Home Columns ‘Het kleine PSV’: Meer Europa Cups dan alle clubs uit Istanbul en...

‘Het kleine PSV’: Meer Europa Cups dan alle clubs uit Istanbul en Turkije tezamen

858
0

Istanbul, eerste stad van Turkije maar niet de hoofdstad van het immense land met meer dan 80 miljoen inwoners.

‘Het kleine PSV’, valt er te lezen op sociale media onder de Turkse accounts. Met de wedstrijden tussen PSV en Galatasaray op de agenda ontstaat er als vanzelf op sociale media rumoer over het treffen tussen beide clubs. De enorme aanhang van de club uit Istanbul, ruim 10 miljoen volgers op Twitter, roert zich natuurlijk volop op wedstrijddagen als vandaag. Vanuit Turkije maar ook vanuit andere landen reageren de fans van Galatasaray op sociale media onder de accounts van PSV. De Turkse aanhang stelt over het algemeen vast dat PSV maar een kleine club is en een klein voetbalbolwerk betreft. Daartegen wordt vanuit de PSV aanhang weer fel reactie opgegeven.


De fans van de diverse Turkse clubs reizen hun helden overal achterna. Ook elders in Europa, waar verspreid over het continent miljoenen Turken gehuisvest zijn, reizen de fans de diverse clubs achterna. Een grote doelstelling van Galatasaray is om succes in Europa te behalen. Die doelstelling is deels behaald met de winst in de UEFA Cup finale van het jaar 2000 in Kopenhagen. Arsenal moest er aan geloven en dat betekende dat Galatasaray de eerste Turkse club die de winst van een gewonnen Europa Cup kon vieren. Verder valt er over het Turkse voetbal weinig te vertellen als het over daadwerkelijke grote successen in Europa gaat. Galatasaray wist ten koste van Real Madrid de Super Cup nog te winnen maar een daadwerkelijke andere Europese prijs is er nooit veroverd.

Die conclusie kunnen we ook trekken over de andere grote Turkse clubs. Fenerbahce, Besiktas en Trabzonspor wisten nooit potten te breken in Europa. Ook het kleinere Başakşehir uit Istanbul heeft vrijwel geen trackrecord in Europa. Hoe anders is dat in het veel kleinere Nederland. PSV, Ajax en Feyenoord wisten in totaal 11 Europa Cups te winnen. Het kleine Nederland wist met haar 17 miljoen inwoners dus 10 Europa Cups meer te veroveren dan Turkije met haar ruim 80 miljoen inwoners.

De coach van de Turken gaf dinsdagavond in ieder geval het juiste voorbeeld aan de aanhang van Galatasaray door zich uit te spreken over de historie van PSV. Vol respect zei Terim: “PSV is een hele grote club met een grote historie. Kijk alleen al naar de foto’s die hier in het stadion hangen.”

De aanhang van de Turkse miljoenenploeg lijkt ook voorbij te gaan aan de vele schulden die hun club maakt. Inmiddels is er sprake van een opgebouwde schuld van 500 miljoen euro en dat is een hele prestatie voor een club met zo’n groot bereik en potentieel. De fanatieke aanhang van de Turkse gigant lijkt bovendien niet goed op de hoogte te zijn van de historie van PSV. Istanbul behoort net als andere grote Europese steden als Parijs, Rome, Moskou en Berlijn tot een rijtje steden waar de Europa Cup 1 winst niet in de prijzenkast te vinden is.

Kortom, het zogenaamd ‘kleine voetbalbolwerk’ PSV heeft op eigen houtje meer Europa Cups gewonnen dan alle Turkse club bij elkaar. Om nog maar te zwijgen over het niet hebben van een enorme berg aan schulden. De enorme metropool Istanbul ontbeert al sinds mensenheugenis Europees succes, op het jaar 2000 na. De voorzitters en fans van de in Istanbul gevestigde clubs zouden een voorbeeld kunnen nemen aan het ‘voetbalbolwerk’ PSV uit het Eindhoven van slechts 250.000 inwoners.


Facebook Comments Box