Home Columns In het topsportklimaat van PSV en Toon Gerbrands is ingrijpen noodzakelijk geworden

In het topsportklimaat van PSV en Toon Gerbrands is ingrijpen noodzakelijk geworden

120
0

PSV heeft een dramatische week achter de rug waarin de club ongekend hard is teruggevallen. Achteraf bezien was het wachten op een week als afgelopen week én achteraf bezien valt de schade nog mee zo in de eerste fase van het seizoen, maar een topclub als PSV kan en mag niet zo diep zinken als afgelopen week het geval was.

Het elftal van Mark van Bommel zakte afgelopen week behoorlijk door de ondergrens maar verder staat de club alles behalve in brand. Maar in de topsport gelden nu eenmaal geen excuses. Dit zijn niet geheel toevalligerwijs ook de woorden van Toon Gerbrands. De stabiel opererende voorman van PSV predikt vaak rust maar spreekt ook geregeld uit dat in de topsport excuses niet gelden. De week van 19 tot en met 27 oktober heeft wat PSV betreft niets weg van topsport bedrijven.

Verliezen is geen schande en in een volgende thuiswedstrijd komt een nederlaag alleen maar dichterbij als je sinds augustus 2016 op eigen veld ongeslagen bent. Maar een thuiswedstrijd letterlijk en figuurlijk geheel kansloos met 0-4 verliezen is voor een club als PSV uit den boze. In het topsportklimaat wat PSV voorstaat en waar Toon Gerbrands vaak de mond vol van heeft, is hard ingrijpen op sommige posities inmiddels noodzakelijk geworden.

Sinds 2015 is GoodHabitz sponsor van PSV. De samenwerking met het bedrijf in online trainingen werd mooi, officieel en groots aangekondigd. Daarin was een rol voor Ruud van Nistelrooij weggelegd. Toon Gerbrands is een fan van Ruud van Nistelrooij en in het promotiefilmpje van de club rond de aankondiging van de samenwerking met het van oorsprong Eindhovense bedrijf, steekt Gerbrands zijn bewondering voor van Nistelrooij niet onder stoelen of banken. ‘Ik wil alleen met de allerbeste mensen werken’, zei Gerbrands in het algemeen over zijn medewerkers en in dit geval over Ruud van Nistelrooij. En Gerbrands heeft natuurlijk gelijk.

In dat kader is het interessant om juist die woorden van de algemeen directeur eens op de weegschaal te leggen. Gerbrands draait op de Herdgang niet aan de spreekwoordelijke knoppen van het eerste elftal wat opstellingen en trainingen aangaan. Maar het moet de directeur van dienst toch pijn aan de ogen doen om Pablo Rosario te zien worstelen met zijn vorm én de aanvoerdersband. De aanvoerder van PSV, bij gelegenheid en absentie van het grote vraagteken Ibrahim Afellay, komt na afloop soms moeilijk uit zijn woorden en weet PSV momenteel niet goed te representeren richting de achterban en de televisiekijker. Het is niet gezegd dat dit zich niet ten gunste van Rosario kan keren maar daar ziet het vooralsnog niet naar uit.

Het heeft zo zijn weerslag op zijn spel want Rosario is momenteel absoluut niet goed genoeg om basisspeler van PSV 1 te zijn. Het moet de algemeen directeur van de club nog veel meer pijn doen dat een oer-PSV’er als Jeroen Zoet absoluut geen schim is van de keeper van weleer. Een mindere periode maakt iedere speler door maar wat Jeroen Zoet de afgelopen 12 maanden laat zien heeft niets maar dan ook helemaal niets met topsport te maken. Daarbij moet de rol van Ruud Hesp, al jaren in dienst van PSV, ook tegen het licht worden gehouden.

Een thuiswedstrijd met 10 man kun je verliezen met 0-1 of 0-2 maar een ervaren keeper die doet waar hij voor staat, houdt de schade beperkt en zet zichzelf en zijn teamgenoten juist niet voor schut met een 0-4 nederlaag in eigen huis. Jeroen Zoet is momenteel niet goed genoeg om basisspeler van PSV 1 te zijn en wellicht is Ruud Hesp ook niet goed genoeg om keeperstrainer van PSV te zijn. Zoet lijkt het onmogelijke mogelijk te maken door als ervaren speler ieder nieuw seizoen weer minder te presteren dan de jaargang ervoor, waar het gezien zijn leeftijd normaal gesproken exact andersom zou moeten zijn. Daarbij is los van zijn onzekere optredens, zijn apathische houding opvallend te noemen. Jeroen Zoet speelt niet alleen zeer zwak maar oogt uiterst onzeker en is een gevaar voor de gehele defensie.

Het geblunder van Zoet is tot een schande verworden. Het staat haaks op de insteek van Gerbrands om met de beste mensen te willen werken om topsport te kunnen bedrijven. De rol van Hesp kan daarom niet meer onbesproken blijven. In dat kader worden de komende weken interessant om te aanschouwen welke spelers voor PSV de achterstand op koploper Ajax niet groter laten worden.

Mark van Bommel is een getalenteerde trainer die in de toekomst een bepalende rol in het internationale topvoetbal kan gaan spelen en PSV nog steeds naar een hoger plan kan tillen. Maar ook voor Mark van Bommel geldt momenteel dat hij niet goed genoeg lijkt om coach van PSV 1 te zijn.

Van Bommel heeft sturing en weerstand nodig maar lijkt dat uit zijn directe omgeving (Van Marwijk, Robbemond, Dirkx, Hesp, van den Heuvel) niet te krijgen. Hoe liggen de verhoudingen tussen John de Jong en Mark van Bommel? Het zijn voor de ‘buitenwereld’, zoals Gerbrands dit altijd pakkend weet te omschrijven, allemaal vraagtekens. De vraag is hoe de ‘binnenwereld’ van PSV er momenteel voor staat? Krijgt Mark van Bommel voldoende weerstand vanuit de directie van de club en hoe wordt er geëvalueerd? Wordt er tegen van Bommel gezegd dat Steven Bergwijn geen nummer 10 is en wordt de grote mate van eigenwijsheid en eigengereidheid van de getalenteerde PSV trainer aangehaald in die ‘binnenwereld’ van de club?

Het houdt de supporters en achterban van PSV momenteel bezig. Sommige posities zijn inmiddels onhoudbaar geworden; Pablo Rosario met Jorrit Hendrix op het middenveld is een combinatie die niet meer lijkt te werken voor PSV en de vraag is of Pablo Rosario momenteel überhaupt nog in de basis te handhaven is. De positie van Jeroen Zoet is inmiddels 100% onhoudbaar geworden. De ervaren goalie stapelt al ruim een jaar fout op fout en zou eigenlijk zo snel mogelijk onder de lat vandaan gehaald moeten worden.

Is Lars Unnerstall inmiddels klaar voor het grote werk en is het voetballende gedeelte van de Duitser inmiddels voldoende ontwikkeld om bij PSV onder de lat te kunnen staan? Insiders op de Herdgang denken te weten dat Jeroen Zoet snel gewisseld zal gaan worden.

Een feit is dat PSV met Mark van Bommel aan het roer nog lang niet is uitgespeeld om de prijzen wat jaargang 2019 – 2020 aangaat, maar dat er op sleutelpositie’s moet worden ingegrepen om het seizoen glans te kunnen gaan geven.


Facebook Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here