Home Columns De Jong is td af maar krijgt veelal de zwarte piet toegespeeld,...

De Jong is td af maar krijgt veelal de zwarte piet toegespeeld, toch weer de ‘ons kent ons’ cultuur?

973
0

John de Jong vertrok twee weken geleden als een dief in de nacht bij PSV. Na 22 jaar PSV wist de technisch manager het Philips Stadion niet bepaald door de voordeur te verlaten.

PSV vaart momenteel koers zonder technisch leider, al heeft Marcel Brands als zwaargewicht in zijn vakgebied de kwaliteiten om de taken van John de Jong op zich te nemen. Verschillende namen passeren inmiddels de revue, al wordt de meest kansrijke en voornaamste kandidaat, niet genoemd. Max Huiberts van AZ voldoet aan alle facetten waar een internationaal en ervaren technisch directeur aan zou moeten voldoen. Juist de naam van Max Huiberts wordt in het geruchtencircuit niet genoemd. Stan Valckx verbaasde zich daar deze week in gesprek met Voetbal International dan weer over want de Limburgse voetbalman vindt Max Huiberts terecht de meest geschikte kandidaat voor PSV.

Tot op heden worden de namen van lichtgewichten en redelijke nobody’s als FC Utrecht directeur Zuidam en FC Groningen directeur Fledderus genoemd maar ook de ‘ons kent ons’ namen van Jan Vennegoor of Hesselink en Ernest Faber worden genoemd. Oftewel: interne invulling dus. Gaat PSV verder op de voet van het doorschuiven van de pionnen of komt er een einde aan de ‘ons kent ons’ cultuur met een externe opvolger van John de Jong.

Zomaar een rijtje namen maar geen rijtje zonder de connectie van ‘ons kent ons’. Ernest faber, Jan Vennegoor of Hesselink, John de Jong, André Ooijer en ook Ruud van Nistelrooij. Jaren achtereen trokken de genoemde PSV’ers met elkaar op binnen en buiten het voetbal en binnen en buiten PSV om. John de Jong werd benoemd tot hoofdscout en dus volgde vriend Jan Vennegoor of Hesselink de Jong in zijn kielzog om plaats te nemen in het scoutingsteam van PSV. John de Jong schuift door naar de functie van technisch directeur en dus schoof Jan Vennegoor of Hesselink op zijn beurt weer door naar de functie van hoofdscout. John de Jong wenst een ervaren assistent erbij, zodat de Jong zich wat meer op specifiekere zaken kan storten. U raadt het al, Jan Vennegoor of Hesselink, vriend van John de Jong werd doorgeschoven.

PSV heet een familiebedrijf te zijn. ‘PSV maakt met aanstelling Vennegoor of Hesselink reputatie als ‘familiebedrijf’ waar’, kopte het Eindhovens Dagblad in 2018 toen Jan Vennegoor of Hesselink tot hoofdscout werd benoemd nadat zijn vriend John de Jong technisch directeur werd. Tot op heden lijkt het steeds intern doorschuiven van belangrijke mensen op belangrijke posten niet altijd goed uit te pakken. Opvolging van Cocu door Mark van Bommel: niet goed uitgepakt. Opvolging Marcel Brands door John de Jong: niet goed uitgepakt. Opvolging John de Jong als hoofdscout door Jan Vennegoor of Hesselink: Lijkt niet heel goed uitgepakt te zijn getuige de vele verspilde miljoenen aan spelers als Baumgartl, Bruma en Max. Interne opvolging John de Jong door Ernest Faber of Jan Vennegoor of Hesselink. Zullen we het een keer anders doe, RvC van PSV? Een frisse wind van buitenaf zou PSV een keer goed doen.

Onder tussen krijgt John de Jong enkele weken na zijn vertrek nog steeds de zwarte piet toegespeeld. De vraag is of dat terecht is. ‘De oorzaken van PSV’s gebrekkige spel? Een belangrijke ligt in de samenstelling van de selectie. Technisch directeur John de Jong is niet voor niets onlangs vertrokken. Voor spits Luuk de Jong, die voorlopig nog niet fit is, blijkt er geen alternatief voorhanden. Op de houterige Engelsman Jarrad Branthwaithe na verzuimde PSV deze zomer goed te investeren in de defensie. Die kreeg nu al dertien goals tegen in acht competitieduels, een voor een topclub beschamend aantal. Obispo, Mwene, Teze en Max zijn simpelweg niet van topniveau’, analyseerde Dagblad Trouw.


Vorig artikelDe problemen bij PSV zitten dieper na ‘één van de slechtste duels in geschiedenis PSV’
Volgend artikelPSV richt pijlen op Colombiaanse MLS spits, Chicago Fire aanvaller op de radar van scouting PSV

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in