Home Columns Hoe lang houdt volhouder en doorzetter Guus Til het nog vol?

Hoe lang houdt volhouder en doorzetter Guus Til het nog vol?

7306
0

Guus Til bevindt zich inmiddels in zijn tweede volledige seizoen bij PSV. Til doet ten alle tijden wat er van hem verwacht wordt maar er is meer.

En Guus Til wil meer, want wat moet Til nog meer uithalen om basisspeler te worden onder Peter Bosz, waar hij eerder ook meestal de ideale reserve bleek te zijn onder Ruud van Nistelrooij. Het verhaal van Guus Til bij PSV kan best worden omschreven als overpresteren als reservespeler en onderpresteren als basisspeler.

Anders bekeken luidt een korte omschrijving over Til als volgt: In wedstrijden waarin Guus Til als basisspeler start, volgt er best vaak een teleurstellende prestatie maar in wedstrijden waarin Guus Til als reservespeler ingebracht wordt, volgt er vaak een prestatie van formaat. Guus Til geldt desalniettemin als een bijzondere voetballer met bijzondere kwaliteiten.

Waar is Til nu echt goed in? Het antwoord laat zich laat raden. Als geen ander weet Til wedstrijden open te breken maar de Amsterdammer geldt ook als een verbindende factor tussen middenveld en aanval en juist daar liggen de kwaliteiten van de middenvelder annex aanvaller. Ook tegen FC Volendam was Til weer belangrijk als ‘breker’ van de wedstrijd, waar hij eerder tegen Almere City FC ook als basisspeler zijn meerwaarde had.

De eerder aangehaalde theorie over Til en een basisplaats in combinatie met presteren en overpresteren, geldt gelukkig niet elke week. De middenvelder annex aanvaller heeft al vanaf dag één een meerwaarde voor PSV maar een basisplaats lijkt er nog steeds niet in te zitten voor de aanvaller.

Til begon tegen FC Volendam weer als reservespeler, maar wist zijn invalbeurt al snel met een doelpunt te bekronen. De aanvallende middenvelder stond nog maar net in het veld, toen hij op maat werd bediend door Malik Tillman en knap wist af te ronden. Ook voor Til geldt dat het wel goed zit met zijn handelingssnelheid getuige zijn aanname en afronding. Het bleek voor Til de derde wedstrijd op rij dat hij tot scoren komt.

“Als je drie keer achter elkaar scoort, dan is dat persoonlijk natuurlijk fijn”, vertelt Til in gesprek met PSV TV. “Welke opdracht ik mee kreeg vanaf de bank? Gewoon scoren. We moeten zo’n wedstrijd eerder in het slot gooien. Dat gebeurt niet en wordt het door die penalty nog spannend ook. Dat kan écht niet. Maar als je 27 doelpogingen hebt en je scoort maar drie keer, waarvan één in de laatste minuut. Dan valt ons wel wat te verwijten.”

PSV tegen FC Volendam heette een eenvoudige wedstrijd te zijn maar daar heeft Til wel een mening over. “Dit soort wedstrijden moet je niet onderschatten. Vorig jaar hebben we ook tegen de degradanten negen punten, of misschien nog wel meer, laten liggen. Laten we alsjeblieft niet die instelling hebben dat we wel eventjes gaan winnen. Het is niet vanzelfsprekend en dat blijkt wel weer vandaag”, aldus Guus Til, die nog steeds goed met zijn reserverol om lijkt te kunnen gaan.

De vraag is echter hoe lang nog. Hoe lang houdt volhouder en doorzetter Guus Til het nog vol om niet een vaste basisspeler te zijn in de selectie van Peter Bosz?

Til kon tegen FC Volendam scoren uit een assist van de Amerikaanse stylist Malik Tillman. “Perfect op maat. Ik kon hem in één keer nemen, maar ik had zoveel tijd dat ik hem kon aannemen. Dat geeft aan dat die assist precies goed was. Hoeveel pijlen ik nog op mijn rug heb? Hopelijk nog heel veel. Ik hoop niet dat het mandje leeg is”, besluit Til met een grote lach op zijn gezicht.


Vorig artikelVeel lof na PSV – FC Volendam, vergelijkingen met Riquelme: ‘Ideaal voor uitwedstrijden in de Champions League’
Volgend artikelPOLL | De komst van de centrale verdediger Armel Bella-Kotchap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in