Home Nieuws Hoe door een nederlaag in Sittard Romario, Gullit, Laudrup en Rinus Michels...

Hoe door een nederlaag in Sittard Romario, Gullit, Laudrup en Rinus Michels in beeld kwamen

503
0

Het Eindhovens Dagblad versloeg recent in de vorm van een soort kersteditie een schitterend samenkomen van oud PSV topmanagers. De inmiddels op leeftijd geraakte heren Harry van Raaij (82), Jacques Ruts (85) en Kees Ploegsma (73) spraken in Eetcafe De Verlenging over de jaren bij PSV..

De heren vertellen over verschillende zaken en lieten mooie anekdotes de revue passeren. Zo kwam het voor Nederlandse begrippen eerste miljoenensalaris van Romario de Souza Faria aan bod. Tussen 1979 en 2004 waren de oer PSV’ers aan de macht in het Philips Stadion en het heeft de club vele successen en gezichten gegeven.

“Waarschijnlijk is Romário inderdaad de eerste echte voetbalmiljonair in de eredivisie geweest”, begint Ploegsma zijn betoog over de wereldspits uit Rio de Janeiro. Tot halverwege de jaren 80 waren spelers met een dergelijke grote naam nog niet in beeld bij PSV. De club had internationaal slechts naam gemaakt aan de hand van een aantal clubspelers die op de WK’s van 1974 en 1978 floreerden maar dat was het dan wel. Wel had de club had haar naam in het Europese topvoetbal weten te vestigen door in 1978 de UEFA Cup te veroveren.

PSV was halverwege de jaren tachtig al 7 jaar geen landskampioen geweest en na een verloren competitiewedstrijd in de Baandert tegen Fortuna Sittard, was de spreekwoordelijke maat vol voor de heren topmanagers van PSV. Vanaf dat moment werd er groter gedacht aan de Frederiklaan, concludeerde het ED. Dat had tot gevolg dat de club met de hulp van Philips in zee ging met absolute topspelers. Van Raaij zegt: “De autorit van Sittard naar Eindhoven die daarop volgde, is denk ik enorm bepalend geweest voor de toekomst van PSV.”

Oud-voorzitter Ruts wilde in 1988 zelfs dat legende Rinus Michels zich aan PSV zou gaan binden. Eerder werden Ivan Nielsen, Gerald Vanenburg, Ronald Koeman, Eric Gerets en Søren Lerby naar Eindhoven getransfereerd. En natuurlijk de grote Ruud Gullit, die als absulute ster en uithangbord PSV een flinke boost wist te geven. ‘Wég met de bescheidenheid, wég met het provinciale denken, wég met het falen’, schrijft het ED.

PSV pakte in de volgende zeven seizoenen zes titels, drie KNVB-bekers én de Europa Cup 1. “De koop van Gullit is een belangrijk kantelpunt in de historie van PSV. Er gold een nieuwe standaard”, vindt Van Raaij.

Kees Ploegsma was dus jarenlang uiterst succesvol met inkomende en uitgaande transfers maar baalt jaren later nog steeds van het mislopen van de Deense ster Michael Laudrup. “Michael Laudrup had ik graag hier willen hebben. We hadden een akkoord met hem, maar uiteindelijk gooide Juventus roet in het eten”, zegt Ploegsma over de volgende ster die bij PSV in beeld wist te komen, door een eerdere en bija legendarische nederlaag in Limburg bij Fortuna Sittard.


Vorig artikelGeorge Boateng: Keeping Ron Vlaar was Paul Lambert masterstroke
Volgend artikelFranse medium wijst opvolger Lozano en Bergwijn aan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in