Home Columns Johan Cruijjff: ‘Ik heb genoten van PSV’

Johan Cruijjff: ‘Ik heb genoten van PSV’

21
0

In zijn column in de Telegraaf gaat Johan Cruijff in op het succes van PSV in Europa. Cruijff geeft aan te hebben genoten van PSV en kraakt als vanouds het beleid van alles en iedereen bij de KNVB en Ajax.

„Natuurlijk heb ik genoten van PSV. Niet alleen het resultaat is fantastisch, op zo’n succes zat iedereen te wachten. Alleen kan het niet zo zijn dat door PSV de rest meteen vergeten wordt. De cijfers van het Nederlands elftal en de andere clubs in Europa zijn gewoon dramatisch slecht. In de hand gewerkt door de manier waarop er gevoetbald wordt.

Want wat is er met de techniek aan de hand? De schaar van Piet Keizer, gevolgd door een voorzet? Ik zie het niemand meer doen. De balbehandeling en het positiespel van Wim van Hanegem? Ik zie het niet meer. De perfecte lange trap van Rinus Israel en Ronald Koeman? Er is niet één centrale verdediger die het nog kan.
Als Bert van Oostveen, directeur van de KNVB echt iets vanuit de bond wil aanpakken, dan moet-ie meteen stoppen met de huidige manier van opleiden en alle trainers in alle districten de opdracht geven om tot 1 augustus alleen op techniek te trainen.
Ik heb begrepen dat Henk ten Cate als adviseur meedenkt met de KNVB, dus heb je meteen iemand in huis die de juiste mensen kan mobiliseren om voor een maand of acht, negen de methode van Wiel Coerver breed uit te rollen.

Haal daarvoor desnoods ook de trainers Ricardo Moniz en René Meulensteen terug, die overal in het buitenland worden gevraagd om de methode Coerver te doceren, maar in Nederland nooit aan de bak komen. Moniz was aan het begin van dit seizoen rond met Ajax, met hoofd opleiding Wim Jonk, maar de afwikkeling werd zo vertraagd dat hij alsnog afhaakte. Maar juist deze specialisten heb je nodig om de basistechniek van het totale Nederlandse voetbal te verbeteren.

Van Ajax tot een schoolelftal, verplicht ze allemaal om op techniek te trainen. En geef ze ook huiswerk mee. Gewoon oefenen, oefenen, oefenen. Maak uren, waar dan ook. Zo kan op een efficiënte manier iets van de achterstand goed worden gemaakt.
Juist door het succes van PSV bestaat het gevaar dat iedereen zich daar weer achter gaat verschuilen en blijft alles zoals het is. Dat bleek al uit de reacties na al die uitschakelingen. Iedereen gaat weer over tot de orde van de dag en dat is het dan. Intussen zakken we steeds verder weg. Terwijl dat helemaal niet nodig zou moeten zijn.”


Facebook Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here