Home Nieuws Jan Poortvliet en Waterreus halen hard uit naar van Gaal, Poortvliet wijst...

Jan Poortvliet en Waterreus halen hard uit naar van Gaal, Poortvliet wijst naar Messi

15049
6

De grootste kater rond de exit van Oranje op het WK in Qatar is inmiddels wel naar de achtergrond verdreven.

De voorbereiding op de tweede seizoenshelft is ook voor PSV weer begonnen maar dat neemt niet weg dat er nog steeds veel onvrede heerst rond de uitschakeling tegen de Argentijnen. De kritiek op Louis van Gaal en zijn selectiebeleid was voor Oranje naar Qatar afreisde al niet mals maar na de uitschakeling zijn de kritieken nog harder richting van Gaal. Ook de PSV coryfeeën Jan Poortvliet en Ronald Waterreus zijn ook criticasters richting Louis van Gaal. Sterke rnog, ze halen beiden hard uit naar de inmiddels gestopte bondscoach.

Poortvliet veegt de vloer aan met het spel van Oranje. Vooral het provoceren van Messi snapt Poortvliet niet. Al moet gezegd worden dat van Gaal Messi niet kleiner heeft gemaakt dan hij is. De gestopte Oranje bondscoach constateerde slechts dat Messi met de regelmaat van de klok wandelt op het veld. Het is niets anders dan de waarheid maar Poortvliet ziet dat anders.

Bondscoach Lionel Scaloni van Argentinië gaf aan dat Messi gekrenkt was door de uitspraken van Van Gaal. “Ik vind het niet slim. Ga uit van je eigen kracht. Je weet dat Zuid-Amerikanen dat gaan gebruiken en dat kunnen ze als geen ander. Dat moet Van Gaal als ervaren coach die werkte bij Barcelona, Bayern München en Manchester United toch ook weten? Ik begrijp er echt niks van”, aldus Poortvliet, die voor het Nederlands elftal speelde op het WK in 1978 in Argentinië.

Poortvliet, tevens analist voor PSV Inside, zegt in gesprek met Voetbal International bepaald niet genoten te hebben van Oranje in Qatar. ‘Voetbal is plezier maken. Je moet als trainer niet het plezier uit je ploeg halen, want dat zie je terug. Ik kan me niet voorstellen dat veel spelers van Oranje plezier hebben beleefd aan dit toernooi. Ze hebben iets moeten doen wat ze helemaal niet leuk vinden en niet nodig hebben. Eigenlijk is door het systeem al het lucht uit hun voetballeven gehaald. Doe waar je goed in bent. ‘Aangepast op het materiaal’ hoorde ik, maar zoek dan ander materiaal. Dan hoef je niets aan te passen. Dit WK is Oranje precies een kwartiertje leuk geweest tegen de Verenigde Staten en tien minuten tegen Argentinië. Dat is nog geen half uur over vijf duels. Dat is natuurlijk veel te weinig. Ik snap echt niet dat je na die tien minuten tegen Argentinië niet doorzet. Je had ze te pakken en dan loop je weer terug. Snap ik echt geen zak van, dat vind ik een hele grote fout en een zwaktebod.’

‘Het systeem interesseert me niet, 5-3-2, 4-3-3, 4-4-2, het maakt niet uit. Het gaat erom wat je uitstraalt, wat je uit wil stralen met name. Dit was niks: geen fanatisme, geen plezier, geen alles-of-niks mentaliteit. Het was gesjok en plichtmatig voetbal. Ik denk dat wij ons kleiner gemaakt hebben dan we daadwerkelijk zijn. Dat heeft Van Gaal gezegd, hij vond zijn spelers kennelijk niet van topniveau. Terwijl hij vaak zei dat-ie een betere groep had dan acht jaar geleden’, is Poortvliet kritisch.

Ook Ronald Waterreus is kritisch op het Oranje van Louis van Gaal. De Limburger kraakte in zijn column in Dagblad De Limburger meermaals het beleid rond de keepers en na het WK heeft Waterreus nog meer giftige pijlen afgeschoten op het Oranje van Louis van Gaal. De penaltyserie van Oranje tegen de Argentijnen vond Waterreus pijnlijk om te zien.

‘Het geforceerd lachen van Steven Berghuis naar de Argentijnse doelman voorafgaand aan zijn gemiste pingel. En Vincent Janssen -nota bene onze beste strafschopnemer- moest deze poppenkast vanaf de kant aanschouwen. Hoorde dat ook bij het masterplan?”, aldus Waterreus. “Het Nederlands elftal bezweek vrijdag domweg onder door de staf gecreëerde mythe dat ‘we’ in elk geval wereldkampioen penalty-nemen zouden worden. In die zin was het hoongelach van de Argentinië-spelers volkomen logisc’, aldus een kritische Ronald Waterreus, die veelal aansluit bij de kritische woorden van Jan Poortvliet.

De geboren Zeeuw kijkt dan ook uit naar het tijdperk Ronald Koeman. ‘Koeman heeft bewezen een team te kunnen bouwen en beheerst verschillende systemen. Laat-ie teruggaan naar de basis en de juiste spelers op de juiste posities opstellen. Dat vertrouw ik hem wel toe. Dit WK snel vergeten en weer door’, aldus Jan Poortvliet.


Vorig artikelXavi Simons fan Van Hooijdonk vraagt Koeman om Klaassen en Blind niet meer te selecteren
Volgend artikelJohn Heitinga geeft PSV complimenten voor organisatie maar baalt van eigen ploeg

6 REACTIES

 1. Wat een slap gelul over het falen van van Gaal.
  Aub. Wat meer respect voor van gaal,
  Koeman ging om het grote geld weg bij de KNVB terwijl hij nog een contract had tot de WK.
  Van Gaal ,die ook nog kampt met gezondheidszorg problemen stapt erin om zijn land te dienen.
  Wij denken in Nederland dat andere landen minder zijn als Nederland en niet kunnen voetballen. Dat is niet de realiteit.Van Gaal heeft er op elk vlak er alles aan gedaan om het hoogste te bereiken met Nederland.
  Al de zogenaamde kenners vooral ex voetballers die elke avond in de talk shows hun idiote ,zieke ,mening gaven kunnen de pot op.
  Respecteer die man ,dat verdient Louis Van Gaal.

 2. Zon klein landje en dan bij de laatste 8 ter wereld , dat wil toch ook wat zeggen ?
  Het had beter gekund maar toch trots op onze jongens.

 3. Jammer,dat wij met zulke goede spelers naar huis moeten, de spelers hebben niet kunnen voetballen zoals zij graag wilden.
  1.van Gaal heb geluk gehad dat zij zover zijn gekomen met het shit opstelling.
  2.Toon karakter, laat niet aan een ander over en afwachten de houding je maakt alleen je tegen stander sterker.
  3.zoveel kwaliteiten in de achter hoede stoppen vraag om ellende,zo voetballen de zuid Amerikanen als ze niks aan spelers hebben.
  4.lou is een gepensioneerde man Knvb geeft gewoon geen kans aan een jonkie,ze durven niks,altijd maar het zelfde rondje,bekende trainers die niks bakken ,knvb moet ook vervangen worden,zij moeten inspraak hebben en kunnen zien dat als wij zo vol houden met bepaalde systemen spelen, dat wij nooit Ek en Wk worden.

 4. Hoezo gefaald?…falen doe je als je zegt dat je wereldkampioen wordt.
  van Gaal heeft gezegd, dat zou zomaar eens kunnen!
  Er is een hoop geouwehoer van de zogenaamde kenners maar
  die staan aan de kant of zitten in de studio onzin te verkopen.
  Kijk naar Duitsland, Engeland, Spanje, Portugal, Denemarken en België
  Allemaal vroegtijdig het toernooi uitgeknikkerd!
  De heren analisten wisten en weten het allemaal beter!
  Ergelijk om te zien en horen hoe het dan wel moest, het waren allemaal prima voetballers maar beter houden ze gewoon op met afzeiken!

  • Nederland is in verval:

   De oorlog in Ukraine heeft de prijzen opgedreven, waardoor sporten te duur is geworden!

   Sportcentra, Fitnessclubs, Lifestyle-studia, Sportverenigingen, Zwembaden, Schaatsbanen etc… langzaam maar zeker zien we ze allemaal leeglopen en verdwijnen.

   Lidmaatschappen worden te duur door prijsstijgingen zeker omdat lonen niet of nauwelijks meestijgen met de inflaties! De niet eerlijke concurrentie door goedkope netwerken en de COVID-19 angst met (bijbehorende regelgeving) hadden er al voor gezorgd dat veel Sport & Bewegings-instellingen het zwaar hadden gekregen of waren verdwenen! De inflatie en de daarbij horende bezuinigingen zijn voor veel gezondheid instellingen de laatste druppel die de emmer doen overstromen.

   Sommige proberen het hoofd boven water te houden door douchen niet meer toe te staan wat iik voor leden terugloop zorgt!

   Een kwalitatieve sportclub waar op topsportniveau getraind kan worden en waar nieuwe talenten kunnen ontplooien en ontdekt kunnen worden in een woonplaats kleiner dan 25.000 inwoners is er niet meer bij (voorheen was dan mogelijk in plaatsen vanaf 5.000 inwoners).

   Dat is de reden van het falen van het Nederlands elftal want ook voor de COVID-19 waren er crisissen en was er leegloop, oneerlijke, concurrentie met veel faillissementen.

   Plus dat de anti reclame van dit wk er natuurlijk voor heeft gezorgd dat de spelers op te weinig support konden rekenen.

   Triest maar een samenloop van sleur en problemen… voorlopig zie ik geen verbetering.

 5. Van Gaal heeft gefaald. Maar ook alle voetbaler. Er heerste totaal geen eenheid in de ploeg. ZIJ kropen elkaar aan na een doelpunt Maar verder was hun voetbal kunde een puinhoop. Kijk iedere spel maar terug dan zal men zien hoe alles vouwt is gegaanm. Komentaar achteraf is een mes in de rug steken. En te denken dat zij zelf veel beter het Elftal konden runnen. Nee het is totaal niets geworden En er werd te veel over de overwinning ge sproken Voor men een bal heeft aan geraakte Dat zijn de Nederlandses. Met hun groot moedig heden Daar nooit iets van komt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in