Home Nieuws Wim Kieft kritisch en gelooft niet in duo Zahavi – Malen

Wim Kieft kritisch en gelooft niet in duo Zahavi – Malen

1671
0

Dankzij een excellerende Zahavi stond PSV op de drempel van de volgende ronde van de Europa League.

Toch kan het niet iedereen bekoren hoe PSV de positie in de spits heeft verdeeld. Tegen Olympiakos werd het voor Wim Kieft weer duidelijk hoe de vlag erbij hangt in de spits bij PSV.


Kieft ziet in Malen en Zahavi twee ambitieuze spitsen, maar daarmee ook problemen voor het elftal. ‘Malen is net zo ambitieus als Zahavi. Hij wil topscorer van Nederland worden, doelpunten maken in de Europa League, met Oranje mee naar het EK en dat allemaal om als doelpuntenmaker te groeien en op termijn een transfer te maken naar een grote Europese competitie. Alleen helpt de aanwezigheid van Zahavi hem daar niet bij. Mooi zou zijn als ze complementair aan elkaar zouden zijn, maar daar is niet echt sprake van’, schrijft Kieft in zijn wekelijkse column in De Telegraaf.

Zahavi maakte in 180 minuten tegen Olympiakos vier goals, hoewel het niet genoeg was. Donyell Malen daarentegen was niet succesvol.

Kieft zag het gebeuren en vond Malen zoekende naar een doelpunt. ‘Malen wilde niet achterblijven en liep zichzelf voorbij door sommige acties te ver door te voeren. Dat is ook jeugdigheid. Eigenlijk moet je voor jezelf stellen: het is niet mijn dag, maar zijn dag. In plaats van: leuk die twee doelpunten, maar niet ten koste van mij. Dat egoïstische moet eruit. Die individuele groei moet Malen nog maken.’

Kieft ziet een probleem in het wisselen van Schmidt. De columnist denkt dat er tweespalt in de selectie ontstaat. ‘De kwaliteiten van Malen met zijn snelheid, doelgerichtheid en techniek staan buiten iedere discussie. Hij komt bijna altijd op het juiste moment in kansrijke positie. Maar toch is Zahavi veel meer eerste keus voor Roger Schmidt dan Malen. Schmidt heeft de Israëliër ook naar Eindhoven gehaald. Is hij fit dan speelt Zahavi nagenoeg altijd, terwijl Schmidt Malen veel meer rust geeft en vaker wisselt. Als Malen iedere keer wordt gewisseld, dan kan hem dat zomaar het gevoel geven dat Schmidt Zahavi belangrijker vindt.’

‘Zulke beslissingen van Schmidt verstoren tevens het ritme bij Malen, die toch opgejaagd wordt door zijn ambitie om belangrijk te zijn voor PSV en een grote carrière nastreeft. Zahavi mag dan net zo ambitieus zijn om doelpunten te maken als Malen; hij heeft dit altijd op een lager niveau gedaan zoals in Israël en China. In de Eredivisie en eerder in de Serie A in Italië scoort hij veel moeizamer’, aldus Kieft in zijn column in de Telegraaf.