Home Columns Het niet bestaande ‘gat’ tussen PSV en Ajax

Het niet bestaande ‘gat’ tussen PSV en Ajax

1878
0

PSV kan geen kampioen van Nederland meer worden en de Eredivisie is geen spannende competitie.

Het zijn zomaar wat gedachtengangen en uitspraken van journalisten en analisten die enkel naar de stand van de ranglijst kijken. Ieder seizoen is een nieuw seizoen en voor PSV zijn er ieder seizoen weer kansen op nieuw succes. Ook in een competitie waar Ajax door deelname aan de Champions League wat meer geld binnen weet te halen en daardoor meer omzet weet te genereren.


In Nederland is er geen sprake van een Duits model, zoals vaak te horen is. Ajax zou het Bayern van Nederland zijn en worden. Het is gebaseerd op meningen maar het staat niet in verhouding tot de realiteit. Bayern ondervindt in Duitsland namelijk ook steeds meer weerstand, zoals Juventus in Italië hetzelfde weet te ervaren. Beide grootmachten worden bepaald niet eenvoudig kampioen in de verschillende competities. De verschillen in omzet en begroting tussen Bayern en een club als Dortmund zijn ook structureel veel groter dan de verschillen tussen PSV en Ajax. Ajax kan in een competitie als de Eredivisie eenvoudigweg geen grote voorsprong nemen op basis van structurele inkomsten. Wel op basis van incidentele inkomsten als Champions League gelden. Echter gaan die voor PSV ook weer volgen.

Bovendien is de hogere omzet van Bayern in Duitsland structureel en die van Ajax in Nederland niet. Het grote ‘omzet gat’ is alleen daar als Ajax Champions League speelt en PSV Europa League. De tv gelden maken in Duitsland de verschillen en in Nederland niet omdat de vergoedingen lager liggen.

De club uit Amsterdam geeft ook bakken geld uit aan transfers en speelt het veelal Russisch roulette met het uit balans zijnde salarishuis. Champions League gelden ontvangen betekent daarnaast ook bonussen aan spelers uitbetalen. Niets voor niets diende Ajax een verzoek in bij West Ham United om de transfer van Haller in termijn te betalen. Maar liefst vier seizoenen lang zal de club uit Londen de transfersom deels betaald zien worden.

Een jaar Europa League is desastreus voor de Amsterdamse begroting en salarishuishouding. En dat er in Amsterdam ook mindere tijden zullen aanbreken, is een zeker gegeven.

Hoe kijkt Roger Schmidt aan tegen de situatie tussen PSV en Ajax en de verhoudingen in de Eredivisie? Roger Schmidt denkt niet dat het gat met Ajax in de toekomst zo groot is, dat PSV geen kampioen van Nederland meer kan worden. De Duitse oefenmeester zag in de onderlinge toppers dat het verschil helemaal niet zo groot is.

“Ik denk niet dat dit gat in de toekomst te groot zal zijn”, zo stelt hij. En Schmidt heeft gelijk want het Ajax van ten Hag maakte bepaald geen indruk enkele weken geleden in Eindhoven.

“Ik heb het gezien in de wedstrijden tegen hen, er is zeker potentie om de titel te winnen. Of dat volgend seizoen al kan? Waarom niet?”