Home Nieuws Kan PSV met maar liefst 35 tegentreffers daadwerkelijk beslag leggen op plaats...

Kan PSV met maar liefst 35 tegentreffers daadwerkelijk beslag leggen op plaats twee?

373
0

PSV – Ajax wacht maar de competitie 2022-2023 ligt nog volledig open voor wat betreft de plaatsen 2, 3 en 4. Ook na de topper in het Philips Stadion.

PSV strijdt met AZ en Ajax om de bovenste plaats want de club uit Alkmaar is nog niet helemaal ‘weg’ als het om plaats twee gaat. De onderlinge wedstrijden tussen alle drie de ploegen kunnen nog allerlei veranderingen teweeg gaan brengen wijzend naar plaats twee. De komende weken zal alles duidelijk gaan worden.

Feit is wel dat PSV van de drie genoemde clubs het meeste aantal tegendoelpunten te verwerken heeft gekregen. Wijzend naar allerlei oorzaken kan er niet weersproken worden dat het voortdurend wisselen van de verdedigingslinie, soms mede ingegeven door blessures, het hoge aantal tegentreffers geen goed heeft gedaan. Het is bijna structureel te noemen want PSV krijgt al seizoenen op rij een te groot aantal tegentreffers te verwerken. De concurrentie met AZ en Ajax kan ook geen uitstekende cijfers overleggen dit seizoen maar wel betere cijfers dan PSV.

PSV slikte dit seizoen al 35 tegentreffers, waar Ajax er 29 tegen kreeg en AZ 32. Qua doelpunten ontlopen PSV en Ajax elkaar nauwelijks dit voetbaljaar, waar AZ juist flink achter weet te blijven. Ajax scoorde 79 keer, terwijl PSV één keer minder scoorde. Met 35 tegentreffers na 29 speelronden is PSV in defensief opzicht bezig aan één van de matigste seizoenen sinds de eeuwwisseling. Alleen in 2011/12 (42) en 2013/14 (36) stond de teller in deze fase van het seizoen ook op minimaal 35 tegendoelpunten, rekende Voetbal International voor.

VI kijkt voor de topper tussen beide clubs ook nog naar de zogenaamde expected goals. ‘Als je kijkt naar de onderliggende cijfers, dan heeft zowel PSV als Ajax meer goals geslikt dan op basis van het expected goals-model verwacht had mogen worden. Ajax gaf weliswaar de minste kansen weg van alle clubs (24,2 xG), maar moest 29 keer vissen. Dat verschil van bijna vijf goals is aan de hoge kant, maar is bij de Eindhovenaren zelfs nog groter. PSV kreeg 28,4 expected goals tegen, wat met 35 daadwerkelijke goals een verschil van 6,6 maakt. Bij slechts vier Eredivisie-clubs slaat die balans nog verder uit in het negatieve’, klinkt het over de cijfers.


Vorig artikelHoe PSV’er Afellay door één moment onsterfelijk werd bij FC Barcelona en Messi
Volgend artikelVIDEO | Seizoen 2022-2023, het seizoen van de grote doorbraak van Xavi Simons bij PSV

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in