Home Columns Henk Spaan uit frustraties over Donyell Malen – Column: ‘Henk Spaan, de...

Henk Spaan uit frustraties over Donyell Malen – Column: ‘Henk Spaan, de Gerard Cox van Amsterdam’

90
0

Henk Spaan en Gerard Cox. Zomaar twee afzonderlijke personen, die toch opvallend veel gelijkenissen tonen.

Stel, je bent een zeventiger en je gaat de aanval van PSV analyseren. Hoe zou je dat het beste kunnen invullen?

Spaan maakte vroeger grappige items en filmpjes met Harry Vermeegen. Leuk of niet leuk maar het was grappig bedoeld. Spaan heeft inmiddels een andere insteek gekregen en die ligt de journalist bepaald niet; het voetbalspel analyseren. Maar de betweterige Spaan heeft geenszins door dat zijn conclusies niets met analyseren te maken hebben maar met frustraties en zuur zijn van doen hebben.

Spaan is in een rijtje met andere Amsterdamse volgelingen zoals de heer S. Swart, de zoveelste die het niet kan verkroppen dat PSV zowel nationaal als internationaal keurig meetelt en mee doet op alle vlakken. ‘Want dat kan toch zeker niet, dat kan alleen Ajax’, kronkelt er door de gedachtengangen van Spaan heen.

Wat Sjaak Swart voor heeft op Henk Spaan is dat Swart er niet omheen draait. Hoe vermakelijk en lachwekkend ook, Swart uit zijn frustraties rechtsreeks en zegt gewoon dat Malen en Bergwijn liever bij Ajax spelen. Toegegeven, dat wekt gezien de leeftijd en de geringe waarderingen die Swart voor zijn al lang vervlogen carrière gekregen heeft, veel medelijden op. Heeft u Donyell Malen recent zien juichen na zijn gelijkmaker tegen Ajax? Als topschutter Malen Ajax echt een warm toe zou dragen, zou hij iets minder uitgelaten juichen. Malen ging namelijk nog meer uit zijn dak dan de fans op de Noord tribune die hij tegemoet liep na zijn treffer. Henk Spaan uit zijn frustraties niet zo direct als Swart en gaat juist stoken.

Onlangs werden in een programma van Ziggo de prestaties van het AZ duo Max Huibers en Robert Eenhoorn besproken. Met name Huiberts kreeg de complimenten van de tafelgasten omdat de td van AZ gewoon goed werk verricht en vooral veel geld weet te verdienen voor de Noord-Hollanders. Spaan luisterde, luisterde en observeerde eens nauwgezet de tafel rond wanneer hij dan zijn puntje kon maken.

En ja hoor, daar kwam het moment voor Spaan om zich even te mengen in de discussie rond AZ. ‘Al was het maar iets heel kleins maar ik moet wat over Ajax zeggen’, zag je hem denken. ‘Als ik maar iets heel kleins nu ook over Ajax kan zeggen, want ik wil wel mijn punt over Ajax maken’, zag je Spaan denken. En ja hoor, daar zag hij zijn moment schoon: ‘Ja maar Overmars doet het ook heel goed bij Ajax’, zei Henk, die meteen bijna naar adem moest happen nadat het ‘Ajax kwijl’ zijn mond verliet. Er kwam in ieder geval geen enkele reactie van welke tafelgast dan ook. ‘ Laat die Henk maar even kwijlen’, zag je de tafelgasten denken.

Terug naar het analyseren van voetbal door Henk Spaan. Johan Derksen zei daar over toevallig vorige week nog dat Henk Spaan helemaal geen verstand van voetbal heeft en niet verder kijkt dan Ajax, De Toekomst en DWS. De voormalig VI hoofdredacteur concludeerde dit met name omdat Spaan had gezegd dat Derksen totaal niet deskundig is.

Gaat u even zitten want de ‘deskundigheid’ spat nu van uw telefoonscherm af. Je ziet het al voor je; Henk Spaan zit met een kladblokje en een glas rode wijn naar Rosenborg BK – PSV te kijken en komt dan met de volgende analyse: ‘Donyell Malen is een dissonant tussen Mohamed Ihattaren en Steven Bergwijn‘. Spaan somt in zijn krant namelijk het aantal gemiste kansen en matige passes van Malen tegen Rosenborg op en trekt dan zijn conclusie over Donyell Malen. Spaan schrijft in zijn krant: ‘Het loopt bij Bergwijn en Ihattaren niet over van voetballiefde voor Malen’.

Spaan gaat verder, hapte net als aan tafel bij Ziggo naar adem om zijn kwijlende Ajax momentje te kiezen en stelt: ‘Het dieptepunt in gestorven schoonheid kwam een kwartier voor tijd. In de counter geeft Ihattaren een geweldige bal op Bergwijn, die legt af op Malen, die pijnlijk mist’, schrijft hij. ‘Cruijff en Keizer zochten elkaar in het veld, bij PSV zijn het Bergwijn en Ihattaren die in de ander de pure voetballer herkennen. Malen is de afmaker.’

Net als Sjaak Swart frustreert het Henk Spaan enorm dat Malen in Eindhoven bij PSV speelt en dus zegt Spaan dat Malen weinig verdedigende meters maakt. ‘Je ziet het hem zelden doen, in tegenstelling tot Ihattaren en, vooral, Bergwijn.’ Spaan sluit niet uit dat dit voor een lichte irritatie zorgt bij de twee laatstgenoemden. ‘Hoeveel goals Malen ook maakt, als je Bergwijn en Ihattaren diep in hun hart kijkt, zal je vermoedelijk zien dat het niet overloopt van voetballiefde voor de topscorer van PSV.’

Het wordt eentonig want Spaan hapt weer naar adem en snakt weer naar een kwijlerig Ajax momentje en het lukt hem natuurlijk opnieuw: Spaan trekt de vergelijking met het aanvalsspel van Ajax. ‘Voetballers als Tadic, Van de Beek, Ziyech, Promes en in iets mindere mate Neres begrijpen de essentie van het voetbal: ze creëren kansen door elkaar te zoeken in de combinatie. Dat ziet er mooier uit’, stelt Spaan.

Het is toch ergens nog aandoenlijk. Het doet allemaal denken aan de tijden van de Feyenoord krant. De Rotterdamse club bracht halverwege de jaren negentig een wekelijks krantje uit en op pagina twee kreeg oer Feyenoorder Gerard Cox steeds wekelijks een podium om over Feyenoord te schrijven. Over de prestaties van de club, de aankopen, het spel etc. Klaarblijkelijk doet frustratie heel veel met een mens want Gerard Cox kreeg het voor elkaar om elke week en echt elke week opnieuw, te schrijven over Ajax en 020. Het krantje is al lang ter ziele gegaan maar de frustraties zijn nog daar.

De Rotterdamse frustraties richting Amsterdam zijn al decennia oud maar werden in een hoofdrol vaak vorm gegeven door Gerard Cox. Je zou verwachten dat een oer Feyenoorder gewoon over Feyenoord zou schrijven maar nee, het was Ajax wat wekelijks de klok sloeg in de stukjes van Gerard Cox.

De PSV fans moeten het er maar mee doen; Amsterdamse frustraties, massale Amsterdamse frustraties. Ook in een krantje, het krantje van Henk Spaan. De ene PSV fan lacht erom, de andere PSV aanhanger ergert zich groen en geel en weer een ander verbaasd zich over zoveel onzin maar feit is en blijft dat Henk Spaan de tegenwoordige tijd is van Amsterdamse frustraties. Maar het went. Henk Spaan is de Gerard Cox van Amsterdam.

PSV Inside


Facebook Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here