Home Nieuws Hiddink over stille reis van Stuttgart naar Eindhoven: ‘We zaten daar gelukkig...

Hiddink over stille reis van Stuttgart naar Eindhoven: ‘We zaten daar gelukkig te zijn. Wij met die beker’

929
0

In een voetballoze periode is het al meermaals benadrukt en in beeld gebracht: PSV veroverde in mei 1988 de Europa Cup voor landskampioenen.

Plaats van handeling was de Zuid-Duitse stad Stuttgart. Daar in het Neckar Stadion waren maar liefst 30000 PSV fans aanwezig om de ploeg de grootste prijs in het Europese voetbal te zien veroveren en zo geschiedde.


De ploeg deed dat aan de hand van de jongste trainer ooit die de Europa Cup 1 wist te veroveren. De op dat moment jonge en onervaren Guus Hiddink was nog maar 41 jaar toen PSV de grote Europese bokaal wist te veroveren.

In gesprek met Voetbal International blikte Guus Hiddink terug op de memorabele avond en een memorabel seizoen. Hiddink kan zich alles nog voor de geest halen en wist ook nog hoe de terugvlucht van Stuttgart naar Eindhoven verliep. Het bleek een vlucht een stilte te zijn. ‘Ik en manager Kees Ploegsma. Tussen ons in was een lege stoel. Die was gereserveerd. Niet voor een mens, maar voor een Cup met Grote Oren’, zo zegt Hiddink.

‘Dat moment zal ik nooit meer vergeten’, zegt Hiddink 32 jaar later. ‘Soms keken Kees en ik elkaar aan, dan weer even een blik op de beker, dan weer even voor je uit staren. En de hele tijd die glimlach op ons gezicht. We hebben weinig gesproken tijdens die vlucht. We zaten daar gelukkig te zijn. Wij met die beker.’

Guss Hiddink was de jongste trainer die dat voor elkaar kreeg met een Nederlandse club. De Achterhoeker zal het nooit vergeten.

‘Het winnen van die grote beker leek iets utopisch. Maar vergis je niet in onze ambities destijds. Als ik met Ploegsma en Harry van Raaij aan tafel zat, hadden we het over nationaal én internationaal presteren. We wilden kijken in hoeverre we ons konden nestelen tussen de grote jongens van Europa” zegt Hiddink, die met PSV ultieme geschiedenis wist te schrijven.


Facebook Comments Box