Home Columns In gesprek met Omroep Brabant is Toon Gerbrands ongeloofwaardig

In gesprek met Omroep Brabant is Toon Gerbrands ongeloofwaardig

1441
0

Toon Gerbrands keek zondagmiddag in gesprek met Omroep Brabant terug op het ontslag van Mark van Bommel en de roerige periode die volgde.

Het programma KRAAK van de regionale omroep stelde PSV directeur Gerbrands kritische vragen over het ontslag van het PSV icoon. Het waren veelal open deuren die werden ingetrapt maar een enkele uitspraak en antwoord van Toon Gerbrands wekte toch veel verbazing.

Er werd ook gevraagd of het vooraf al duidelijk was dat als PSV zou verliezen van Feyenoord het ontslag van Mark van Bommel dan een zekerheid zou worden. Het antwoord van Gerbrands was kort en duidelijk: nee.

Een andere studiogast, de burgemeester van Breda Paul Depla en tevens fervent PSV fan, onderbrak Gerbrands en stelde vast dat PSV die middag in de Kuip anders een redelijke indruk maakte en helemaal niet slecht speelde. Gerbrands bevestigde de zienswijze van Depla maar er volgde een onsamenhangend en onduidelijk antwoord. Gerbrands gaf aan dat je vooraf geen beleid kunt maken over een wedstrijd waarin een bal binnen- of buitenkant paal wel of geen doelpunt en/of winst oplevert.

De directeur wees uiteindelijk naar de serie van 12 wedstrijden waarin maar slechts twee keer werd gewonnen. Een ieder zal dit PSV onwaardig vinden maar juist in de wedstrijd tegen Feyenoord werd duidelijk dat de factor pech wel degelijk een rol heeft gespeeld bij de ongekend slechte serie wedstrijden die PSV achter de rug heeft. Sam Lammers speelt daar bv ook een leidende rol in want als de lange spits in de zomer niet geblesseerd was geraakt, was hij een meer dan prima vervanger voor een andere onfortuinlijke spits geweest. Het was ook botte pech te noemen dat Malen juist in de Kuip een zware blessure opliep. Een ander pech moment was de ‘one man’ show die Bas Nijhuis met een belachelijke strafschop wist op te voeren.

Toon Gerbrands zegt in gesprek met Omroep Brabant dat hij zich heel verantwoordelijk voelt voor de situatie waar de club zich bevindt maar dat hij zichzelf niets kan verwijten. Juist dat laatste steekt.

‘Kijkt u dan in de spiegel en zijn er dan dingen waarvan u zegt, dat had ik toch anders aan moeten pakken?’, vraagt de interviewer aan Gerbrands. Waarop Gerbrands even naar het juiste antwoord lijkt te moeten zoeken. ‘Ja, nee nee’, spreekt de directeur zich enigszins verrast uit over de vraag. ‘Ik kijk in de spiegel; ik kan Mark van Bommel recht in zijn gezicht aankijken en we hebben er echt alles aan gedaan’, aldus de directeur.

Het antwoord van Gerbrands is ongeloofwaardig te noemen. Toon Gerbrands en niemand anders dan Toon Gerbrands is de man geweest die in de zomer van 2018 enkel onervaren mensen aan wist te stellen op cruciale posities. Zowel Mark van Bommel, Reinier Robbemond, Jurgen Dirkx én John de Jong zijn allen erg onervaren in de werkzaamheden die zij moesten gaan verrichten. Toon Gerbrands heeft daar toestemming voor gegeven.

Kortom, er zijn veel fouten gemaakt bij PSV de laatste anderhalf jaar. Hoe pijnlijk is het dan dat de algemeen directeur van dienst uitspreekt zichzelf niets te kunnen verwijten. Beste Toon, er is dus wel degelijk iets wat je jezelf kunt verwijten. Namelijk het aanstellen van vier onervaren mensen op cruciale posities, vervolgens deze mensen anderhalf jaar later ontslaat om daarna uit te spreken dat jezelf niets kunt verwijten. Dan ben je als algemeen directeur ongeloofwaardig te noemen.

Daarnaast is het misschien flauw om te stellen maar feit blijft dat het ergens toch een vreemde gewaarwording is dat een weliswaar ervaren ‘volleybalman’ een topvoetballer ontslaat. Heeft Toon Gerbrands voldoende voetbal inzichtelijke kwaliteiten om te kunnen beoordelen of de tijd écht daar is om een voormalig topvoetballer te ontslaan? Als je de wedstrijd tegen Feyenoord in ogenschouw neemt is het antwoord op die vraag ‘nee’. Als je de serie van 12 wedstrijden in ogenschouw neemt is het ontslag van Mark van Bommel natuurlijk te billijken.

Toch heeft Gerbrands heeft zelf in ieder geval geen moment overwogen om zelf op te stappen. Die vraag wordt de directeur van dienst natuurlijk niet voor niets gesteld. Die vraag wordt gesteld omdat er aanwijsbaar fouten zijn gemaakt onder het bewind van Gerbrands. Gerbrands sprak zondagmiddag in een (radio)programma van Omroep Brabant, genaamd De Zuidtribune, over die befaamde bizar slechte eerste helft van het seizoen. Op de vraag of hij enig moment heeft overwogen om zelf te stoppen antwoordt hij stellig: “Nee, geen één moment.”

 


Facebook Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here