Home Columns Jeroen Zoet, een topseizoen of een ‘gewoon’ seizoen?

Jeroen Zoet, een topseizoen of een ‘gewoon’ seizoen?

59
0

Jeroen Zoet heeft zowel fans als tegenstanders. Ook onder de eigen aanhang roept de goalie soms stevige discussie op. Zoet draait een topseizoen, is de algemene opinie maar is dat wel zo?

Het tweeluik in het voorjaar van 2016 tegen Atletico Madrid staat de Zoet fans nog helder op de netvliezen zoals ook het vorige matige seizoen van de keeper nog vaak aangehaald wordt.

Hoe is het dit seizoen gesteld met de beeldvorming in combinatie met de prestaties? PSV staat fier aan kop en de algehele beeldvorming is dat Zoet een topseizoen keept. Maar is dat wel zo? Zoet is in ieder geval niet in staat geweest de betere keeper van de twee Oranje doelmannen, Jasper Cillessen uit de basis te spelen.

Cijfermatig keept Zoet inderdaad een goed tot prima seizoen als we de statistieken, schoten op doel en reddingen erbij pakken. Hoe zit het dan met de beeldvorming en de tegendoelpunten? Tegen Feyenoord wint de keeper van PSV welhaast de wedstrijd voor de club. In Utrecht keepte Zoet ook een prima partij maar waarom reageerde Zoet te laat als Heerenveen een stevig schot van afstand recht op hem afvuurde?

En waarom staat er net voor rust in de GelreDome niemand bij de tweede paal geposteerd om nog op de toevallige voortbeweging van Locadia te kunnen anticiperen?

Zoals je dan ook automatisch de vraag kunt stellen waarom Thesker namens Twente de verre en vrije paal kiest om de gelijkmaker binnen te koppen. Twee tegendoelpunten uit corners binnen een week. De keeper van PSV moet de boel achterin weg kunnen zetten met zijn ervaringen maar bij corners zijn beide palen niet bezet.

Zijn dit de gemaakte afspraken? Rik Elfrink, PSV watcher van het ED denkt van wel.

“Wellicht had Zoet er één kunnen pakken; 3 tegengoals is wat veel. Dat ze de palen niet bezetten, heeft hij neem ik aan met de staf besproken. Dan is het een collectieve keuze. Uiteindelijk wint PSV, dus die discussie zal nu extern niet echt op gang komen. Intern zullen ze het zeker evalueren”, denkt Elfrink.

Het aantal tegentreffers: heeft PSV wel zo’n matige defensie zoals her en der wordt gezegd of heeft PSV een verder redelijke goede keeper die simpelweg niet altijd even constant presteert? Het aantal tegendoelpunten van 13 stuks is niet overdreven veel maar toch een punt van aandacht én tevens niet alleen de schuld van de vaak bekritiseerde achterhoede.

De op het eerste oog niet onhoudbare schuivers die bij Twente voor twee keer voor korte euforie zorgde, leken door de ogen van Jan Poortvliet in eerste instantie houdbaar.

Poortvliet vindt dat Zoet een goede fase heeft gehad maar nu weer wat onzeker oogt. “De verdediging kon weinig doen aan de doelpunten. Die 2 schoten werden heel snel afgevuurd zonder dat de spelers van Twente echt vrij stonden. De defensie en Zoet werden verrast. Tijdens de wedstrijd dacht ik dat ze houdbaar waren maar na de beelden ben ik er niet zeker van. De corners tegen zijn normaal geen probleem maar nu dus wel”, besluit de analist.


Facebook Comments Box

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here