Home Columns Het reactievoetbal is niet meer

Het reactievoetbal is niet meer

2698
2

‘Als je ons wilt winnen moet je heel veel brengen’, zegt Arne Slot vaak als het over zijn team gaat.

De trainer van de Rotterdammers heeft meer dan gelijk want zijn team is inderdaad moeilijk te verslaan. Toch wist het PSV van Ruud van Nistelrooij in het najaar van 2022 in een intense wedstrijd in het Philips Stadion een stevige topper met 4-3 te winnen van de ploeg van Slot, waar het een half jaar later 2-2 speelde in de Kuip.

De wedstrijd voor de competitie tegen de Rotterdammers was een PSV onwaardige wedstrijd waarin de ploeg van Ruud van Nistelrooij zonder enig plan naar de Kuip reisde die zondagmiddag. Niet alleen in vermaak maar ook in statistieken was de prestatie van de ploeg van Ruud van Nistelrooij een wanvertoning te noemen. Een grove schande zelfs, ondanks de remise an 109 minuten speeltijd. De individuele prestatie van bijvoorbeeld Jordan Teze was topvoetballer onwaardig. De zelf opgeleide verdediger speelde misschien wel zijn slechtste wedstrijd ooit in het PSV-shirt en leverde met name voor rust bijna letterlijk iedere bal in bij de tegenstander.

Als er één wedstrijd symbool stond voor het type voetbal wat PSV vorig seizoen speelde was het wel Feyenoord – PSV. Het was reactievoetbal, oftewel toevalsvoetbal in de puurste vorm. Het niet negatieve woord puur mag de negatieve spelvorm reactievoetbal eigenlijk niet dragen. PSV speelde vorig seizoen zeker betere wedstrijden dan in de Kuip tegen Feyenoord, maar evenzo vaak was het toch echt gebaseerd op reactievoetbal, zonder de wedstrijden waarin prachtige vlijmscherpe counters winstgevend werden te kort te doen. Want de tegenaanval tot in perfectie uitvoeren bleek een heuse kwaliteit te zijn vorig seizoen. We nemen Ruud van Nistelrooij als beginnend hoofdtrainer dan ook niets kwalijk.

Onder Peter Bosz is alles anders. Meteen al, zo vroeg in het seizoen zien we een totaal ander spelbeeld. PSV had in het stadion waar het vaak zo veel moeite heeft met de tegenstander, zelfs meer balbezit en meer schoten tussen de palen. Bosz wil PSV hoog druk laten zetten en kreeg voor de camera van ESPN de vraag of dit nu echt zo ingewikkeld is. ‘Het is geen hogere wiskunde, maar als je het niet goed doet, ziet het er heel slecht uit’, zei Bosz. ‘Je bent met heel veel man naar voren en als de tegenstander daar onderuit voetbalt, kan het openliggen. Je moet het dus met elkaar doen en er moet een idee achter zitten.’

Peter Bosz moet niets hebben van reactievoetbal, zoveel is zeker. Het is spijtig te constateren, temeer omdat het een zelf opgeleide speler betreft, maar het nieuwe PSV lijkt toch helaas met een heuse dissonant te maken te hebben. Jordan Teze viel opnieuw uit de toom bij zijn ploegmaats. Waar PSV comfortabel aan de bal, bleek Teze in de Kuip toch weer dissonant te zijn. Waar PSV vol zelfvertrouwen en vrijwel iedere bal voorwaarts speelde, was Teze helaas dissonant in het veelal achterwaartse passes naar het centrum. Op een enkele geslaagde actie na een bal of drie voorwaarts te hebben gespeeld in de eerste helft, herstelde Teze zich in de tweede helft iets.

Zoals inmiddels te doen gebruikelijk kreeg Jordan Teze in de tweede helft opnieuw en voor de zoveelste keer te maken met fysieke ongemakken. Zijn lichaamsbewegingen leken op kramp, maar daar heeft Jordan Teze opvallend vaak last van. Of het seizoen nu net begonnen is, halverwege is of richting het einde loopt; de verdediger oogt niet topfit en heeft dan zijn ploegmaats last van krampverschijnselen dan wel vermoeidheid.

Bosz gaf voor de wedstrijd nog enige uitleg over de basisplaats van Jordan Teze. Teze begon ten faveure van Shurandy Sambo. Verrassend genoeg lijkt Bosz het op dit moment meer te zien zitten in Teze dan in Sambo. Op dat vlak zijn we het niet helemaal eens met onze trainer, die de volgende uitleg gaf: ‘Omdat ik denk dat we met Jordan een nog grotere kans maken. Dat zit hem onder meer in de snelheid die hij heeft, omdat ik verwacht dat het daarop aan zal komen.’

Feyenoord – PSV bleek in niets met reactievoetbal te maken te hebben. Waar PSV de laatste wedstrijd tegen een Eredivisieclub afsloot met veelal reactievoetbal in combinatie met de klasse van Xavi Simons die beide doelpunten verzorgde, bleek daar in de Kuip niets van terug te zien. Het werd een openbaring in de Kuip, die aan PSV zijde bij zowel fans als spelers voor vele vrolijke gezichten zorgden. Dat het tussen de trainer en zijn spelers ook wel goed zit, blijkt wel uit de foto van het artikel. We kunnen niet wachten op de volgende wedstrijd. Het reactievoetbal is niet meer.


Vorig artikelFC Bayern middenvelder en international zet zinnen op transfer en is op weg naar PSV
Volgend artikelNoa Lang en Jordan Teze na winst Supercup in Rotterdam: ‘Nog twee prijzen te gaan’

2 REACTIES

  1. Ik denk dat de schrijver van dit stuk gewoon een hekel heeft aan Teze. Hij probeert een hetze te creëren. Want hoe kun je dit nou schrijven? Hij was een van de beteren, een speler waar je in het systeem van Bozs heel veel aan gaat hebben. Dus schrijver, kijk de wedstrijd eens terug en krab jezelf achter je oren. Dit slaat helemaal nergens op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in