Home Nieuws Internationale topspeler Cody Gakpo kan zichzelf én Oranje nog een trede hoger...

Internationale topspeler Cody Gakpo kan zichzelf én Oranje nog een trede hoger op het wereldtoneel plaatsen

323
0

Cody Gakpo weet zich momenteel met Oranje in alle rust voor te bereiden op de kraker tegen het Argentinië van Lionel Messi.

Het is rustig in en rond Oranje. Dat geldt niet voor het Argentijnse kamp. Daar waar Messi zich weet voor te bereiden. Messi, al jaren achtereen standvastig aan de top wil de kroon op zijn carrière zetten en de wereldbeker mee naar Argentinië nemen. Inmiddels kunnen we Cody Gakpo ook tot de wereldtop rekenen want de aanvaller laat zich zien op het hoogste podium en heeft duidelijk nog meer succes in het vizier. De standvastige Gakpo is niet van de wijs te brengen en weet zich zeer rustig en gedegen voor te bereiden op dat wat vrijdagavond komen gaat.

Gakpo maakt indruk achter de spits Memphis Depay maar kan evenzo goed vanaf de vleugel opereren. Het maakt Gakpo weinig uit want zijn vorm is daar maar vooral het vertrouwen is daar. Wel geeft Gakpo aan zich minder vrij en goed te voelen wanneer hij in de spits moet opereren. Met de rug naar het doel is Gakpo minder in zijn element. In het tweede jaar van Roger Schmidt bij PSV vond de Duitse trainer het namelijk geregeld een goed idee Gakpo in de spits te posteren.

Hoe dan ook, Gakpo is heden ten dage met drie doelpunten topscorer van het Nederlands elftal, terwijl hij niet eens op zijn natuurlijke positie speelt. Het is voer voor analisten, die Gakpo inmiddels als een allround aanvaller beschouwen. “In dit systeem rendeert hij nu ook”, zegt Maduro tegenover Voetbal International. “Gakpo krijgt de vrijheid om in die linkerzone op te duiken, ook omdat Blind niet heel vaak zo hoog komt. Ik heb Gakpo zelfs op de rechtsbuiten-positie gezien. De twee spitsen en de nummer 10 hebben de vrijheid te zwerven én ze hebben de kwaliteiten daar iets goeds mee te doen. Er zit nog een voordeel in het systeem van Oranje.”

“Landen die met vier verdedigers spelen, krijgen het lastig tegen dit systeem”, gaat Maduro verder. “De backs van de tegenstander zullen keuzes moeten maken. Wanneer gaat de rechtsback bijvoorbeeld door op Blind? Als hij dat doet, wordt het één tegen één in het centrum. En als de linksback dan knijpt, komt Dumfries weer vrij. Als Oranje dit goed doet, gaan de wingbacks en de aanvallers renderen.”

“Dan zie je de waarde van dit systeem. Ik denk dat Van Gaal de groepsfase daarom heeft gebruikt als voorbereiding voor de juiste afstemming. Als de tegenstanders beter worden, wordt Oranje ook beter”, aldus Maduro.


Vorig artikelTransfer niet dichtbij: De kans dat Cody Gakpo wacht tot komende zomer is meer dan reëel
Volgend artikelItaliaanse Serie A club Sassuolo tegenstander van PSV in Marbella

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in