Home Nieuws Het PSV 2.0 van Roger Schmidt wint aan klasse, doeltreffendheid en mentale...

Het PSV 2.0 van Roger Schmidt wint aan klasse, doeltreffendheid en mentale weerbaarheid

908
0

PSV kende woensdagavond in het Philips Stadion een glorieuze avond die naar alle waarschijnlijkheid zal gaan leiden tot kwalificatie voor de volgende voorronde van de Champions League.

Het Turkse Galatasaray was eigenlijk geen partij voor PSV. De zwakke achterhoede van de Turken was eigenlijk geen graadmeter om te kunnen concluderen dat PSV ijzersterk opereerde. Toch kunnen er zeker vele positieve conclusies worden getrokken na 90 minuten pressing voetbal tegen Galatasaray. Zo was de fitheid van het elftal van Roger Schmidt een prima graadmeter zo vroeg in het seizoen. Spelers als Madueke en Philipp Max bleven meters maken en opkomen zonder dat het ten koste van de kwaliteit van het spel ging.


Het elftal van Roger Schmidt lijkt aan een nieuwe episode te zijn begonnen in een 2.0 vorm waarin pressing nu echt het toverwoord lijkt te gaan worden. Door het directe pressen ontstonden in de eerste helft de twee doelpunten van de equipe van Schmidt en daarbij kunnen we ook meteen concluderen dat de mate van effectiviteit zeker omhoog is gegaan in vergelijking met vorig seizoen. De vele kansen die PSV vorig jaar wist te creëren werden vaak niet benut maar dat was tegen de Turkse nummer twee wel anders.

Met de mentale weerbaarheid lijkt het ook wel goed te zitten gezien de late tegentreffer van de Turken in de eerste helft. Onverstoorbaar bleef PSV haar ding doen en dat resulteerde in de tweede helft al snel in de 3-1 voorspong. Het voetbal en spel rond de diverse doelpunten beloven veel goeds voor de komende weken, los van het feit dat de Turkse nummer twee een zwakke opponent is met een labiele defensie en ongekend zwakke keeper.

Op voorhand werd de inschatting gemaakt dat dit Galatasaray op haar laatste benen loopt, een oudere en min of meer uitgebluste ploeg heeft en niet sterk genoeg zou zijn om het nieuwe PSV goed partij te kunnen bieden. Die inschatting bleek juist te zijn want de ploeg uit Istanbul wist nauwelijks een vuist te maken tegen een agressief pressend PSV.

Galatasaray kwam geregeld niet onder de druk van PSV uit waardoor coach Fatih Terim geregeld vanaf de zijlijn diende in te grijpen en zijn ploeg steeds 30 meter naar voren wilde dirigeren. Alle goede bedoelingen ten spijt maar op enkele spaarzame aanvallen na, ontbeerde het Galatasaray aan kwaliteiten om het tactische plan van Terim uit te voeren.

Eenmaal over de middenlijn spelend wisten de uitgebluste Turkse spelers veelal niet door de PSV linies te combineren en ontbrak het de ploeg van Terim aan technische en aanvallende klasse. Het agressieve en bij vlagen goed combinerende PSV speelde vol overtuiging naar voren. Los van wat schoonheidsfoutjes en misverstanden, heeft dit PSV aan klasse, doeltreffendheid en mentale weerbaarheid gewonnen in vergelijking met vorig seizoen.

De dadendrang en pure klasse van Zahavi en Götze deden de rest, naast het geschutter van de defensie en de keeper van dienst van Galatasaray. Na 90 minuten was de vernedering compleet en stuurde het PSV van Roger Schmidt het opgejaagde en uitgebluste Galatasaray van Fatih Terim met 5-1 gedesillusioneerd terug naar Istanbul.


Facebook Comments Box