorhoede zou alleen Bergwijn Ajax kunnen versterken’, vervolgt Spaan zijn betoog. ‘Als Overmars verstandig is, haalt hij Stevie dan ook weg uit Eindhoven. PSV heeft het geld nodig en Ajax kan het betalen. Bergwijn maakt 25 doelpunten in Amsterdam waar hij wel wordt aangespeeld en Ajax verkoopt hem door voor stukken meer dan PSV nu kan krijgen. Dit is de tijd van doen.’

Hoe betweterig, kortzichtig en arrogant kun je zijn door te denken dat PSV een lege kas heeft? Beste Henk, PSV is geen Feyenoord waar niet altijd even veel uit te geven valt en soms weinig geld wordt verdiend met transfers. Vroeger was er een tweestrijd met Feyenoord maar het is de laatste 25 jaar PSV die uw club vaker dwars zit dan u lief is. Iets meer respect zou op zijn plaats zijn.

Spaan denkt dat de spelers bij PSV steeds gratis de deur uitlopen en er geen geld beschikbaar is. Onze club loopt er alleen niet mee te koop, meneer Spaan. Hoe dom kun je zijn als je daadwerkelijk denkt dat een buitenspeler van PSV in Amsterdam, waar vijf jaar geen enkele prijs is gepakt, twee keer meer zou scoren dan bij PSV? Bergwijn zou in Amsterdam 25 scoren’, schrijft Spaan doodleuk in Het Parool.

Henk Spaan en voetbal is een lachwekkende combinatie als het over Ajax gaat. Het wordt lachwekkend als zijn subjectieve, Amsterdamse en ‘met oogkleppen op’ blik op voetbal tot uiting komt. De dromerige journalist doet er verstandig aan samen met Sjaak Swart een duo seizoenskaart te nemen voor alle wedstrijden van Jong Ajax, de A1, B1, C1 en zo verder tot welk jeugdelftal dan ook. Want daar, op de Toekomst en uit die jeugdelftallen is tenslotte de wereldwijd zo geliefde voetbalsport ontstaan. Daar op de Toekomst is voetbal geboren en nergens anders. De PSV en Feyenoord fans mogen gewoon heel blij zijn dat er in de rest van Nederland ook gevoetbald mag worden maar nergens is het zo goed als op de Toekomst. U weet wel, dat is dat jeugdcomplex waar miljoenen en miljoenen euro’s in gepompt worden om vervolgens steeds opnieuw en terugkerend naar de buitenwacht uit te spreken dat de jeugdopleiding zo florerend en fantastisch is.

In Europa trappen ze er nog geregeld in, de Heitinga’s, Maduro’s en de Emmanualson’s van de deze wereld, die buiten Amsterdam werkelijk geen deuk in een pakje boter weten te trappen maar voor veel te veel geld worden opgehaald uit de Arena. Om over Davy Klaassen nog maar te zwijgen. In Nederland, in Rotterdam en Eindhoven weten we wel beter.

Op en rond dat jeugdcomplex de Toekomst wordt met miljoenen euro’s gesmeten om jeugdspelers van andere clubs over te nemen om dan later uit te spreken: ‘Kijk eens, eigen jeugd’… U weet wel, zo’n club is dat. Christian Erikssen, Jan Vertonghen, Kasper Dolberg maar ook Frenkie de Jong duiden ze in Amsterdam kwijlerig aan als eigen jeugd. Het is lachwekkend te noemen.

Meneer Spaan is als zeuren over het in de laatste minuten scorende PSV. Maar een eigen doelpunt tegen Benfica in de blessuretijd in de heen- én een hachelijk moment voor de goal van Onana in terugwedstrijd in de laatste minuut in Lissabon, telt niet mee als het vanuit Amsterdams perspectief bezien wordt.

Ach, U en ik en de rest van voetbalminnend Nederland weten wel beter. Dit, deze meneer Spaan en zo’n meneer Swart, zijn DE uithangborden van Amsterdamse frustratie en jaloezie, die ze in Nederland enkel kunnen botvieren op PSV (en in mindere mate Feyenoord) en haar achterban. Wij lachen U hard uit meneer Spaan.

En die titel, ja die komt er dit jaar weer na vijf jaar droogte. Na vijf jaar(!) Kent U het aloude gezegde: ‘Een toontje lager zingen..’ Wees op uw hoede met uw favoriete club want teken alvast maar uit dat over pakweg opnieuw een periode van vijf jaar uw club wellicht één of maximaal twee titels heeft kunnen bijschrijven, waar het zuidelijk voetbalwerk PSV weer minimaal 3 titels heeft bijgeschreven. Dus we adviseren u er maximaal van te genieten komende weken meneer Spaan. En verlies tijdens het kwijlen de realiteit niet uit het oog..

PSV Inside


Vorig artikelPSV opent fanstore op Eindhoven Airport
Volgend artikelDenzel Dumfries houdt vol: ‘PSV wordt kampioen’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in