Home Columns Kijkt John de Jong na 4 slechte jaren ook in de spiegel?

Kijkt John de Jong na 4 slechte jaren ook in de spiegel?

502
0

Is John de Jong eigenlijk wel een type technisch directeur of is hij dat eigenlijk niet?

Al bij diens aanstelling zei de Jong in gesprek met meerdere media dat technisch directeur van PSV worden niet zijn droombaan is. Om te spreken van een valse start gaat ver maar onhandig was het al wel. John de Jong heeft zeker prestaties weggezet maar overall is het te mager geweest en is de opgestapte td zeer zeker geen uithangbord van de club geweest, zoals Marcel Brands dat in zijn periode bij PSV wel was. De Jong had niet veel met de pers en het op de voorgrond treden en dat straalde hij precies uit. Het was eigenlijk allemaal net niet met John de Jong bij PSV, zoals het elftal ook vier jaar lang net niet wist te presteren.

Het Eindhovens Dagblad stelt vast dat PSV gewoon van de Jong af wilde en daar heeft de klant een punt. PSV is namelijk ook beter af zonder John de Jong. De voetballerij en voetbalwereld is een jungle en dat decor past de zeer fatsoenlijke de Jong nu eenmaal niet. De jas van td heeft John de Jong nooit gegoten gezeten. ‘Dat John de Jong nu binnen de club als ‘wegloper’ wordt gezien, is niet terecht. Je kunt niet functioneren zonder vertrouwen van het belangrijkste controlerende orgaan van de club. Niet voor niks zei Brands dat hij waarschijnlijk hetzelfde had gedaan als De Jong’, stelde Rik Elfrink vast deze week.

De Jong zei in Voetbal International het volgende over de situatie in september: ‘Voor mij voelde het heel slecht dat de pijlen na een directiebesluit alleen op mij werden gericht en dat niemand daar echt is voor gaan liggen. Bovendien was dit niet zomaar een besluit van de rvc, het hoogste orgaan van PSV. Ze hebben na de deadlinedag vijf dagen overlegd en er heel goed over kunnen nadenken. Dan is het zeer weloverwogen als vijf knappe koppen vervolgens unaniem het vertrouwen in iemand opzeggen. Dat voelt voor mij als een bewuste actie om van iemand af te komen. Want laten we eerlijk zijn, alle emotie is er wel uit na vijf dagen. Dat besluit kwam keihard aan bij me. Zeker als je zoals ik dag en nacht alles heb gegeven voor deze club.’

Tot hier is alles redelijk en valt het te begrijpen maar kijkt John de Jong ook in de spiegel na 4,5 jaar technisch directeur van PSV geweest te zijn? Vier maanden na je opstappen is de emotie er wel uit toch, beste John? Lukt het niet in de spiegel te kijken naar het eigen functioneren? PSV heeft onder John de Jong weinig tot niets gepresteerd. Het raamwerk van Cocu en Brands bezorgde de club de landstitel in april 2018, opvolgend door Champions League voetbal. Tevens de laatste keer Champions League voetbal. Spelers als Bruma en Baumgartl hebben de club miljoenen euro’s gekost, die ook uitgegeven hadden kunnen worden aan andere spelers om het gat met de koploper te dichten. Want PSV had wel degelijk miljoenen te besteden deze mislukte transfers aanschouwend. Het PSV onder John de Jong won geen nationale topwedstrijden meer en liet in Europa niets zien.

Dat de club af wilde van John de Jong is een volkomen logische als even gangbare zaak. De manier waarop valt over te discussiëren maar de bekende druppel valt nu weleens op een oneerlijke dan wel onredelijke manier over de rand van de emmer.


Vorig artikelVan Hanegem verwacht mogelijk gebrek aan motivatie bij Gakpo, de Jong en Simons na mislukt WK
Volgend artikelPSV zet vraagprijs voor Cody Gakpo op minimaal 50 miljoen euro

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in