Home Nieuws Kritiek bij ESPN: ‘Moet Noni Madueke het dan in 40 minuten doen?’

Kritiek bij ESPN: ‘Moet Noni Madueke het dan in 40 minuten doen?’

1383
0

PSV wist zaterdagavond in Alkmaar de volle score in het nieuwe seizoen te behouden.

De ploeg van Roger Schmidt heeft inmiddels twaalf punten uit vier duels verzameld en dat is een prestatie van formaat te noemen. PSV weet ook weer topduels te winnen. Als de ploeg van Schmidt aanstaande zondag Feyenoord aan de zegekar weet te binden, heeft Schmidt het voor elkaar gekregen om in 10 weken tijd zowel Ajax, AZ en Feyenoord te verslaan. De winnende trainer heeft altijd gelijk maar toch is er discussie rond het elftal van Schmidt.


Schmidt wordt namelijk bekritiseerd over de toegepaste wissels. In de eerste wedstrijd in Almelo presteerde de Duitse coach het al om vele spelers rust te gunnen. Wel in de wetenschap dat PSV en Roger Schmidt Champions League voorronde wedstrijden op de agenda hadden staan. Toch blijft Schmidt in het begin van het seizoen vasthouden aan wisselen. Het roept weerstand op bij de diverse analisten. Zo ook bij Kenneth Perez en in mindere mate Arnold Bruggink. Bruggink gaf aan Schmidt wel te begrijpen gezien het drukke programma en het reizen van de internationals.
Kenneth Perez begrijpt weinig van de wisseltactiek van Schmidt. De analist wijst naar het vertrouwen van betreffende spelers. ‘Moet Noni Madueke het dan in 40 minuten doen voor PSV”, zei Perez. De analist is onder de indruk van Madueke maar ziet ook dat de Engelse aanvaller snel gewisseld wordt en niet de tijd krijgt iets voor zijn coach en medespelers te bewerkstelligen.

Ook Ibrahim Afellay uitte zondagavond al de nodige kritiek op de wisseltactiek van Schmidt. ‘Je moet die jongens de kans geven om langer in de wedstrijd te blijven’, zei Afellay. ‘Vaak komt er in de loop van de wedstrijd, na zeventig minuten, meer ruimte voor dat soort spelers. Die kunnen dan met hun individuele klasse het verschil maken en alsnog een assist leveren of een doelpunt maken’, zei Afellay.

‘Dat zijn de jongens die het in de loop van het seizoen, het voor je moeten gaan doen. Het is alsof je dan iedere keer met een Kalasjnikov in je rug de wedstrijd in moet gaan. Dat is geen lekker gevoel als speler. Je wil het gevoel hebben dat je het vertrouwen krijgt, niet dat je als je de eerste helft niet goed speelt, je eruit gehaald wordt.’

Afellay begrijpt niet waarom Schmidt zo vroeg in het seizoen al zoveel wissels toepast en dus zegt de analist namens de NOS. ‘We zitten aan het begin van het seizoen. Als je aan spelers vraagt: wat doe je het liefst? Dan zeggen ze: wedstrijden spelen! Ik kan je vertellen dat Madueke niet blij is als hij na 55 minuten naar de kant moet, maar als jonge speler kan je niet met wegwerpgebaren aankomen, dan jaag je je trainer tegen je in het harnas’, aldus Ibrahim Afellay.