Home Columns Is Jeroen Zoet één van de betere doelmannen uit de PSV geschiedenis?

Is Jeroen Zoet één van de betere doelmannen uit de PSV geschiedenis?

1215
0

Vertrekt een goede doelman, één van de betere doelmannen uit de PSV historie, voor 1,5 miljoen naar een marginale club uit de Serie A?

Die vraag is een interessante vraag geworden nu clubman Jeroen Zoet op het punt staat zijn jeugdclub in te ruilen voor een zeer marginale club uit de Serie A. Vertrekt een écht goede doelman normaal gesproken naar een kleine club als Spezia, is een logische vervolgvraag.

Het houdt allemaal niet over voor de inmiddels 29 jarige Jeroen Zoet. De Veendammer zag collega’s als Lozano, Bruma, Rekik, Brenet, Memphis, Wijnaldum, Luuk de Jong, Guardado, Moreno en zelfs Narsingh transfers maken naar respectievelijk , Napoli, Wolfsburg, Hertha BCS, Hoffenheim, Manchester United, Newcastle United, Sevilla, Betis Sevilla, AS Roma en Swansea City.

Dan kun je als sportman met ambities voor het hoogste niveau én Oranje, onmogelijk tevreden zijn met een transfer naar Spezia. De vraagt dringt zich zelfs op of Zoet wel zoveel meer salaris gaat incasseren bij de kleine club uit Italië. Komt Zoet binnen als ‘grote’ doelman of als ‘gevallen’ doelman?

De andere geïnteresseerde clubs luisteren bepaald ook niet naar namen waar de voetballiefhebber warm van wordt. Hoogstens de club- en stadionhopper wordt blij van namen als Göztepe, Erzurumspor en Spezia. Toegegeven, Middlesbrough, actief in de Engelse Championship en Besiktas, zijn nog clubs waar je iets over kunt vertellen als je bij je collega’s van Oranje aanschuift maar de andere clubs zijn vooral clubs waarbij je je als sportman af moet vragen hoe vaak je in de spreekwoordelijke spiegel hebt gekeken als het over je prestaties gaat.

Rik Elfrink van het Eindhovens Dagblad schreef zaterdag in een analyse over Jeroen Zoet dat de Veendammer ‘straks gewoon de boeken in gaat als een van de betere keepers in de historie van PSV’. Dat doet menig PSV fan de wenkbrauwen fronsen want is dat nu wel zo? Het respect van de PSV fans is zeker daar en dat is terecht maar zijn magere prestaties van afgelopen twee mogen mogen en moeten wel benoemd worden. Een clubman is Zoet zeker en dus ook een echte PSV’er maar dat dienen we beter niet te verwarren met zijn prestaties.

‘Zoet was natuurlijk niet van het niveau Van Beveren, Van Breukelen of Gomes. Voor anderen doet hij met zijn goedgevulde prijzenkast niet onder’, schrijft Elfrink, die vervolgens ook wijst naar de seizoenen 2015-2016 en 2017-2018. Zoet kende in die aangehaalde seizoenen zeker goede perioden maar in de topsport is dat bepaald niet een bijzonderheid te noemen maar eerder een vanzelfsprekendheid.

Antoine Griezman werd in die jaargang een paar keer het scoren belemmerd in de onderlinge wedstrijden tegen Atletico maar een strafschop stoppen zat er bijna nooit in voor de niet atletische Zoet. Hoge ballen en schoten van afstand deed met name de afgelopen twee seizoenen menig PSV bibberen. Het absolute dieptepunt leek voor Zoet de met 0-4 verloren thuiswedstrijd tegen AZ te zijn maar enkele weken later bleek het nog erger te kunnen, toen Zoet wederom meermaals opzichtig blunderde in de uitwedstrijd tegen LASK Linz.

Het gaat misschien te ver om de misgelopen landstitel van 2019 op te hangen aan Jeroen Zoet maar de goalie speelde wel een hele grote negatieve rol in de serie uitwedstrijden na de winterstop, waarin PSV en Zoet een voorsprong van acht punten wisten te verspelen. Zoet deed vrijwel alles fout in die maanden na de winterstop, stond hoogst onzeker onder de lat en blunderde er op los.

Elfrink wijst namens het ED op de goede seizoenen van Zoet maar wie het rijtje met PSV keepers door de jaren heen langs gaat vraagt zich ook af of Zoet een betere doelman is dan Andreas Isakssson en Ronald Waterreus. Feit is en blijft dat Jeroen Zoet succesvol is geweest met PSV en daar is iedere PSV fan hem natuurlijk dankbaar voor. Zijn toekomstige club, vermoedelijk Spezia en de daarmee gemoeide transfersom zegt wel iets over zijn huidige status in het nationale- en internationale voetbal.

 


Facebook Comments Box

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here